Kampanyanın muhatabı: Adalet Bakanligi

Mahpuslar için Ücretsiz Ped Hakkı

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 10.000.

Türkiye’de kadın ve trans* mahpuslara özgü bir ceza infaz politikasının bulunmaması, tamamen erkek egemen sisteme göre tasarlanmış olan cezaevlerinde kadınların ve trans erkeklerin ayrımcılığa ve hak kaybına uğramasına neden olmaktadır. Kadın ve trans mahpusların her ay regl olması biyolojik bir olgudur ve ped veya tampon ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Ancak hapishane ortamında pede erişimin olmaması veya kısıtlanması, temel sağlık ve hijyen sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Her ne kadar bazı hapishanelerin kantininde ped ve tampon ücretli olarak satılıyor olsa da, bireyler düzenli bir gelirleri olmadığı veya çok düşük ücretlere çalışmak zorunda kaldıklarından bu masrafı her ay karşılamakta zorlanmaktadırlar.

Kadın mahpuslar, pedlerin kantinlerde kimi zaman bulunamadığından veya bulunsa dahi tek tip veya tek markadan ibaret olmasından dolayı regl dönemlerinde kendi imkanlarıyla hazırladıkları bez, bebek bezi veya pamuk gibi hijyenik olmayan malzemeleri kullanmak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

Regl olmak saklanacak ya da utanılacak bir olgu olmadığı gibi, herkesin regl döneminde sağlığını tehlikeye atmayacak hijyen malzemelerine ulaşım hakkı vardır!

Bu kampanya ile hapishanedeki natrans kadınların, trans erkeklerin ve cinsiyet kimliğinden bağımsız olarak regl olan her bireyin bu temel haktan mahrum olduğunu gündeme taşımak istiyoruz. Siz de bu kampanyaya bir imza vererek hapishanede temel sağlık hakkından mahrum bırakılan kadın ve trans mahpuslar için yapılan bu yasal talebin hayata geçirilmesine katkı sağlayabilirsiniz!

Kadın ve LGBTİ+ bireylere yönelik her türlü ayrımcılığın son bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Ped herkes için bir haktır!

Bu kampanyanın teslim edileceği kurum:
  • Adalet Bakanligi

erktolia bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 8.121 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün erktolia imzanı bekliyor!

erktolia bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Mahpuslar için Ücretsiz Ped Hakkı!». erktolia ve imza atan diğer 8.120 kişiye katıl.