0 kişi imzaladı. Hedefimiz 150.000.

Merhaba!

Biz de herkes gibi az çok Migros’tan alış veriş yapıyoruz ve ona kalite konusunda güveniyoruz. Raflarındaki ürünlerinin üstündeki “iyi hayvancılık”, “iyi tavuk” gibi ibareler de insanı rahatlatıyor. Ancak yaptığımız alışverişin hiçbir suçu olmayan yüz binlerce masum hayvanın eziyetine sebep olduğunu fark etmek bizi çok üzdü ve bir şeyler yapmak istedik.

Migros’un raflarındaki yumurtaların çoğunun üretiminde kafes sistemi kullanılıyor. Bu sistemde yüz binlerce hayvan muazzam eziyetler çekiyor. Kafes sisteminde yumurtası için kullanılan tavuklar, bir senelik hayatlarının tamamını dosya kâğıdı kadarlık bir alanda, demir kafesler içinde, güneş görmeden geçiriyor. Hayvanlar toprağa ayak basamıyor ve kafesin demirleri ayaklarına zarar veriyor. Kanatlarını dahi açacak alanı olmayan tavuklar maruz kaldıkları yoğun stresten ötürü sürekli huzursuz oluyorlar. Rahat yumurtlama alanları olmadığı için de hayvanlar yumurtlarken kafes içinde tepiniyor ve büyük sıkıntı yaşıyorlar. Yukarıdaki temsili fotoğrafta kafes sisteminin nasıl olduğu görülebilir.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun yaptığı araştırmalar kafes sisteminde Salmonella bakterisinin daha yaygın olduğunu da göstermektedir. Bunun nedeni hayvanların içinde bulunduğu stres nedeniyle bağışıklık sistemlerinin baskılanmasıdır. Hayvanların bu kadar yoğun şekilde yetiştirilmesi salgın riskini de yükseltir.

Günümüzde birçok perakendeci (örneğin yurt dışında: Carrefour, Tesco, Aldi, Walmart) artık %100 kafessiz sisteme (cage-free) geçme konusunda adım atmıştır. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya gibi ülkelerde bu tip reformlar artık kural haline geldiği gibi; Polonya, Romanya, Letonya gibi Türkiye’nin gelir seviyesine yakın veya ondan düşük ülkelerde dahi perakende sektörü %100 kafessiz sisteme dönüşüm yönünde reformlar gerçekleştirmiştir. Türkiye’de de Aslı Börek ve Metro Marketleri %100 kafessize geçmek konusunda taahhütte bulunmuştur.

Bu örneklerden anlaşılacağı üzere kafessiz sisteme geçiş büyük bir maliyet teşkil etmiyor. Mevcut durumda ise kafes sistemindeki asıl maliyeti tüm hayatları boyunca dayanılmaz acılar çeken hayvanlar yükleniyor.

Migros grubu (Migros, Macrocenter, Kipa), Türkiye’nin önde gelen perakendecilerinden biri olarak hayvan refahı ve iyi hayvancılık uygulamaları konusunda duyarlı bir marka imajı vermekte ancak raflarındaki yumurtaların ciddi bir çoğunluğunu kafes sisteminden gelen yumurtalar oluşturmakta. 20 kuruşluk bir fark için böyle bir eziyetin sürdürülmesi kabul edilebilir değil.

Bu kampanyanın amacı kesinlikle Migros'u kötülemek değil. Tam tersine, biz Migros'un bu konuda kendi yüksek kalitesine uygun şekilde öncü marka olması için onu teşvik etmek ve tüketici desteğini göstermek istiyoruz.

Migros, büyük bir marka olarak küçük kar farkları için bunca hayvana eziyet etmemeli; bir zaman eşiği vererek kademeli bir şekilde %100 kafessiz sisteme geçmeli ve tüketicilerine vaat ettiği hayvan hakları, hayvan refahı ve iyi hayvancılık standartlarına bağlı kalmalı. Migros marka değerine yakışacağı gibi hayvan refahı ve hakları konusunda sektörüne örnek olmalı.

Eğer siz de buna katılıyorsanız lütfen imzalayın, paylaşın ve Migros’un öneri/şikâyet kutusuna duyarlılığınızı ifade edin.

Bugün Çiftlik Hayvanlarını imzanı bekliyor!

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Platformu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «MİGROS lütfen yüz binlerce hayvana kafeslerde eziyet etme! Kafessiz sisteme geç! @Migros_Turkiye». Çiftlik Hayvanlarını ve imza atan diğer 123.305 kişiye katıl.