Petition Closed
Petitioning Kültür Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği and 2 others

Kültür Bakanlığı @OmerrCelik: @Muzekart'a getirilen sınırlama kararını geri çekin. #Muzekart

Müzekart, 2009 yılında kullanılmaya başladığından beri öğrencilerden akademisyenlere, ailelerden çocuklara pek çok kesimden turiste ve araştırmacıya müze ve ören yerlerine sınırsız giriş hakkı sağlıyordu. Bir yıllık kart aidatı ödeyerek, özel müzeler ve bazı ören yerlerinin özel bölümleri hariç, istediği müze ya da ören yerini istediği sıklıkta ziyaret edebiliyordu. Fakat yeni yapılan düzenlemeye göre Müzekart artık bir yıl içinde bir müzeye sadece tek bir giriş hakkı tanıyor.

Özellikle arkeoloji, sanat tarihi, tarih ve mimarlık alanlarındaki öğrenciler ve akademisyenler, bazı derslerini müze ve ören yerlerinde yapıyorlar. Müzekart uygulaması sayesinde bu kişiler, dersleri ve araştırmaları veya yıl içerisinde düzenlenen sergi ve konferans gibi faaliyetler için, bu yerlere ekonomik biçimde girip çıkabiliyorlar. Bunun dışında, Müzekart sayesinde özellikle yurdumuzun tarihi ve doğal güzelliklerini gezmek bir lüks, sadece ayrıcalıklı bir kesimin yaptığı bir etkinlik olmaktan çıkarmıştı. Bu, halkın tüm kesimlerinin tarihi, kültürel ve doğal mirasımızdan faydalanabilmesini sağlayan ve halkımızın çok takdir ettiği bir hizmet idi.

Kültür Bakanlığı’nın halkımızın tüm kesimlerinin tarihimize daha sıkı sarılmasını ve ülkemizin doğal güzelliklerine doymasını sağlayan Müzekart uygulamasının yılda sadece bir kez giriş imkanı verecek şekilde düzenlemesi hepimizi çok üzdü. Dahası, sonraki girişlerde istenilecek fahiş giriş ücreti halkımızın ülke değerlerinden faydalanmasını engelleyecek bir davranış. Devletimizin toplumun tüm kesimlerinin bu imkanlardan faydalanmasını desteklemesi gerekirken, bu hizmeti böyle sınırlandırması bizi bu mirastan mahrum edecek çok vahim bir karardır.

Kültür Bakanlığı ve Müzekart Yönetimi’nin hemen bu karardan dönerek Türkiye halkının tamamına faydalı olan Müzekart uygulamasını eskisi gibi bir yıl boyunca sınırsız giriş hakkının kaldırılmamasını talep ediyorum.

Tarihi, kültürel ve doğal mirasımıza herkes için erişim imkanı sağlayan Müzekart uygulamasına getirilen kısıtlamanın kaldırılması için kampanyamı imzalayarak Kültür Bakanlığı’na bu talebimizi iletmemizi sağlayabilirsin.

Hep beraber mirasımıza sahip çıkalım!

Letter to
Kültür Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
TÜRSAB-MTM İşortaklığı Müzekart Yönetimi
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik

Hep beraber mirasımıza sahip çıkalım!