#LeaveNoOneBehind: Αποτρέψτε την καταστροφή του κορωναϊού - ακόμα και στα σύνορα!

#LeaveNoOneBehind: Αποτρέψτε την καταστροφή του κορωναϊού - ακόμα και στα σύνορα!

0 have signed. Let’s get to 500,000!
At 500,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!

#LeaveNoOneBehind started this petition to Ευρωπαϊκή Επιτροπή and

Οι #LeaveNoOneBehind  ξεκίνησαν το αίτημα αυτό προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ΕυρωπαΪκές κυβερνήσεις

Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, χρειαζόμαστε πολλές δράσεις αλληλεγγύης. Η στενοκεφαλιά και ο εγωισμός δεν μπορούν να είναι ο οδηγός μας.

Ο κορωναϊός θα χτυπήσει κυρίως αυτούς που ήδη έχουν δυσκολίες. Αυτό συμπεριλαμβάνει τους πρόσφυγες στα εξωτερικά μας σύνορα, τους άστεγους, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς. Η κρίση του κορωναϊού θα οδηγήσει ευκολότερα την ταλαιπωρία όσων αναζητούν προστασία, τη βία και την ανθρωπιστική καταστροφή στην λήθη.  Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι, τώρα περισσότερο από ποτέ.

Ο ιός, δεν  κάνει διακρίσεις σύμφωνα με το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία ή το φύλο. Ο κορωναϊός μας επηρεάζει όλους.

Για το λόγο αυτό, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση μαζί. Έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς να χάσουμε την ηθική πυξίδα μας.

Για να το πετύχουμε αυτό στην Ευρώπη, πρέπει να εκκενώσουμε γρήγορα τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής προσφύγων. Η Ελλάδα, χρειάζεται υποστήριξη σε αυτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά. Για πολύ καιρό έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή μόνο στη Μόρια της Λέσβου, βρίσκονται πάνω από 20.000 άνθρωποι ενώ η χωρητικότητα προβλέπεται για 3.000. Η καραντίνα, το πλύσιμο των χεριών και η απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικά αλλά αδύνατο να εφαρμοστούν αν είσαι στη Μόρια. Οι άνθρωποι που είναι εκεί κινδυνεύουν να ασθενήσουν, δεν έχουν ανθρωπιστική βοήθεια κι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αν η επιδημία ξεσπάσει σε ένα τέτοιο κέντρο, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσει η αλυσίδα όσων θα ασθενήσουν.

Όποιος δεν δράσει τώρα θα είναι συνένοχος στην καταστροφή που απειλεί όσους έχουν ανάγκη.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Κυβερνήσεις της ΕΕ:

- Εκκένωση των κέντρων προσφύγων με υπερπληθυσμό και  στέγαση των ανθρώπων σε μέρη που μπορούν να προστατευτούν από τον ιό. Έχουμε χώρο για ανθρωπισμό.

- Υποχρεωτική καραντίνα και προστατευτικά μέτρα ενάντια στον κορωναϊό πρέπει να εφαρμοστούν παντού για να προλάβουν την εξάπλωση του ιού. Το ίδιο και στα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

- Πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη  στους άστεγους, τους πρόσφυγες και όλους όσους το έχουν ανάγκη.

- Επείγουσα ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στις πιο πληγείσες περιοχές, και ειδικά στην Ελλάδα, μέσω κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας.

- Πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και σεβασμός στο κράτος δικαίου - ειδικά σε καιρούς κρίσης.

Για να τα πετύχουμε αυτά, θα δουλέψουμε μαζί τις ερχόμενες εβδομάδες ώστε να ευαισθητοποιήσουμε, να ασκήσουμε πίεση και να συγκεντρώσουμε πόρους για ανθρωπιστικές οργανώσεις με διάφορους τρόπους . Αυτή η έκκληνη είναι η αρχή μιας διαδρομής.

Η κοινωνία των πολιτών θα αποδείξει ότι θα βγει πιο δυνατή από αυτήν την κρίση αν δεν αφήσουμε κανέναν πίσω.

 

0 have signed. Let’s get to 500,000!
At 500,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!