Petition Closed

Laz dili ve kültürü hakkındaki beyanlarınızı düzeltin ve korunması için gerekli adımları atın # Lazuri

"Laz diye tabir edilenlerin çoğu, Laz kültüründen etkilenmiş Türklerdir. Lazlar da bir Türk boyudur.” Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, yaptığı bu açıklamalarla 2012’ye damgasını vurdu. Çünkü Sayın Bakırcı, Belediye Başkanı olduğu yörede, binlerce yıldır yaşayan Lazların kökenini görmezden gelmesi yetmiyormuş gibi bu grubun bir dili ve kültürü olduğunu da inkar ediyor.

Sayın Bakırcı’nın verdiği demeçler çelişkilerle dolu. Önce Lazca ve Laz kültürü yoktur diyor ve devam ediyor: “Bölgemizde Laz olarak tabir edilen hemşerilerimizin büyük bölümü Laz değildir. Laz kültüründen etkilenmiş Türklerdir. Öz ve öz Türktürler. Bunların torunları biz Lazız diyor.”

Laz kültürünün ve Lazca’nın bu şekilde yok sayılması, anadiline ve kültürüne sahip çıkan biz Lazları can evimizden vuruyor. Sayın Bakırcı’nın kamuoyu önünde bu sözlerini düzeltmesini ve Belediyenin Laz dili ve kültürünün korunması için gerekli çalışmaları yapacağını beyan etmesini istiyoruz.

Dahası, bunu yapan sadece Rize Belediye Başkanı değil, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü de var!

Türkiye’nin köklü üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nde Lazca’nın seçmeli ders olmasından sonra, biz de Laz dili ve kültürün daha derin araştırılması için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde (Rize Üniversitesi) “Laz Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulması için başvuru yaptık. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü, Sayın Arif Yılmaz’ın başvurumuza verdiği olumsuz yanıtta “Laz dilinin akademik çalışmalara konu olabilecek edebi değer taşıyan tarihi metinleri bulunmamaktadır" ibaresi bulunuyordu.

Lazların, insanlık ve kültür tarihinde yeri bellidir. Sürekli bastırılmaya ve görmezden gelinmeye çalışılan Laz dili ve kültürünün yaşatılması için yıllardır süren çalışmalar, son yıllarda güçlenerek büyüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde geçen yıl Lazca’nın seçmeli ders olarak üniversite müfredatında yerini almasından sonra başka üniversitelerde de bu çalışmaların başlatılabileceğini gördük. Çok yakında Rize'de Lazca yayın yapacak bir televizyon kanalı da faaliyete giriyor. Fakat, Rize Üniversitesi kendi yöresine ait bu dili inkar etmeye devam ediyor.

Bu nedenle, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Sayın Rektör Yılmaz’ın kamuoyu önünde bu talihsiz beyanlarını düzeltmelerini isityoruz. Rize Belediyesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Laz dili ve kültürünün korunması ve yaşatılması için gerekli adımları atarak, dil kursları ile araştırma ve eğitim merkezi kuracaklarını kamuoyuna duyurmalarını talep ediyoruz.

Lazlar bu milleti var eden zenginliklerden birisidir. Onları yok saymak, kendi ülkemizin geçmişini ve kültürel çeşitliliğini yok saymaktır. Kampanyamı destekleyerek, Sayın Başkan ve Sayın Rektörün bu büyük yanlıştan derhal dönmelerine katkı sağlamak senin elinde.

Laz dilinin ve kültürünün yaşatılmasını sağlamak için desteklerinizi bekliyoruz.

This petition was delivered to:
  • Rize Belediye Başkanı
    Halil Bakırcı
  • Rize RTE Üniversitesi Rektörü
    Arif Yılmaz
  • Rize Belediyesi
    Yetkili

Adnan Avcı Bucaklişi started this petition with a single signature, and now has 3,060 supporters. Start a petition today to change something you care about.