Kadın hijyen ürünlerinin içinde ne olduğu ambalajlarında yazsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Tampon ve pedler'deki tehlike, gizli içerik

Kadınlarda son yıllarda artan kısırlık ve kanser sorunları hiç durmadan artıyor.  Bunun sebeplerinden biri  her ay düzenli bir şekilde kullandığımız ped'ler ve tamponlar olabilir mi?

Peki kadın hijyen ürünlerinin paketlerinde içeriklerini yazmadıklarının farkında mısınız? Kadınların en direk ve savunmasız bölgesi saldırı altındayken "kadın hijyen ürünleri"nin içeriğini açıklamak, ambalajına yazmak zorunda olmadığını biliyor musunuz?  Bu konu aslında çoğumuzun dikkatini çekmiyor, açıkçası bugüne kadar benimde çekmemişti. Sonra dikkatimi çekti ve araştırmaya başladım. Ve kampanya başlatmaya karar verdim. Çünkü bulduklarım beni korkuttu. Neden mi?

Amerika’da sivil toplumların 17 yıllık baskısı sonucu 5 Mayıs 2017'de  New York Senatörlerinden Carolyn Maloney, dioksin gibi zararlı kimyasalların tampon yapısına karıştıklarını ve bu durumun, kadın sağlığı açısından zararlı olabileceğini söyleyerek konunun araştırılmasını istemiş.

Güney Kore’de halkın baskısıyla hükümet, mevcut ürünlerdeki bileşiklerle ilişkili potansiyel sağlık riskleri konusunda net cevaplar vermeye çabalarken, Gıda ve İlaç Güvenliği Bakanlığı yaptığı açıklamada, "son üç yılda üretilen veya ithal edilen tüm hijyenik pedler" üzerine uçucu organik bileşiklerin seviyelerinin belirlenmesine odaklanan bir araştırma yapmaya başladığını söylemiş.

Yani kadın hijyen üreticilerinin ambalajlarında bileşen listelemesi gerekmesede ve bazı ürünler doğal olduğunu iddia etse de, çamaşır suyu kalıntıları, plastik ve sentetikler içerebilirler. Sentetik viskon, suni ipek, parfümler de bu gruba dahil. Kadın olarak pek çok ürünü herkes onu kullanıyor diye ve reklamların da köpürtmesiyle sorgulamadan güvenip kullanıyoruz. Aslında öğendim ki organik pamukla yapılmayan kadınsı hijyen ürünlerini kullanmak cilt tahrişine, kaşıntıya, şişmeye ve yanmaya neden olabiliyormuş.

Çünkü direk kadının en hassas ve açık noktası ile temas eden ürünlerin içeriğindeki pamukta tarımsal ağır böcek ilacı kalıntıları olabilir, beyazlatma işlemi sırasında klor kullanılmış olabilir. Klor, dioksin denilen çok toksik bir madde açığa çıkarabiliyor. Uzmanlara göre dioksin kansere, ağır karaciğer hasarlarına, kısırlığa ve hatta ölüme neden olabilir. Dioksinin zararlı olmasının en büyük nedenlerinden biri de bir kere bedene girdikten sonra bir daha dışarı atılamaz olması imiş ki bu bence korkunç birşey. Yağ dokuda birikiyor ve hayat boyu orada kalıyormuş. Doğum yapmamış kadınlarda meme kanseri görülmesinin nedenlerinden biri de buymuş. Bir de hamile kadınlar emzirme ile birlikte farkında olmaksızın göğüslerinde birikmiş olan dioksini bebeklerine aktarmış oluyorlarmış. Bu şekilde bebek daha doğar doğmaz dioksin ile tanışmış demek oluyor.

Özetle;

Dünyadaki gelişmelere baktığımızda “artık içeriği ambalajında açıkça yazan, klorla beyazlatılmamış, parfümsüz, plastik ve sentetik içermeyen, bitkisel malzemelerden yapılmış ürünler” kullanmamız gerekiyor.

Bu nedenle kadın ped ve tampon üreticilerini; ambalajların üzerine içeriklerini yazmaya davet ediyoruz.

Bu konuda imzan farkedilmeyen tehlikeyi önlemek için çok önemli. Yardımını bekliyoruz.

Bugün Senay imzanı bekliyor!

Senay Ozkan bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Kadın hijyen ürünlerinin içinde ne olduğu ambalajlarında yazsın!». Senay ve imza atan diğer 102 kişiye katıl.