Kampanyanın muhatabı: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve 7 diğer muhatap daha

İnternetin Zincirini Kır. Adil Kullanım Kotası (AKK) Haksızlığına Hayır De!

Merhabalar arkadaşlar öncelikle burada bulunup destek olduğunuz, kendi haklarınızı savunduğunuz için sizlere teşekkür etmem gerekli.

Bildiğiniz gibi kotalı internet paketlerinde, belirli miktar kullanım sınırı (kota) geçildiğinde daha fazla ücret ödememiz gerekiyor. "Benim internetim sınırsız, kotası yok" diyebilirsiniz. Ama büyük ihtimalle siz de Adil Kullanım Kotası (AKK) engeline takılıyorsunuz.

Adil Kullanım Kotası'nı yani AKK'yi basit olarak şöyle tanımlayabiliriz: kendileri, internetimiz üzerinden belirli bir veri depolama (indirme/yükleme) limitini (kota) aştığımızda, internet hızımızı dramatik bir şekilde düşüren bir uygulamadır. Bir örnek ile açıklayalım: 16 mbps internetimiz olsun, bize klasik "50 GB AKK" kullanımı sunulduysa, bu limiti aştığımızda hızımız 3 mbps'ye düşürülüyor. Yani para ödediğimiz hızın sadece %18 kadarını hizmet olarak alabiliyoruz. Asıl hızımız olan AKK'siz hıza aynı ay içerisinde erişmek için, ayrıca AKK almak zorunda bırakılıyoruz.

Bu hız ile sevdiğimiz filmleri ve dizileri izlemek, yüksek çözünürlüklü birkaç fotoğraf beğenmek, yeni çıkan oyun serilerini yüklemek, canlı kanalları izlemek, en basit haliyle internette gezinmek bile adeta işkence halini alıyor. İnternetimizi keyifle kullanmaya devam edebilmemiz için bir sonraki ayı beklememiz gerekiyor.

İnternet kullanımı artık su, elektrik gibi bir ihtiyaç ve gelecekte internetin kalitesini belirleyen önemli unsurun "hız" olacağı tartışılmaz. İnternet sağlayıcı şirketlerin uygulamakta olduğu AKK tabiri yerindeyse zincir, bu temel ihtiyacımızı baltalıyor. Biliyoruz ki internet fiyatlarımız maalesef Avrupa ülkelerine kıyasla pahalı. Buna rağmen zorlukla parasını ödeyerek "sınırsız" kandırmacasıyla internet paketleri alıyoruz, en azından aldığımızı sanıyoruz. Sıra film, video veya dizi izlemeye, Steam, Origin, G2A gibi platformlardan parasını ödeyerek aldığımız dosyaları yüklemeye geldiğinde, aslında internetimizin hiç de sınırsız olmadığını görüyoruz.

Sadece birkaç veri indirmek, yüksek çözünürlüklü film izlemek kotamızı doldurmaya yetiyor. Şunu da hatırlatalım ki "yüksek çözünürlük" anlayışımız 720p'yi olmuş durumdadır. Geleceğin 4K ve 360° videoları içerisinde bu kota ile ne yapacağımız çok düşündürücü, sizce de öyle değil mi?

İstediğimiz şey, AKK'nin kaldırılması veya ihtiyaçlara, geleceğe yönelik düzenlemeler yapılmasıdır. Toplum istediği zaman çok şey yapabilir ve memnun olmayan toplum beraberinde birçok sorunu getirir. Eğer millet olarak "Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak" istiyorsak eninde sonunda bu zincirler kırmalıyız. Ya bugün ya da yarın. Ama bir gün öyle olmalıdır. Temennimiz ise; bu zincirlerin bizim zamanımız içerisinde kırılması, gelecek nesillerin bu zincirlere vurulmamasıdır.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum.

Emre Güllüce
İstanbul

(Gelişmeleri yakından takip edin, fb.com/akkolmadan)

#akkolmadan

------

Hello Friends.

Firstly I am thankful to you as you are here with us and asserting your own rights.
As you know , you need to pay more when you go beyond your certain quota,at the limited tariff.You may say " My connection is unlimited, it doesn't have quota".But you are most likely to be catched by the obstacle named AKK(Adil Kullanım Kotası) - FUQ (Fair Usage Quota)

By FUQ your connection speed slows down dramatically. Assume that your connection speed is 16 megabytes per second (mbps). If you are given normal 50 GB usage right, when you go beyond that 50 GB , your connection slows down nearly to 3 mbps. Namely you can take just %18 of the service you paid for.

With this speed , your watching series, downlaoding your games an playing them turns into torture. Inorder to use your internet in high spirits , you have to wait for the next month.
Internet is a need like water and electric.But The FUQ chain that internet suppliers set, sabotages ourbasic need. Already, in our country internet connection prices are much more than Europe's countries.

Still fir all that we barely buy internet tariffs with the trickery of "unlimited internet". But when its time to watch film, series or buying and downloading games from the channels like Steam and Origin we realise that out connection is not really unlimited .

Downloading just a game watching 1-2 HD movies fills our quota.
What we want is the removal of Fair Usage Quotaor a logical regulation. Society can do so many things when they want to. If we want to reach developed civilizations level, this chain should be broken ultimately.Today or tomarrow. But one day it will be , because it should be. Our wish is the breakage of these chains in our age and not to be obstacle for next generations.

I am very thankful for your allowing time.

Emre Güllüce
Translate: Emre Kocadağ

Bu kampanyanın teslim edileceği kurum:
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
  • Türk Telekom
  • Erişim Sağlayıcıları Birliği
  • Turkcell Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş
  • Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı
    Dr. Ömer Fatih Sayan
  • Vodafone
  • TURKNET

Emre Güllüce bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 250.085 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün Emre imzanı bekliyor!

Emre Güllüce bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «İnternetin Zincirini Kır! Adil (!) Kullanım Kotası Haksızlığına Dur De!». Emre ve imza atan diğer 250.084 kişiye katıl.