İBB Şemsi Paşa Camii'nin tarihi dokusunu bozan yol yapımını iptal etsin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

İBB ve Üsküdar belediyesi, hepimizin tarihi mirasi olan Üsküdar Şemsi Paşa Camii önünde üç yıl önce kamuoyundan gelen yoğun tepkiler üzerine durdurulan yaya yolu çalışmasını tekrar başlattı.

Mimar Sinan tarafindan denize açılan bir sahil camiisi olarak tasarlanan yapının deniz kenarina mimarlar, sanat tarihçileri ve birçok İstanbullu'nun itirazlarına rağmen bir yaya yolu projesi için beton dökülmeye başlandı bile.

441 yıllık camii 2017 yılında denizin doldurulması için bilinçsizce çakılan kazıklar nedeniyle zaten hasar görmüştü.

İBB, revize edilip onaylanan projenin kazık çakılmadan ve deniz dolgusu yapılmadan, bu sefer çelik konsol sistemi ile desteklenerek camii’nin dokusuna zarar  vermeyeceğini savunuyor.

Fakat camii’nin deniz yönünde eklenen yaya yolu, bir sahil camii olarak planlanan yapının tum tasarlanma amacını ortadan kaldırıyor ve karakterini de bozarak denizle olan ilişkisini yok ediyor. Caminin avlusunun deniz ile başbaşa, adeta dışındaki çirkin şehir gelişiminden korunaklı, huzur veren bu nadir tecrübesi, bir yaya yolu projesi ile yok edilip, tarihe gömülme tehlikesi ile karşı karşıya.

Projenin revize edilerek yaya yolunun daraltılması camii’nin tasarımının değiştirildiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Caminin deniz yönünde oluşturulacak yaya yolu trafiği, bu camiyi tasarlanma amacından tamamen koparıp, başka bir cami haline getirecektir.

Halihazirda elimizde sayili Mimar Sinan mirasi bulunuyor -- bu mirasi korumak ve gelecek nesillere de aktararak tecrübe etmelerini sağlamak Şemsi Paşa’da ibadet eden ya da etmeyen herkesin görevidir.

Tarihi mirasi tahrip etmesi için değil, koruması için emanet ettiğimiz Üsküdar Belediyesi’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışanlarının sahip oldukları konumu suistimal etmemeye ve bilincli davranmaya davet ediyor, uzmanların, tarihçilerin ve İstanbul’un emanetine kıymet veren herkesin isteklerine cevap vererek bu projeyi iptal edip, yaya yolunu acilen ortadan kaldırmalarını talep ediyoruz.