Kaz Dağı Eteklerindeki Köyümüze Altın Madeni İstemiyoruz. Orhanlar Bizimdir.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

Balıkesir’in Balya İlçesi’nde, Kaz Dağlarının kuzey eteklerinde yer alan köyümüzde yıllardır hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Geniş meralarımızda yetiştirdiğimiz hayvanlarımız ülkemize yem bitkisi, et ve süt sağlıyor. Ancak şu an altın madeni çalışmaları köyümüzü, meralarımızı, yaşam alanlarımızı tehdit ediyor.

2010 yılında köyümüze gelen ve uluslararası bir altın firması olan TECK Madencilik köyümüzün de içinde bulunduğu sahada Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden kuvars madeni işletmek üzere Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir kararı çıkardı. Kuvars ile altın madenciliğinin yakından bir ilişkisi var.

Dünyada üretilen altının neredeyse tamamı kuvars alanlarından çıkarılıyor ve altın şirketleri tepki almamak için öncelikli bir alana kuvars madenciliği ile giriyor. Bölgenin ormanları kesilip, meraları yok edildikten sonra kuvars alanında altın madenciliği faaliyetleri yürütülmesi için gerekli çalışmalar başlatılıyor. Nitekim köyümüzde de böyle oldu ve ÇED Gerekli Değildir kararını takip eden 2019 yılında TECK Madencilik ruhsatını yerli bir şirket olan Bahar Madenciliğe devretti ve şirket aynı alanda altın arama için yine - ÇED Gerekli Değildir- kararı alarak sondaj çalışmalarına başladı.

Balya Balıkesir’in madencilik çalışmaları ile öne çıkan bölgelerinden biri. İlk madenciliğin resmi anlamda 1800’li yıllarda Fransızlar tarafından başlatıldığı bu küçük ilçede bugün birden fazla firma kurşun, çinko, kuvars gibi madencilik faaliyetleri yürütüyor. Bu faaliyetlerle her yağmurda derelerimizde toplum balık ölümleri yaşanıyor. Bizler Orhanlar Köylüleri olarak madenciliğin yaşama verdiği zararı her gün Balyayı izleyerek görüyoruz ve köyümüzde bir altın madeni istemiyoruz.

Bize Destek Olun.
Bu köy bizim ve ülkemizin köyüdür. Bizi bu haklı mücadelemizde yalnız bırakmayacağınıza inanıyoruz.

Orhanlar Köy Halkı