Petitioning JRグループ各社(JR東日本、JR西日本、JR北海道、JR東海、JR四国、JR九州) 国土交通省関連機関様 外務省関連機関様

海外観光客2000万人時代に逆行する「ジャパン・レールパス(JRパス)・海外在住邦人の購入資格変更」の再考をJRグループに強く求めます!!

JRグループ各社に、「ジャパン・レ―ルパス(通称:JRパス)、海外在住邦人の購入資格」の再考を求めます!!

*追記:JR各社は、3月31日のプレスリリースで「ジャパン・レ―ルパス(通称:JRパス)、海外在住邦人の購入資格要件」の再変更を発表。6月1日よりは、「永住10年以上の在外邦人」への購入資格の付与を2020年までの期間限定で認めました。

当会では引き続き、JR各社に資格変更の期限設定や「10年」という要件の設定の意図などを質していくために、今回の変更を「勝利」とは位置づけずに、当面、この署名ページでの活動を継続していきます。

以下は、資格変更の再変更の前の署名活動でのアピールとなりますので、その点をお含みおきいただければ幸甚でございます。

*********************************

数年に一度の帰国での観光、日本と海外を繋ぐビジネストリップなどで、多くの在外邦人たちに愛用されてきた「JRパス」。ここに来て、JR各社は外国人観光客と共にその購入が認められていた「海外在住邦人」の購入資格の撤廃を決定、来年度から実施するというとんでもないニュースが飛び込んできました。(上記の追記をご参照ください)

「家族揃っての帰国で日本人の自分だけがパスを使えない・・・。こんなことなら、帰国の旅程自体を見直さなければいけない」。

「海外にいる日本人がJRパスを使って、日本の津々浦々を外国人の家族や友人と共に訪れることで、どれだけ日本の観光と滞在地にお金を落としているのか分かっていない」。

「海外に出てしまえば、もう日本人じゃないとでも言われてるような気がする。レールパスが欲しければ、日本国籍を捨てろとでも言うのか」。
そんな切実な声が、世界中の在外邦人の皆さんから上がってきています。

政府は、2020年には外国人観光客4000万人の受け入れを目標としています。その海外からの観光客の多くは、その居住国での日本人との関わりの中で日本に興味を持ち、はるばる日本を訪ねます。その訪問と共に一時帰国をする在外邦人も多いことでしょう。そんな「観光立国」という国策に様々な形で貢献をしている「日本人」である我々在外邦人だけが、なぜこのような仕打ちを受けねばならないのか―この問題は、今や登録ベースで130万人を超す在外邦人にとっては、容易に受け入れられるものではありません。

さらには、2020年の東京オリンピックに向けて、多くの外国人観光客に同行して在外邦人が帰国をするであろうタイミングでこのような決定がなされることは、政府の方針にもそぐわず、時代の流れに逆行していると言わざるを得ません。インバウンドの観光客に大きな影響力を持つ在外邦人を正当に扱わないことが、JR各社にもたらすデメリットは非常に大きいはずです。

まずは、JR各社に今回の決定がもたらす影響を理解してもらい、その一方的な決定の再考を促すためにも、在外邦人ならびにその思いを共有する人々の力が是非とも必要なのです。

今こそ、私たち、在外邦人の声をJRグループ各社に届けるときです!!

有志が立ち上げたFBページでは、様々なデータや分析に基づき、JRの今回の決定に対して理論的な見地からの反駁を試みています。また、海外、国内での今回の件に関してのメディア動向やブログ記事なども随時公開しております。

「JRパスを考える」在外邦人の会FBページhttps://www.facebook.com/keepususejrrailpass/

皆様のご指示とご協力を宜しくお願い致します。

「JRパスを考える」在外邦人の会 一同

以下 英文

On 11th of November 2016, the Japan Rail Group (JR Group) announced that they will stop selling the JAPAN RAIL PASS (JR PASS) to the Japanese nationals living permanently outside of Japan at the end of this financial year, in March, without any explanation behind this decision.

JAPAN RAIL PASS, a joint offering of the six companies comprising the Japan Railways Group (JR Group), is the economical train pass offered to the foreign tourists visiting Japan. Currently, the pass is offered to a Japanese national living outside of Japan as long as the person has the permanent residency outside of Japan or is married to a foreign national living outside Japan.

Many Japanese Nationals have been using the JR PASS when visiting home and enjoying the sightseeing around the country, or visiting Japan to do business, just as the foreign visitors have been doing for years. However, the sudden announcement by JR Group will disqualify the non-resident Japanese citizens from purchasing the pass from the next financial year.

“When our family goes to Japan next year, I’m the only one who cannot get the JR pass because I am Japanese…. Maybe we need to re-consider going to Japan this time.”
“For years I have been taking around my foreign relatives, and friends, to many places in Japan using the JR Pass. Obviously JR does not realise how much we have spent and how much I have promoted Japanese tourism in regional areas!”
“I feel like I am being punished for living overseas. Is JR telling us to give up the Japanese citizenship if we want to get a JR Pass?”

These are real voices of Japanese living abroad.

The Japanese government is aiming to get 40 million foreign tourists by 2020. Many of those targeted tourists are often interested in Japan through meeting Japanese people living in their countries and hearing about Japan. More often than not, those Japanese decide to coincide their home visit, so they can take their foreign friends around. Funnily enough, those of us Japanese living abroad, who are obviously contributing to the Japanese Government Tourism Policy’s ‘Tourism-Oriented Nation’ (Kankou Rikkoku), seem to be getting a rough deal. This decision is not an acceptable one, not without a reasonable explanation provided to the more than 1.3 million Japanese nationals living abroad.

Furthermore, towards the 2020 Tokyo Olympics, more and more Japanese living overseas will be visiting Japan with the foreign visitors, so the timing is bad and also conflicts with government policy.

According to the Ministry of Internal Affairs and Communications, there are 457,084 Japanese (as of October 2015) living overseas as permanent residents. Adding their foreign national families, this announcement likely affects over 1 million prospect tourists.

We also don’t understand the difference between the Japanese National living abroad and the foreign visitors with non-Japanese passport. Those Japanese people are working and earning abroad as residents of their livng counties, which is not different from their citizens. So limiting the purchase purely by nationality is the unfair treatment of non-resident Japanese.

We would like the JR Group to understand how damaging this decision, to stop selling the JAPAN RAIL PASS to Japanese citizens living abroad, is to inbound tourism. We, the voices of Japanese Citizens living abroad, demand the JR Group to re-consider their decision.

Please support us in our cause.

This petition will be delivered to:
  • JRグループ各社(JR東日本、JR西日本、JR北海道、JR東海、JR四国、JR九州) 国土交通省関連機関様 外務省関連機関様

「JRパスを考える」在外邦人の会 started this petition with a single signature, and now has 8,006 supporters. Start a petition today to change something you care about.