İznik'te MADENE HAYIR! İznik Gölü ve Zeytin Ağaçları Tehlike Altında!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.

BURSA İZNİK'TE NELER OLUYOR?

Unesco Kültür Mirası listesinde  yer alan Bursa'ya bağlı İznik İlçesinde Ergüden Madencilik Hayvancılık İnşaat Tarım San. ve Tic. Ltd. Şti. isimli işletme çinko-bakır-kurşun aramak için gerekli işlemleri başlatarak, İznik'in eşsiz güzellikteki doğasının tam orta yerinde bir maden arama sahası kurmayı planlamaktadır.

MADEN ARAMA FAALİYETLERİNİN GETİRECEĞİ FELAKETLER

Maden işletme/arama konusu edilen faaliyet alanı 1.800 hektardan büyük bir araziyi kaplamaktadır. 1. sınıf tarım arazisi olarak geçen bu büyük alanda, bölge halkı geçimini oldukça verimli olan zeytin ağaçlarından sağlamaktadır. Eğer bu proje hayata geçirilecek olursa, kaliteli ürün veren zeytin ağaçları kesilecek, toprak, madenin çevreye vereceği zarar ile tarımsal verimliliğini kaybedecek ve köylünün en önemli geçim kaynağı ve üretimden beslenen hayat tarzı da ellerinden alınmış olacaktır.

Söz konusu maden ocağı, sadece açılması düşünülen mevkide değil, bütün havzada ve İznik gölünde geriye döndürülemez  tahribatlar yaratma tehlikesini de beraberinde getirecektir.

Böyle bir adım; dünya kültür mirası, Marmara Bölgesi'nin yüzük taşı olan İznik için bir ölüm fermanı demektir.

Kurulması öngörülen maden işletmesi, süreç içinde doğal yaşamı ve tabiat varlıklarını yok ederek bölge ve kent halkının kaliteli yaşam haklarını da ellerinden alacaktır.

Milyonlarca yıllık bir jeolojik oluşumun bizlere bir armağanı olan İznik gölü ve havzası, maden için atılacak adımla kültür ve medeniyet şehri kimliğini kaybederek  sıradan bir maden kasabasına dönüşecektir.

İZNİK'İ BİRLİKTE KURTARALIM

Bizler, İZNİK ÇEVRE ve YAŞAM PLATFORMU üyeleri ve gönüllüleri olarak;  olası bir doğal felaketi yaratacak söz konusu maden faaliyetlerinin durdurulması, İznik Gölü'nün ve İznik'i İznik yapan zeytin ağaçlarının kesilmesinin önüne geçebilmek için çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

İznik'i kurtarmak için çok geç olmadan, sizlerin de bu kampanya aracılığıyla sesimizi duyurmamızda yardımcı olmak adına "İZNİK'TE MADEN ARAMA FAALİYETLERİNE HAYIR! " diyerek bu kampanyayı imzalamanızı istiyoruz.

İznik'nin doğasına ve tüm canlılarına sahip çıkmak için sen de imzala #İznikHepimizin #İznikteMadenOcaklarınaHayır #İznikeDokunma

Daha fazla bilgi için sosyal medya hesaplarımızı takip edin:

facebook.com/iznikcevreveyasamplatformu/

instagram.com/iznikcevreveyasamplatformu/