Petition Closed
Petitioning European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Dimitris Avramopoulos and 3 others

Multeci Krizine insan haklarına saygılı bir çözüm istiyoruz! We want solutions to the refugee crisis to respect human rights!

Please find the English text below.

Almanya başbakanı Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek, Türkiye'nin Suriye ve başka ülkelerden gelen mültecileri kendi sınırları içinde tutması karşılığında AB sürecinin hızlandırılması ve maddi yardımda bulunulması pazarlığını yaptı.

Mültecilerin hangi şartlarda Türkiye'de yaşa(yama)dıklarını gözetmeyen bu pazarlık, yine AB'nin sınır "güvenliği"ni korumaya çalışıyor ve Türkiye'yi bu anlamda "kullanıyor".

Bu utanç verici pazarlık kabul edilemez. AB'den bundan fazlasını bekliyoruz.

Mülteciler için insan haklarını gözeten, onların hareket etme haklarını kısıtlamayan çözümler üretilmeli, AB sınırlarına değil, insan haklarına öncelik vermeli.

_____

German Chancellor Merkel sat down with Turkish President Erdoğan in an attempt to broker a deal that would mean that Turkey keeps refugees within its borders, in return for a speeded up EU accession process for Turkey and financial support.

This deal ignores the conditions in which refugees are unable to live in Turkey, and goes nowhere in terms of solving the crisis. Once again, the EU borders have been prioritised instead of the human rights of those in need.

This is a shameful deal for the EU, and we would expect better. We expect solutions that respect the human rights of refugees as well as protect their freedom to cross borders.

--------

Avrupa Birliği, “güvenlik” ve “göç kontrolü” adına savaştan ve ölümden kaçarken başka ölümlere yakalanan insanları yardımsız ve çaresiz bırakıyor. Bunun en çarpıcı ve iç acıtıcı örneği, geçtiğimiz günlerde Bodrum sahilinde bulunan küçük çocuk ve ailesinin hikayesi – dünyayı da sarsan, belki de aldırmazlıktan uyandıran bir fotoğraftı bu.

Her gün binlerce insan, kurtuluşu denizde ve Avrupa Birliği kıyılarında ararken, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar harekete geçiyor ama bu konuda somut değişiklik yaratabilecek kurum olan Avrupa Komisyonu seyirci kalıyor!

Avrupa Birliği’nin bu insanlık krizine çözüm üretmek için acilen harekete geçmesini talep ediyorum.

Siz de bu duruma seyirci kalmayın. Destek için imzanızı ekleyin ve kampanyayı herkesle paylaşın.

Geçen sene Göç ve İnsan Hakları ile ilgili bir konferansta Göç’ten sorumlu Avrupa Komisyonu Bakanı Dimitris Avramopoulos, Akdeniz’de yaşanan göç ve insani dram’a çözüm olarak “Triton” adı verilen, ve aslında mültecilerin geri itilmesi, ve hatta yerinde engellenmesini içeren bir program sunmuştu. Bu sunumu bir insan hakları konferansında sükunetle dinlediğimize ve tepki vermediğimize o gün şaşmıştım. Şimdi ise o gün tepki vermediğimiz ve bugüne kadar daha fazla bir şey yapmadığım için kendimden utanıyorum.

----------------------------------------------------

Dear President Juncker,

Dear Commissioner Avramopoulos,

It was last year in November that I heard Commissioner Avramopoulos present at a Fundamental Rights Agency conference the new EU approach for dealing with migration in the Mediterranean: "Triton" which replaced the more costly but significantly more effective Mare Nostrum.

Less than a year has passed and the devastating scale of the tragedy on the shores of the EU has surpassed what any of us could have imagined. The images of a tiny boy washed up onto the shore in Turkey is heartbreaking, but it is also a symbol of the failure of the EU to deal with the refugee crisis.

Everyday thousands of people are trying to cross to the EU from Turkey alone - the European Commission can no longer sit back and watch this calamity unfold. The EU needs to stand true to its core values of human rights and solidarity, if it is to maintain any credibility or value for the future.

We urge you to take action within the European Commission, to listen to the call of NGOs, the European Parliament (http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20150424IPR45723/html/Migration-Parliament-calls-for-urgent-measures-to-save-lives), UNHCR (http://www.unhcr.org/55e9459f6.html) and EU citizens and to put to practice immediate measures that will save lives, and provide refugees with safety, shelter and conditions that comply with human rights standards.

We urge you to mobilise the Commission as well as other actors of relevance to act immediately, before yet more lives are lost.

This petition was delivered to:
  • European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship
    Dimitris Avramopoulos
  • President of the European Commission - Avrupa Komisyonu Baskani
    Jean Claude Juncker
  • UNHCR Europe Bureau Chief
    Vincent Cochetel
  • UNHCR High Commissioner
    Antonio Guterres

neslihan ozgunes started this petition with a single signature, and now has 104,939 supporters. Start a petition today to change something you care about.