Biedronko, przestań zaśmiecać środowisko - ogranicz użycie plastiku!

0 have signed. Let’s get to 25,000!
At 25,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!

Daniel Petryczkiewicz started this petition to Jerónimo Martins Polska S.A.

Biedronka jest w Polsce niechlubnym liderem, jeśli chodzi o ilość warzyw i owoców pakowanych w plastik. W jej sklepach znajdziemy też papierowe woreczki z plastikowym “okienkiem”, których nie poddaje się recyklingowi, foliowe rękawiczki czy darmowe woreczki jednorazowe (tzw. „zrywki”). Dlaczego sieć, która - jak sama chętnie się chwali - cieszy się największym zaufaniem Polek i Polaków, nie dba o dobrostan naszej planety?

Jestem fotografem i aktywistą. Rok temu rozpocząłem projekt #NoBeautyInPlastic, którego celem jest zwiększenie świadomości na temat szkodliwości jednorazowego plastiku oraz edukacja ekologiczna odbiorców. W jego ramach powstało 10 sesji fotograficznych, w których prowokuję do refleksji i większej  świadomości zakupowej. Oprócz fotografowania także piszę. Na potrzeby jednego z wpisów przeprowadziłem "audyt" w warszawskich supermarketach - okazało się, że w Biedronce, na 111 produktów w dziale „owoce i warzywa”, aż 61, a więc 55%, jest owiniętych folią. W Carrefourze podobnych towarów jest 52 proc., zaś w Lidlu - 38 proc. Niektóre warzywa są dostępne wyłącznie w plastiku - nie mamy więc, jako klienci - żadnego wyboru!

Biedronka posiada obecnie 14 proc. udziałów w rynku handlu detalicznego, a tym samym jest największym graczem na polskim rynku handlowym i ma największy wpływ na środowisko naturalne. To olbrzymia odpowiedzialność. W naszym kraju tylko 30% plastiku poddaje się recyklingowi! Co gorsza, nie każdy rodzaj plastiku opłaca się przetwarzać -  np. folie jednorazowe czy „zrywki” nie są recyklingowane z powodu małej masy i ilości energii, która jest potrzebna do sortowania i przetwarzania. To powoduje, że po zakupie zostają zwykłym śmieciem, który obciąża i tak już zniszczone środowisko naturalne!

Żyjemy w świecie, w którym efekt motyla to nie filmowa fikcja, a rzeczywistość. Mamy do czynienia z globalizacją - niestety również globalizacją śmieci. Plastikowa słomka z baru w Warszawie z łatwością trafi na rajską plażę na Bali. Jednorazówka z Biedronki czy Tesco zawędruje na najwyższą Górę świata lub zalegnie na dnie oceanu. Ziemia nie jest już w stanie absorbować produkowanych ilości plastiku, które duszą zwierzęta w morzach!

Ogromna większość plastikowych opakowań pełni tylko i wyłącznie funkcję komercyjną. Sklepy wolą sprzedać kilka owoców na owiniętej folią tacce z polipropylenu niż jeden luzem. Tworzywa te są bardzo trudne i kosztowne w recyklingu, a często nie da się ich przetworzyć w ogóle!

Biedronka jest liderem sprzedaży w naszym kraju i powinna być pozytywnym przykładem dla innych sieci sklepów. Również w kwestii dbania o środowisko. Dziś niestety jest zupełnie odwrotnie.

Dlatego też apeluję do dyrektora generalnego Jerónimo Martins, właściciela sieci Biedronka, o ograniczenie zużycia plastiku we wszystkich należących do niej sklepach. A was proszę o podpisanie mojej petycji i uświadomienie władzom przedsiębiorstwa, że troska o środowiska jest dla nas - konsumentów i konsumentek - bardzo ważna.

0 have signed. Let’s get to 25,000!