Madra İçin Elele

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Burhaniye Çevre Platformu tarafından başlatılan ve İvrindi/Burhaniye sınırlarındaki TÜMAD Madenciliğe ait Altın Madeni'nin kapatılmasını hedefleyen kampanya sonucunda 6.000 ıslak imzaya ulaşıldı.

Şimdi sesimizi daha fazla duyurabilmek, TÜMAD'ın İvrindi Altın Madeni ile çevreye vereceği zarara dikkat çekebilmek ve ruhsatının iptalini talep etmek üzere imza topluyoruz.

İşbu platformda toplanan imzalar ile yerel yönetim başta olmak üzere ruhsat iptali için gereken yerlere başvuruda bulunulacaktır.

Kampanya metni aşağıdaki gibidir;

BURÇEP: “MADRA İÇİN EL ELE”

Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) İvrindi ve Burhaniye sınırlarını kapsayan Tümad Madenciliğin siyanürlü altın arama faaliyetlerine başlaması üzerine bir basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında Siyanürlü altın aramanın sadece Burhaniye ile, İvrindi ile sınırlı olmayacağı tüm körfezi etkileyeceği açıklandı. Yapılan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi.

Balıkesir’in İvrindi, Burhaniye ilçeleri sınırlarında ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde faaliyet gösteren Nurol Holding’e ait TÜMAD Madencilik 2012 yılında ruhsatını almış ve sondaj çalışmalarına başlamıştır. 2017 de Lapseki’de, 2019 Temmuz ayından itibaren de İvrindi’deki tesislerinde siyanürle altın ayrıştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.

Burhaniye’nin ve toplamda tüm Edremit Körfezi’nin en yakıcı ve en hayati sorunu Burhaniye/İvrindi sınırındaki TÜMAD altın madenciliğinin üretime geçmesiyle ekolojik kirlenme Karadere, Korucaoluk ve Yaylacık köyleriyle sınırlı kalmayacak, Burhaniye’nin ve hatta körfezin tamamı bu kirlilikten nasibini alacaktır.

Bundan böyle, madenin yaptığı ayrıştırma işlemleri esnasında kullanacağı siyanür ve yüzeye çıkan diğer ağır metaller bölgedeki tüm yer altı sularına ve Burhaniye’nin su kaynağı olan Düdüklü suyuna karışacaktır.

Kırma, eleme ve diğer süreçlerde ise yine siyanür, arsenik gibi ağır metaller havaya ve toprağa karışacaktır.

Arazi örtüsünü sıyırma ve alandaki hafriyat sırasında ortaya çıkan tozuma nedeniyle zararları gözle görünür biçimde hissedilen TÜMAD İVRİNDİ-BURHANİYE altın madendi, sadece doğa katliamına neden olmakla kalmayacak, yakın bir gelecekte yukarıda saydığımız nedenlerle ciddi bir halk sağlığı problemine neden olacaktır.

Bu nedenle, 31 Temmuz - 4 Ağustos tarihleri arasında Burhaniye 1. Kitap Fuarı’ndaki standımızda ve 23-24-25 Ağustos tarihleri arasında 30. Burhaniye – Ören Turizm Kültür Sanat Festivali’nde açtığımız stantlarda topladığımız 6.000 İmza ile halk TÜMAD İVRİNDİ altın madeninin ruhsatının iptal edilmesini istediğini göstermiştir.

Şimdi sıra yerel yönetimiyle, siyasi partileriyle, sivil toplum örgütleriyle birlikte tüm Burhaniye’nin güçlü bir sesle, güçlü bir kampanya ile eyleme geçmesindedir.

Çanakkale Kirazlı’da faaliyet gösteren Alamos Gold’a gösterilen tepki bize öğretmiştir ki, topyekun ses çıkarmalıyız. Topyekün itiraz etmeliyiz. Bizler Burhaniye’ye, Burhaniye ise evlatlarına bunu borçludur. Bu bir davettir.

İMZACILAR

İYİ PARTİ BURHANİYE İLÇE BAŞKANIĞI

ÖZGÜRLÜK VE DAYANIŞMA PARTİSİ BURHANİYE İLÇE BAŞKANLIĞI

-----------------

AYRICA AŞAĞIDA LİNKİNİ VERDİĞİMİZ VİDEOYU İZLEYEREK TÜRKİYE'DEKİ ALTIN MADENLERİ HAKKINDA BİLGİ EDİNEBİLİRSİNİZ.