MYANMAR’DA YAŞANAN İNSANLIK DRAMINA ACİLEN DUR DENİLMELİ

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.

Note: Please scroll down to see the English version of the text.

“MYANMAR’DA YAŞANAN İNSANLIK DRAMINA ACİLEN DUR DENİLMELİ”

Arakan halkı, vatanlarında on yıllardır Myanmar Devleti ve aşırı uçlara mensup Budist çetelerin baskı, ayrımcılık ve şiddetine maruz kalmaktadır. Temel vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların milyonlarcası yurtlarını terk etmek zorunda bırakılmış, köyleri yakılmış, yaşlı, kadın ve çocukları dünyanın gözü önünde katledilmiştir.

Kendi vatanlarında yaşayan Arakanlıların sayısı, yaklaşık üç milyondan bir milyona kadar düşmüştür. Bu durum, Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından da soykırım olarak nitelendirilmektedir.

Kendi vatanlarından çevre ülkelere kaçan mülteci Arakanlıların yaşadıkları kamplar Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın tespitlerine göre dünyanın en kötü mülteci kampları durumundadır. Dünyanın gözü önünde yaşanan bu zulüm ve vahşeti görmezlikten gelmek büyük bir insanlık ayıbıdır.

Biz, aşağıda imzaları olan kişiler, Arakan halkının topraklarına geri dönebilmesi, vatandaşlık haklarının yeniden teslim edilmesi, güvenlik, eğitim, sağlık gibi tüm hukuki ve insani haklarının iadesinin sağlanmasını ve bu zulmü yapanların yargılanmalarını talep ediyoruz.

arakanplatformu.org

----

“URGENT CALL FOR AN END TO THE HUMAN TRAGEDY IN MYANMAR”

The people of Arakan, the Rohingya, have been facing discrimination and violence by the State of Myanmar and extremist Buddhist gangs for decades in their ancestral homeland. The Rohingya have been stripped of their basic human and citizen rights by the Myanmar government. Their access to health and education services is close to nil. Millions of Rohingya Muslims have been forced to leave their land; their villages have been set on fire; their elderly and their women and children have been slaughtered in front of the world.

The number of Rohingya remaining in their ancestral homeland has fallen from more than 3 million to 1 million. These massacres have been described as a genocide by the United Nations officials. The UN studies have also ascertained that the refugee camps in the neighbouring countries where the Rohingya people migrated have much worse conditions when compared to other refugee camps around the world.

It is a shame to ignore this violence and barbarism. We, the signatories below, demand that the Rohingya be able to return to their homelands and be given back their rights to citizenship, security, education and health. We also demand that the persecutors be taken to face justice in the international courts.

actionforrohingya.org

-----

Bugün Arakan Platform imzanı bekliyor!

Arakan Platform bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «MYANMAR’DA YAŞANAN İNSANLIK DRAMINA ACİLEN DUR DENİLMELİ». Arakan Platform ve imza atan diğer 7.150 kişiye katıl.