Prepoznavanje relevantnost djelatosti prije nego dođe do kolapsa zdravstvenog sustava

Prepoznavanje relevantnost djelatosti prije nego dođe do kolapsa zdravstvenog sustava

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 2.500.
Bei 2.500 Unterschriften wird die Petition mit höherer Wahrscheinlichkeit von den lokalen Medien aufgegriffen!

Utjecaji korona krize u Njemačkoj i Europi posebice pogađaju, u Njemačkoj, osobe kojima je njega najpotrebnija. Zbog postojećih, ali i predstojećih zatvaranja granica, sve manje njegovatelja ima mogućnost doći u Njemačku, odnosno ne dolaze uopće više, jer postoji briga da će se u svoju domovinu moći vratiti pod otežanim uvjetima ili da ne smiju odputovati iz svoje domovine.

Obitelji koje zapošljavaju njegovatelje i trebaju njihove usluge uskoro neće znati na koji način će moći osigurati njegu za svoje najbliže, a njegovatelji iz istočne Europe se boje za svoju egzistencijalnu osnovu.

Pogođene obitelji su očajne jer za svoje bližnje ne pronalaze njegovatelje, kao ni ambulantne službe. Čak su i stacionarne ustanove prekinule s prihvaćanjem pacijenata. Obitelji onih kojima je njega potrebna su već danas preopterećeni, a država se ne bi smjela pouzdati u to da će se sve riješiti unutar obiteljskih struktura.

Okruglo 300.000 kućanstava su u Njemačkoj su ovisni o ovim oblicima skrbi!

S druge strane se njegovatelji iz istočne Europe ne žele odreći svoje zarade.

Trebamo jedni druge – više nego ikada prije!

Od savezne vlade zahtjevamo da priznaju relevantnost djelatnosti koju njegovatelji ostvaruju na području osnovne zdravstvene skrbi.

To znači: da prijevoz za njegovatelje s područja istočne Europe, kao i unutar Njemačke mora biti osiguran. Nadalje je opskrba sa zaštitinim materijalima kao što su rukavice, dezinfekcijska sredstva i maske nužna za njegovatelje. Nabavljanje ovih nužnih sredstava je trenutno teško ili moguće, no pri jako visokim cijenama. Prilikom planiranog refinanciranja troškova koji nastaju prilikom nabavljanja zaštitinih materijala, mora se misliti i na njegovatelje s područja istočne Europe. Također zahtjevamo povezivanje s ambulantnom stručnom njegom, kako bi izbjegli preopterećenje zdravstvenog sustava.

To je ostvarivo kroz privremeno ublažavanje zakona o zaključivanju ugovora vezanog za njegu s zdravstvenim soiguranjima (§72 bzw. §77 SGB XI) i vodi prema tome da i njegovatelji u kategoriji slobodnih zaposlenih imaju određeni spektar usluga koji bez većih komplikacija mogu obračunati sa zdravstvenim osiguranjima. Posljedica toga bi bilo djelotvnorno i trajno rasterećenje ambulantnih službi.

Osigurati ambulantnu njegu: omogućiti dolazak i odlazak inozemnih njegovatelja, opskrbu s potrebnim zaštitnim materijalima i povezivanje s ambulantnom stručnom njegom!

Zdravlje svih uključenih, kao i održavanje stabilnosti opskrbe mora u trenutnoj situaciji biti najveći prioritet. Osobito zbog zaštite onih koju su trenutno najviše ovisni o ovome, dakle stariji sugrađani i sugrađanke kojima je potrebna njega.

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 2.500.
Bei 2.500 Unterschriften wird die Petition mit höherer Wahrscheinlichkeit von den lokalen Medien aufgegriffen!