Petition Closed
Petitioning polgármester, Józsefvárosi Önkormányzat Kocsis Máté and 2 others

Szobát a Nyolcba!

Kampányoldaunk: http://szobaanyolcban.org/

Magyarországon a fővárosba összpontosul a drogproblémák nagy része: tízből kilenc intravénás drogfogyasztó Budapesten él. Az intravénás droghasználat számos kockázattal jár a fogyasztóra, ilyen például a függőség és a túladagolások, illetve a fecskendők és tűk megosztásából fakadó HIV és hepatitis fertőzések kockázata. A főváros egyes kerületeiben nyílt, utcai drogfogyasztói szcéna alakult ki. Ez nem csak a drogfogyasztókra, de a környezetükben élő polgárokra is veszélyt jelent. Az eldobált fecskendők és egyéb drogszemét joggal szúrja a polgárok szemét.

Az elmúlt években a helyzet súlyosabbá vált, ugyanis a heroin helyett már az új dizájner drogokat szúrják. Míg a heroint naponta háromszor-négyszer, ezeket a szereket akár tízszer-tizenötször is beviszik egy nap. Miközben a steril tűk és fecskendők iránti kereslet folyamatosan nő, a tűcsere programok támogatása csökkent, így nem tudják kielégíteni a növekvő igényeket. Nem elég, hogy Budapest egyes kerületeiben tízből hét drogfogyasztó fertőződött meg a hepatitis C vírussal, de idén kiszűrték az első HIV pozitív drogfogyasztókat is. A fővárosi HIV járvány itt áll a küszöbön!

Sajnos a főváros vezetői az elmúlt két évtizedben adósak maradtak a probléma hatékony megoldásával. Míg vidéken számos város rendelkezik drogstratégiával és kábítószerügyi egyezető fórummal, éppen a főváros szintjén hiányzik mindkettő. Mi több, az elmúlt években a fővárosi költségvetésben előbb lecsökkentették, majd teljesen megszüntették a drogmegelőzési célú pályázatokat, az a kevés szervezet pedig, ami próbál tenni az ártalmak csökkentéséért, lehetetlen helyzetbe került.

A tűcsere bezárása nem megoldás, az utcai drogfogyasztást nem lehet pusztán rendőri eszközökkel felszámolni. Azokban a nagyvárosokban, ahol ezt megpróbálták, az utcai drogfogyasztás nem csökkent, viszont a problémák csak még súlyosabbá váltak. A tűcsere hiányában HIV járvány alakulhat ki, ami nem áll meg a drogfogyasztóknál, de szexuális úton előbb-utóbb átterjed a nemfogyasztókra is. Egy HIV pozitív ember gyógykezelése évente több millió forintba kerül, ami jelentősen megterheli a költségvetést. A rendőri razziáktól nem csökken a drogszemét sem, a drogfogyasztók gyakran éppen azért dobálják el a használt fecskendőket az utcán, hogy ne találják meg náluk a rendőrök. A börtönök pedig a drogfogyasztás és a HIV járvány melegágyaivá válhatnak.

Olyan megoldásra van szükség, ami két legyet üt egy csapásra: nem csak az utcai drogfogyasztást szorítja vissza, de megelőzi a járványt is. Ilyenre számos jó gyakorlatot találhatunk a világ nagyvárosaiban, ahol négy pillérre helyezték drogstratégiát: megelőzés, kezelés, ártalomcsökkentés és rendészet.

Megelőzés: színvonalas megelőző programokra van szükség az iskolákban, a biztonságosabb éjszakai életet célzó programokra a szórakozóhelyeken!

Kezelés: önsegítő csoportokra, terápiás és rehabilitációs intézményekre van szükség, hogy elősegítsék a függők leszokását!

Ártalomcsökkentés: azoknak, akik jelenleg még nem akarnak vagy tudnak leszokni, olyan drogfogyasztói szobát kell létrehozni, ahol steril és ellenőrzött körülmények között injektálhatnak, és nem az utcán, ahol zavarják a környéken élőket és eldobálják a drogszemetet.

Rendészet: a rendőrségnek ügyelnie kell az utcai rendfenntartásra, a drogfogyasztókat az utcáról az ártalomcsökkentő központokba kell irányítania!

Ez a négypilléres stratégia sikeresen szorította vissza a drogfogyasztást számos nagyváros utcáiról. Fontos, hogy az egyes pillérek egymást támogatva és kiegészítve működjenek. Olyan komplex ellátóhelyekre van szükség, ahol a függő nem csak biztonságosan fogyaszthat szert, de motiválják a leszokásra és segítik abban, hogy normalizálja az életkörülményeit, otthont teremtsen, munkát találjon.

Kérjük a Józsefváros és a Főváros önkormányzatát és a magyar kormányt, hogy támogassák a négypilléres stratégia megvalósítását!

This petition was delivered to:
  • polgármester, Józsefvárosi Önkormányzat
    Kocsis Máté
  • főpolgármester, Fővárosi Önkormányzat
    Tarlós István
  • miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma
    Balog Zoltán

Peter Sarosi started this petition with a single signature, and now has 6,208 supporters. Start a petition today to change something you care about.

The only way Kocsis Máté will listen

Every signature matters and makes the petition more powerful. Add your name today and help us win.