Kozmetik ürün deneylerinde hayvanlar kullanılmasın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Dünyada her yıl yaklaşık 115 milyon hayvana deney yapıldığı tahmin ediliyor. Köpekler, kediler, gelincikler, tavşanlar, maymunlar, fareler ve daha başka bir sürüsüne. Testler uygulanırken hayvanlar kimsenin kolay kolay gönüllü olmayacağı bir sürü muameleye maruz kalıyor; zorla besleme, susuzluk, fiziksel kısıtlama, uzun saatler boyunca hareketsiz tutma, iyileşme süreçlerini takip için yanık ve yaralar açma, etki ve tedavi çalışmaları için acı verme, havasızlıktan boğma, boyun kırma, baş kesme bunlardan bazıları.

Kozmetik ürünler için hayvanlara yapılan testlerin iki tanesi oldukça yaygın. Şampuan ve benzeri ürünlerin neden olduğu tahrişi değerlendirebilmek için kozmetik şirketler tarafından uygulanan Draize göz testi kafeslerde tutulan tavşanların gözlerinin penslerle tutularak bazen günlerce açık kalmasını içeriyor. Bir maddenin ne kadar zehirli olduğunu belirlemek için yapılan LD 50 testindeyse hayvanlara çeşitli maddeler, mesela ruj, boğazlarına sokulmuş bir tüp aracılığıyla zorla yediriliyor. LD 50 testleri süresince hayvanlarda kusma, ishal, felç, kasılma, iç kanama gibi zehirlenme semptomları gelişiyor. Deneyler 14 günden 6 aya kadar sürebiliyor, tabi test edilen hayvan o kadar uzun süre yaşayamaya devam ederse. LD 50, yüzde 50 öldürücü doz anlamına geliyor. Yani deneye dahil olan hayvanların yüzde 50’si ölüyor. Tüm bu test süreçlerinin verdiği acı ölçülebilir değil. Sayılarla anlatılamayan acı, ötekinin acısı, birisi hatırlatmadıkça kolayca görmezden geliniyor.

Daha az hayvanın işkence görmesi, insanlarınsa hayvanlara zulüm ederek üretilen malları daha az satın alması hayvan hakları adına niceliksel düzeyde kazanıma işaret. Diğer taraftan piyasa için hayvanlar üzerinde test edilmeyen kozmetik ürünler de yeni bir pazar alanı demek

Bugün Hande imzanı bekliyor!

Hande Yalçın bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Kozmetik ürün deneylerinde hayvanlar kullanılmasın». Hande ve imza atan diğer 827 kişiye katıl.