Petition Closed
Petitioning Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı and 2 others
This petition will be delivered to:
Rize Belediye Başkanı
Halil Bakırcı
Rize RTE Üniversitesi Rektörü
Arif Yılmaz
Rize Belediyesi
Yetkili

Laz dili ve kültürü hakkındaki beyanlarınızı düzeltin ve korunması için gerekli adımları atın # Lazuri

"Laz diye tabir edilenlerin çoğu, Laz kültüründen etkilenmiş Türklerdir. Lazlar da bir Türk boyudur.” Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, yaptığı bu açıklamalarla 2012’ye damgasını vurdu. Çünkü Sayın Bakırcı, Belediye Başkanı olduğu yörede, binlerce yıldır yaşayan Lazların kökenini görmezden gelmesi yetmiyormuş gibi bu grubun bir dili ve kültürü olduğunu da inkar ediyor.

Sayın Bakırcı’nın verdiği demeçler çelişkilerle dolu. Önce Lazca ve Laz kültürü yoktur diyor ve devam ediyor: “Bölgemizde Laz olarak tabir edilen hemşerilerimizin büyük bölümü Laz değildir. Laz kültüründen etkilenmiş Türklerdir. Öz ve öz Türktürler. Bunların torunları biz Lazız diyor.”

Laz kültürünün ve Lazca’nın bu şekilde yok sayılması, anadiline ve kültürüne sahip çıkan biz Lazları can evimizden vuruyor. Sayın Bakırcı’nın kamuoyu önünde bu sözlerini düzeltmesini ve Belediyenin Laz dili ve kültürünün korunması için gerekli çalışmaları yapacağını beyan etmesini istiyoruz.

Dahası, bunu yapan sadece Rize Belediye Başkanı değil, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü de var!

Türkiye’nin köklü üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nde Lazca’nın seçmeli ders olmasından sonra, biz de Laz dili ve kültürün daha derin araştırılması için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde (Rize Üniversitesi) “Laz Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulması için başvuru yaptık. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü, Sayın Arif Yılmaz’ın başvurumuza verdiği olumsuz yanıtta “Laz dilinin akademik çalışmalara konu olabilecek edebi değer taşıyan tarihi metinleri bulunmamaktadır" ibaresi bulunuyordu.

Lazların, insanlık ve kültür tarihinde yeri bellidir. Sürekli bastırılmaya ve görmezden gelinmeye çalışılan Laz dili ve kültürünün yaşatılması için yıllardır süren çalışmalar, son yıllarda güçlenerek büyüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde geçen yıl Lazca’nın seçmeli ders olarak üniversite müfredatında yerini almasından sonra başka üniversitelerde de bu çalışmaların başlatılabileceğini gördük. Çok yakında Rize'de Lazca yayın yapacak bir televizyon kanalı da faaliyete giriyor. Fakat, Rize Üniversitesi kendi yöresine ait bu dili inkar etmeye devam ediyor.

Bu nedenle, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Sayın Rektör Yılmaz’ın kamuoyu önünde bu talihsiz beyanlarını düzeltmelerini isityoruz. Rize Belediyesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Laz dili ve kültürünün korunması ve yaşatılması için gerekli adımları atarak, dil kursları ile araştırma ve eğitim merkezi kuracaklarını kamuoyuna duyurmalarını talep ediyoruz.

Lazlar bu milleti var eden zenginliklerden birisidir. Onları yok saymak, kendi ülkemizin geçmişini ve kültürel çeşitliliğini yok saymaktır. Kampanyamı destekleyerek, Sayın Başkan ve Sayın Rektörün bu büyük yanlıştan derhal dönmelerine katkı sağlamak senin elinde.

Laz dilinin ve kültürünün yaşatılmasını sağlamak için desteklerinizi bekliyoruz.

Letter to
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı
Rize RTE Üniversitesi Rektörü Arif Yılmaz
Rize Belediyesi Yetkili
Sayın Başkan ve Sayın Rektör,

Geçtiğimiz aylarda gazetecilere ikinizin de Lazlar ve Laz kültürü ile ilgili yapmış olduğunuz açıklamalar bizi derinden üzmüştü. Dahası, “Laz Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulması için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne yaptığımız başvuru, Sayın Rektör tarafından “Laz dilinin akademik çalışmalara konu olabilecek edebi değer taşıyan tarihi metinleri bulunmamaktadır" denilerek olumsuz yanıtlanmıştı.

Şimdi, sizi bu beyanlarınızı düzeltmeye ve Laz dili ve kültürünü korumak için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz.

Lazların, insanlık ve kültür tarihinde yeri bellidir. Laz dili ve kültürünün yaşatılması için yıllardır süren çalışmalar, son yıllarda güçlenerek büyüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde geçen yıl Lazca’nın seçmeli ders olarak üniversite müfredatında yerini almasından sonra başka üniversitelerde de bu çalışmaların başladığını biliyoruz. Çok yakında Rize'de Lazca yayın yapacak bir televizyon kanalı da faaliyete girecek.

Sayın Bakırcı ve Sayın Yılmaz, sizden kamuoyu önünde bu sözlerinizi düzeltmenizi; Belediyenin ve Rize Üniversitesi'nin Laz dili ve kültürünün korunması için gerekli çalışmaları yaparak, dil kursları ile araştırma ve eğitim merkezi kurulacağını duyurmanızı talep ediyoruz.