Confirmed victory
Petitioning Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı and 2 others

Milli Eğitim Bakanlığı: 2013 SBS seviyemize ve amacına uygun değildi. MEB konuyla ilgili gerekeni yapsın.

Supporters

2013 SBS gereksiz derecede zor ve geçen yıllara kıyasla adaletsizdir. Sınav kesinlikle amacına uygun değildir. Zor sorular karmaşık bir anlatımla verilmiş ve çocukların kafalarını daha karışmasına ve bu nedenle de hem çok zaman harcayıp hem de paniklemelerine neden olmuştur.

Sınav başarısızlıktan öte bir sene boyunca çalışıp sınava hazırlanan ve kendine güvenen birçok öğrencide psikolojik sorun yaratmıştır. Bu durum psikoljik ve pedogojik açıdan da ele alınmalıdır. Eğitim olanakları görece yetersiz öğrencilerin bu sınavdaki durumu da ayrıca dikkate alınmalıdır.

Sınavın başta matematik olmak üzere zorluk derecesi çok yüksektir. Yaş grubu dikkate alındığında soruların anlatım şekilleri de oldukça karmaşıktır. Sözcük oyunları yapılmış, çok fazla çeldirici ifadeye yer verilmiştir. Sınav kafa karıştırmaya yöneliktir adeta. Bu durum öğrencilerin soruları çözmesini zorlaştırdığı gibi, zaman kaybı ve paniğe neden olmuştur. Uzmanlar da sınavı (özellikle matematik) “zor” olarak değerlendirmişlerdir. Hatta bazı sorularda hatta olduğu iddiası da ortaya atılmıştır. MEB bu konuda gerekeni yapmalıdır.

Bu kampanyanın oluşturulma amacı da gençlerin geleceğini etkileyen tüm bu sorunlara dikkat çekmek ve SBS’nin seviyemize ve amacına uygun olmadığını herkese göstermek ve 2013 puanlama/yerleştirme sistemi ile ilgili yetkililerin bu şikayetleri dikkate almalarını sağlamaktır.

İstikrarlı bir eğitim sisteminin olmayışının faturası gençlere kesiliyor. Tüm bu sorunlar içinde kafamızda çelişkilere neden olan bazı sorular var. Geçmiş yılların sınavlarıyla kendini değerlendiren öğrencilere neden bu kadar zor sınav yapıldı? Neden Tam Puan yapanların hepsi Özel Okul öğrencileri? Okul başarı puanı sisteminin hiçbir haksızlığa, adaletsizliğe mahal vermeyeceğinin garantisini verebiliyor musunuz? Notların şişirilmesinin mümkün olmadığını söyleyebilir misiniz? Okul başarı puanı her sene için nasıl 100 olabiliyor, bunu açıklayabilir misiniz?

Biz aşağıda imzası olan öğrenciler, veliler, öğretmenler ve konuyla ilgili duyarlılığı olan kişiler olarak bu sorulara olumlu cevaplar veremediğimiz ve yukarıda belirtilen sorunların önemine inandığımız için bu kampanyayı imzalamış bulunuyor, MEB’in konuyla ilgili gerekeni en kısa zamanda yapmasını talep ediyoruz.

Letter to
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı
Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Grup Başkanı Hülya Ertürk Koç
MEB Soru Önergeleri Faaliyet Raporları Meliha Kirit

İstikrarlı bir eğitim sisteminin olmayışının faturası gençlere kesiliyor. Tüm bu sorunlar içinde kafamızda çelişkilere neden olan bazı sorular var. Geçmiş yılların sınavlarıyla kendini değerlendiren öğrencilere neden bu kadar zor sınav yapıldı? Neden Tam Puan yapanların hepsi Özel Okul öğrencileri? Okul başarı puanı sisteminin hiçbir haksızlığa, adaletsizliğe mahal vermeyeceğinin garantisini verebiliyor musunuz? Notların şişirilmesinin mümkün olmadığını söyleyebilir misiniz? Okul başarı puanı her sene için nasıl 100 olabiliyor, bunu açıklayabilir misiniz?