Çanakkale Kazdağları'nda termik santrallere izin vermiyoruz

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.

KAZDAĞLARINDA, ÇANAKKALE’ DE TERMİK SANTRALLERE  İZİN VERMİYORUZ

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 2014 yılı raporuna göre Çan’ da kükürtdioksit oranı 95 kez, hava kirliliğine neden olan partikül madde oranı ise tam 123 kez sınır değerleri aşıldığı saptanmıştır. Türk Tabipler Birliğinin yaptığı bir araştırmaya göre, Çan’ da yaşayanların akciğerleri kendinden önce yaşlanıyor, bir Çan’ lı kırk yaşına ulaştığında akciğerleri ise elli beş yaşına ulaşmış oluyor.

Çan’ ın zaten çok kirli olan havasını daha da kirletecek olan yeni bir termik santral Helvacı köyünde kurulmak isteniyor. İkisi işletmede, biri inşaat halinde olmak üzere üç termik santral bulunan Çan’ da dördüncü termik santral cinayettir. Çanak halinde bir konumda olan Çan ilçesi kurşun, partikül madde ve kükürtdioksit yüklü havasıyla en kirli şehirlerden biridir. Hiçbir kamu yararı bulunmayan İçdaş Helvacı termik santralinden vazgeçilmeli, Çan 2 termik santralinin de  tüm izinleri iptal edilerek, inşaatı durdurulmalıdır.  Termik santrallerin insan ve çevre sağlığına etkilerinin telafisi yoktur;

·         Çan’ a çok yakın kurulmakta olan kömürlü termik santrallerden kaynaklanacak zehirli kimyasallar havamıza ve suyumuza karışacak ve asit yağmurlarına neden olacaktır. Gıda güvenliğimiz ve sağlığımız için büyük risk oluşacaktır.

·         Kömürün taşınması, sonra yakılması, sonra soğutulması sonra küllerinin bir yerde depolanması gibi işlemlerin her birinin çevreye olumsuz etkileri vardır. Kömürün yakılması ile partiküller havaya salınıyor, havada asılı olarak kalıyorlar. Bununla beraber bir takım gazlar salınıyor. Bunlardan en önemlisi karbonmonoksit, kükürtdioksit, azotoksitler ve ozon.

·          Hava kirliliğinin kalp hastalıkları ile felç, akciğer kanseri, çoğunlukla çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonları ve kronik solunum yolu hastalıkları, özellikle Koah’ a neden oluyor. Akut hava kirliliğinin artması durumunda ise astım krizleri ve Koah krizleri ortaya çıkıyor.

·         Çanakkale’ de sadece Karabiga Lapseki arasında ikisi işletmede, biri inşaat  halinde tam on bir termik santral kurulmak istenmekte, il çapında sayıları yirmilerle ifade edilen kömürlü termik santraller yüzünden Çanakkale yaşanmaz hale gelirken, sera etkisi nedeniyle küresel ısınmanın artmasına neden olacaktır.

·         Civa ve kanserojen nitelikteki bir takım radyoaktif maddeler aynı şekilde çevrede olumsuz etkiler yaparken toprağa ve suya karışarak doğanın kirlenmesine yol açıyor.Su kaynaklarımızı kirletecek olması nedeniyle bu su ile sulanacak tarım arazisinde yetişen tüm ürünler (Süt Ürünleri, Lapseki kirazı, Umurbey şeftalisi, Evciler elması, Ezine peyniri vb) zehirlenecektir. Asit yağışları nedeniyle toprağın verimi de düşecektir.

·         Binlerce insanın yaşadığı Çan ve köyleri, Yenice, Biga, Lapseki ilçe ve köyleri bölgede hakim rüzgar  poyraz  nedeniyle tüm Çanakkale halkı santrallerden kaynaklanan kirleticilerden etkilenecektir.

·         Sadece termik işletmecilerinin karlılığını arttıracak santrallerin hiçbir kamu yararı, halkın hiçbir kazanımı bulunmamaktadır. Kaldı ki ülkemizin elektrik kurulu gücü ihtiyaçtan fazladır ve bu durum bizzat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından dile getirilmiştir.

Hiçbir kalkınma masalı insan sağlığından daha önemli değildir. Kimsenin bizim yaşam alanlarımızı, yaşam kaynaklarımızı yok etmeye, çocuklarımızın sağlığı ile oynamaya hakkı yoktur.  Dünyanın terkettiği termik santraller yerine, yenilenebilir enerji kaynakları güneş ve rüzgar bize yeter.

Termik santral adaletsizliğine birlikte dur diyelim, yaşam alanlarımızda termik santral kurulmasına izin vermeyelim.