Confirmed victory

İzmir'de azımsanmayacak sayıda bisiklet kullanıcısı mevcut bulunmakta. Bu kullanıcılar gerek işe gidip gelirken, gerek spor amaçlı, gerek turlamak amaçlı hemen hergün bisiklet kullanmakta. Fakat İzmir'de bisiklet kullanmak motorlu araç kullanmaktan daha zor. Bunun öncelikli sebebi ise bisikletlilere ayrılmış harici bir yolun olmamasıdır. Bisiklet yolunun inşasının hayli uzun bir süreç gerektirdiğinin bilincindeyim. Zaman ile birlikte bütçenin de gerekli olduğunun farkındayım. Bu sebeple şimdilik en azından farklı çözümler üreterek spora ve bisiklete gönül vermiş onlarca kişiyi üzmeyip "şimdilik" sunulan çözüm önerilerini dikkate almanızı ve bunları İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi olarak uygulamaya almanızı talep ediyorum.

Bisiklet yollarının olmayışını bir kenarı bırakıp var olan normal yollarımızın motorlu taşıtlara bile zarar verebileceğini bilmenizi istiyoruz. Öncelikle yol çalışmaları ve alt yapı çalışmaları sonrasında her 5 ya da 10 metrede bir sürekli olarak ya bir çukur, ya bir yama, ya bir tümsek... vs. mutlaka var olduğu için yapılan yollar sizi bizi bırakın kimseye hitap etmiyor. Sebebi ise çok açık. Alt yapı eksikliği. Bir yer yapılırken diğer yer bozulmak zorunda kalıyor. Bu haldeyken normal taşıtlar ile aynı yolu kullanmak elbette biz bisikletçileri de zor durumda bırakıyor. Çünkü kullanılan yol sadece onların değil, aynı zamanda bizim de yolumuz. O yolu kullanma hakkımız olduğu halde kullanamamak ya da kullanırken çukurlar, mazgallar, kapatılmamış açık logarlar sayesinde zor durumda kalmak gerçekten çok üzücü. Hemen hergün bir arkadaşımızdan ya kaza haberi ya da girdiği çukurdan, mazgaldan dolayı bisikletinin bozulması sebebiyle yolda kalması haberini alıyoruz. Yollardaki mazgalların deliklerinin trafiğin akış yönünde duruyor olması, mazgallar yapıldığı ilk günden beri bisikletli ulaşımı negatif yönde etkiliyor, zorlaştırıyor. Trafikte seyir halinde mazgallara girmemek, adeta köşe kapmacaya dönüşüyor. Sürekli olarak mazgala giren tekerlekler bisikletçilerin çoğu zaman düşerek yaralanmasına yol açabiliyor. Hatta araçların altına sürüklenerek daha büyük ve ölümcül kazalar haline de gelebiliyor. Halbuki mazgalları, delikleri trafiğin akış yönünde olanları çıkarıp yola paralel olmayan mazgallar ile ya da çapraz oluklu mazgallar ile değiştirerek bu tür sorunlara hem daha kısa sürede çözüm üretilmiş hem de bir nebze olsun bizlere ulaşım yönünde kolaylık sağlanmış olunabilir.

Ben İzmir Bisikletlileri isimli toplulukta aktif yönetici olarak Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi'ndeki yöneticilerin fark edemediği bu tür basit ama etkili  çözümlerin işe yarayacağından eminim.

EXPO'ya hazırlanan ve çoğu kişi tarafından Türkiye'nin en modern şehirlerinden biri olarak görülen İzmir'de bunların yaşanıyor olması çok üzücü. Bu tür başvuruların daha sonradan yeniden yapılmaması için Büyükşehir Belediyesi ve Kent Koseyi'nden öncelikle yollardaki mazgalların yönünün değiştirilmesini, sonrasında da uygun ilk fırsatta bisiklete gönül veren, ruh kazandıran şehir olan İzmir'de kent içi ulaşımını destekleyici güzergahlara bisiklet yolu inşa edilmesini talep ediyorum. Mazgal çalışmaları ile ilgili gerekirse arşivlerimizden gerekli fotoğrafların sunulabileceğini bildirmek istiyorum.

Çevreye, doğaya, canlıya saygı duyan ulaşım aracı olan bisikleti benimsemiş insanlar olarak bizler, sizlerin de doğayla barışık, çevreye zarar vermeyen bisikletin İzmir içi kullanımında ve desteklenmesinde katkınız olsun istiyoruz. Bu sebeple sizleri kampanyamıza davet ediyoruz. Çünkü modern İzmir'e yakışır modern yollar istiyoruz. Kampanyamızı imzalayarak hem bizlere destek olmuş hem de aynı zamanda gelecek nesillere yönelik onlara daha yaşanabilir bir kent   bırakabilmek adına altın bir adım atmış olacaksınız.

İzmir'in derhal bisikletli ulaşımla barışık bir kent olma yoluna girmesi ve Tüm Türkiye'ye örnek olması dileğiyle.

Saygılarımla

Orçun ÖZURAL

İZMİR BİSİKLETLİLERİ

Letter to
Gülgün ERDOĞAN TOSUN İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE İZMİR KENT KONSEYİ
Sayın yetkili,

Ben İzmir Bisikletlileri isimli toplulukta aktif yönetici olarak Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi'ndeki yöneticilerin fark edemediği bu tür basit ama etkili çözümlerin işe yarayacağından eminim.

Çevreye ve insana dost bir ulaşım yöntemini benimsemiş insanların artması ve doğayla barışık modern bir İzmir için talebimizi duyup gerekeni yapmanızı rica ediyorum.

İzmir'in derhal bisikletli ulaşımla barışık bir kent olma yoluna girmesi ve tüm Türkiye'ye örnek olması dileğiyle.