Napuštanje životinja mora biti kazneno djelo!

Napuštanje životinja mora biti kazneno djelo!

0 have signed. Let’s get to 200!
At 200 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Prijatelji životinja started this petition to Ministarstvo pravosuđa

Potaknuta brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja i za životinje i za lokalne zajednice, udruga Prijatelji životinja traži da se čin svjesnog napuštanja životinje, koju pojedinac drži pod nadzorom i za koju je odgovoran, kao i potomstva te životinje, uvrsti u Kazneni zakon RH kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom.

Napuštanje životinja je izravno zlostavljanje životinja jer radi se o namjernom izlaganju životinje gladi, žeđi, ranjavanju ili smrti od vozila, vrućini i hladnoći te ostalim opasnostima. Osim ugroze životinje, izlažu opasnosti i građane u prometu te mogu izazvati teške nesreće koje završavaju i ljudskom pogibelji, uništavaju posjede i nameću lokalnoj zajednici financijski teret zbrinjavanja životinja.

Zbog svega navedenoga, za napuštanje životinja treba biti nadležna policija, kojoj prijave i pristižu i koja treba moći djelovati prema Kaznenom zakonu, kao i državno odvjetništvo.

Također, smatramo nužnim i da se povećaju kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. Kaznenog zakona i da se uvede dodatna kategorija kazne za slučajeve dugotrajnog mučenja životinja. Treba postojati razlika u visini kazne s obzirom na dužinu trajanja i težinu kaznenog djela mučenja i ubijanja životinja kako bi se spriječio zlostavljački odnos prema njima.

0 have signed. Let’s get to 200!
At 200 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!