İstanbul'da Yapılabilecek Tüm Yollara Bisiklet Yolu Yapılsın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.500.

Merhaba,

YouTube'da DW Türkçe haber kanalının "İstanbul "bisiklet şehri" olur mu?" video haberi ile bu kampanyayı hazırlamaya karar verdik.

Özellikle Corona virüs sonrası ‘yeni normal’ dönemde dünya adım adım bisikletli yaşama geçiyor. Avrupa’da yeni yaya ve bisiklet yolları yapılırken hükümetler bu konuda geniş finansal kaynaklar ayıracağını duyurdu.

Anadolu Ajansın'ın yaptığı bir habere göre Bisikletliler Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Bisiklet Elçisi Murat Suyabatmaz, Avrupa ülkelerinin bisiklet kültüründe ileri bir seviyede olduğunu, Kovid-19 salgınıyla birlikte bu konuyu hızlıca gündeminde üst sıralara çıkarıp ek tedbirler alarak daha da fazla kullanılması konusunda hızlı adımlar attığını belirtiyor.

Türkiye'de ise henüz Avrupa ülkeleri kadar bisiklet altyapısı ve kültürü olmadığını ifade eden Suyabatmaz, bu konuda ilk yasal düzenlemenin 2015'te yapıldığını fakat bekledikleri oranda bisiklet yolu göremediklerini, bisiklet kültürü konusunda da çok fazla yol katedilemediğini dile getiriyor.

İstanbul'da yalnızca belirli güzergahlara değil yapılabilecek tüm yollara, özellikle işe geliş gidiş güzergahlarına bisikletlere özel yollar eklenebilir. Örneğin E5’te metrobüsle araç yolu arasına bir bisiklet yolu eklenebilir.  Özellikle çalışanlar işe bisiklet ile gidip gelebilir. Böylelikle hem trafik sorunu çözülmüş olur, hem şehirde yaşayan bireyler daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz. Eğer bisiklet yolları Hollanda'da olduğu gibi İstanbul'da, hatta Türkiye'de tüm yollara yapılırsa birçok sorunumuzun ortadan kalkacağına inanıyoruz.

İlgili haberde bisikletin koronavirüs salgınıyla gelen büyük değişimin lideri olacağını vurgulayan Suyabatmaz, "Çünkü bisiklet 5 işe yarayacak. Tasarruf ettirecek, spor yaptıracak, sosyal mesafeyi ayarlamaya yardımcı olacak, iklim değişikliği yaratan karbon salınımının azalmasına katkı sağlayacak, ulaşımla sporu bir arada yaptırdığı için zaman tasarrufu da sağlayacak. Artık 'Bisikletin yıldızı parlıyor.' diyebiliriz." şeklinde belirtiyor.

İlgili haber; https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bisiklet-yeni-normal-donemin-gozde-ulasim-araci-olmaya-aday/1842961

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden bu konuda çalışmalarını hızlandırmalarını rica ediyoruz.

Sağlıklı, bol sporlu, mutlu günleriniz olsun.