Edukációs kampány az iskolai zaklatások ellen

Edukációs kampány az iskolai zaklatások ellen

Started
April 2, 2020
Petition to
Közoktatási intézmények vezetősége and
Signatures: 793Next Goal: 1,000
Support now

Why this petition matters

Started by Right Warriors

“Iskolai zaklatásról akkor beszélünk, hogyha egy diákot ismétlődően és hosszú időn keresztül negatív cselekedeteknek teszi ki egy vagy több más diák. (Dan Olweus: Az iskolai zaklatás, 1999)”

 

Az iskolai zaklatás ténye a legtöbb mikroközösségben megfigyelhető, valamint elmondható róla,hogy már az óvodás korosztályban is jelen van.


Ezen jelenség estében gyakori az is, hogy sokszor nem is érzékeljük a környezetünkben ennek jelenlétét, ám ez nem feltételezi, hogy nem is létezik.  Kijelenthető, hogy egy univerzális problémával állunk szemben, ám ma Magyaroszágon mégsem kezeljük prioritásként a témát, s a legtöbb közoktatási intézményben sem kap elegendő figyelmet az ezirányú edukáció a felnövő generációk körében.


Az UNICEF 2018-as jelentése alátámasztja, hogy a 13-15 éves korosztály felét, illetve globális szinten százötven millió gyereket ért már iskolai erőszak.

Hazánkban a megkérdezett gyerekek 25%-a vallotta be, hogy érte bántalmazás társai által az iskolában, 36%-uk pedig arról nyilatkozott, hogy részt vett verekedésben az elmúlt egy hónapban. 


Az iskolai zaklatás, diszkrimináció és ezek következményei részei a mindennapjainknak, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem tehetünk ellenük. 


A Right Warriors csapatunk indult a 2020-as Amnesty International Összpont emberi jogi témájú versenyén, melynek második fordulójának feladata egy kampány lebonyolítása.


Éppen ezért kérjük a közoktatási intézmények vezetőségeit, hogy a következő, vagyis a 2020-2021-es tanévtől kezdve kezeljék egyenrangú prioritásként az iskolai zaklatások témájában való oktatást a diákönkormányzati nap programjaként, mintahogy teszik azt közel 1000 oktatási intézményben országos szinten, a pénzügyi és digitális ismeretek bővítését megcélzó tematikus hetek keretében is.  


Kampányunk fő célja, hogy üzenjünk az érintett diákoknak: “Halljuk a hangotokat és nem vagytok egyedül.” valamint, szeretnénk dialógust kezdeményezzünk a diákság köreiben a témát illetően kerekasztal-beszélgetések, előadások és interaktív programok keretében. 


Amennyiben Ön is fontosnak tartja a célunkat, kérjük, írja alá petíciónkat, és ossza meg ismerőseivel, remélve azt, hogy minél több embert elérhetünk így. Előre is köszönjük a támogatásukat!


Ha Ön vagy bárki a környezetében krízishelyzetben van, hivja a 116-123 lelkisegély telefonszámot. A Kék-vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély vonalát a fiatalkorúak pedig az 116-111 telefonszámon érhetik el. 

Fontos tudnunk, nem vagyunk egyedül, mindig van aki meghallgasson minket.

Forrás: UNICEF - An Everyday Lesson #ENDviolence in Schools 

https://unicef.hu/igy-segitunk/hireink/150-millio-gyereket-erint-az-iskolai-eroszak/?fbclid=IwAR1hdbHDXG0mzq8Q2eRS4xpIRQtvqqg6WD7J2LoirbGmdf_JUQUyeErTTi8

Support now
Signatures: 793Next Goal: 1,000
Support now