Konya Ilgın Çavuşçu Gölü Kurumasın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

Konya Ilgın Çavuşcu gölü sulama adı altında katliama maruz kalıyor.

Gölümüz 185 milyon metre küp su havzasına sahip bir doğal su depolama alanıdır. 250 çeşit kuş türünün bulunduğu ve göç zamanlarında uğrak mekanı olan göl ayrıca lezzet bakımından oldukça kaliteli bir sazan türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

1969 yılında gölün bazı bölgelerde sulamada kullanılması ile ilgili karar alınmıştır. Fakat maalesef günümüzde küresel ısınma ve birçok çevresel faktörün değişmesi sonucu dağlardan gelen doğal sularla dolan gölümüze, sulama kararı verilen yıllardaki kadar su gelmiyor.

Ayrıca su, yaz sıcaklarında buharlaşıyor ve tabiata karışıyor. Şu an göle gelen su, gölün kuramaması ve çölleşmemesi için büyük bir önem arz ediyor. Göle gelen su miktarının her geçen yıl azalması ve gölden sulama için boşaltılan suyun fazla olması sonucu göldeki ekolojik denge bozuluyor. Ayrıca sulama, vahşi sulama şeklinde yapılıyor. Sulama adı altında kapaklar açılarak kontrolsüz şekilde su salınımı yapılıyor. Bu aynı zamanda su israfıda demektir. Bu kontrolsüzlük sonucu göl havzası bataklık haline geliyor. Doğal yaşamı tehdit ettiği kadar sıtma gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

TALEBİMİZ:  Suyun bu derece vahşi heba edilmemesi için bir önlem alınması.

Sulama kanalı kapakları açıldığı an tarlalara canlı balıklar akmakta, tarlalardan canlı balık toplanmaktadır. Su çıkışı yapılan kapaklarda bir önlem alınması gerekmektedir. Her yıl 22 milyon metre küp su bırakacağız diyerek göl sulamaya açılmakta fakat 7-8 milyon metre küp su ancak bırakılmaktadır. Geçen yıl gölümüz bir taraftan diğer tarafa yürüyerek geçilecek bir haldeydi. Sulamada havyarlı balıklar tarlalara akıp gidiyor. Yakın zamanda gölümüzde Etyopyada çip takılarak izlenmekte olan, nadir görülen bir siyah leylek türü fotoğraflandı. Görüldüğü gibi nadir görülen kuş türlerine bile gölümüz ev sahipliği yapmaktadır. Burası bir doğa harikasıdır ve sahip çıkılması gerekmektedir.

El birliği ile vahşi sulamanın önüne geçilmeli, hem gölümüzü hemde geleceğimizi koruma altına almalıyız.