İTÜ'de Vegan Menü İstiyoruz

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.
2.500 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın yerel basında yer bulma ihtimali artar.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü (Genel Sekreter) ve tarafına İTÜ Vegan Topluluğu bu kampanyayı başlattı

Bizler, İTÜ’de okuyan vegan öğrencileriz ve en temel hakkımızı istiyoruz: Beslenmek! Üniversitemizin yemekhanesinde vegan öğrencilerin besin ihtiyacını karşılayacak öğünler bulunmuyor. Bu, vegan öğrencilerin ve bitki temelli beslenmeyi tercih edenlerin, beslenme hakkının sağlanmadığı anlamına geliyor. Daha adil ve ekolojik bir İTÜ için, herkesin eşit bir şekilde sağlığa ve beslenme hakkına erişimi için, İTÜ yemekhanesine vegan menü seçeneğinin eklenmesini talep ediyoruz.

Üniversite yemekhanemizde vegan menü seçeneğinin sunulmaması, bitki temelli beslenmek isteyen öğrenciler için bir haksızlık oluşturmaktadır.

Yaşadığımız sorunlar:

1. Vegan yemek seçeneklerinin eksikliği: İTÜ’de sadece öğle yemeği menülerinde 4 yemekten birinin vegan yemek alternatifinin olması, kahvaltı ve akşam yemeğinde hiçbir vegan yemek seçeneğin sunulmaması öğrencilerin beslenme ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalmaktadır.

2. Vegan yemek miktarının yetersizliği: Bitki temelli bir alternatif sunulduğunda, bu yemekler genellikle yeterli miktarda çıkarılmadığı için vegan yemek tercih eden öğrencilerin bir kısmı yemek yiyememektedir.

3. Vegan yemeklerinin besin değerlerinin yetersizliği: Etli sebze yemeklerinden eti çıkarmak, peynirli makarnadan peyniri çıkarmak gibi yöntemlerle sunulan vegan yemekler öğün için gerekli besin değerini karşılamamaktadır.

Talebimiz, üniversitemizin öğrencilerinin ve çalışanlarının beslenme ihtiyacının en iyi şekilde karşılanması yükümlülüğünü (2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47. maddesi ve Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği’nin 15’inci maddesi) yerine getirilebilmesi için içerisinde hayvansal ürün bulunmayan (et, süt, peynir, yumurta, bal vb.) bir alternatif yemek menüsünün yaşama geçirilmesidir.

Yemekhanelerde vegan menü seçeneği olan üniversiteler:

• Boğaziçi Üniversitesi
  • Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Koç Üniversitesi
  • Mef Üniversitesi
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • Yıldız Teknik Üniversitesi

Vegan Derneği Türkiye’nin (TVD) bildirdiği gibi, özellikle üniversite kampüslerinde vegan menü sunmak, bunu düzenli ve sistemli hale getirmek son derece önemli. Çünkü:

1. Hayvanlar, beslenme alışkanlıklarımız yüzünden ölçülemez derecede acı çekiyor. Günümüzde giderek artan sayıda insan, hayvanlardan elde edilen içerikler içermeyen vegan yemekleri tercih ediyor. Hayvan sömürüsüyle mücadelenin en etkili yollarından biri vegan yaşam tarzına geçmektir.

2. Gezegenimizdeki tüm canlı yaşamını tehdit eden bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Bu sebeple karbon ayak izini azaltmak herkesin sorumluluğudur. Hayvancılık ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıya dair şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı araştırma, “et”, süt ve süt “ürünlerinden” kaçınmanın gezegen üzerindeki çevresel etkimizi azaltmanın en önemli yolu olduğunu ortaya koydu. İklim kriziyle mücadele ve karbon nötr bir gelecek konusunda öncülük etmek ve yeni nesillerin geleceğini güvence altına almak için bu tür önlemleri ilk alan,  eğitim kurumları olmalıdır.

3. Birçok insan, hayvansal “ürünlere” dair artan sağlık endişeleri nedeniyle bitkisel bazlı gıdalar tüketmeyi tercih ediyor. Çok sayıda bilimsel veri, sağlıklı bir yaşam için işlenmemiş gıda ve bitki bazlı bir beslenmenin en iyisi olduğunu gösteriyor. Her bireyin sağlıklı ve besin değerleri açısından eksiksiz bitki bazlı yemeklere erişim hakkı tartışılmaz olmalıdır; bireylerin ve kurumların inisiyatifine bırakılmamalıdır.

İstanbul Teknik Üniversitesi yönetimi bu talepleri dikkate alarak; Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde besin değeri ve miktarı açısından yeterli bir vegan menü sunmalıdır.

Desteğinize ihtiyacımız var! Lütfen kampanyayı imzalayın, sosyal medya hesaplarınızda paylaşın! Teşekkürler.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.