Confirmed victory
Petitioning @Instagram Kevin Systrom & Mike Krieger

#Instagram: İstismar edici kullanım koşullarını acilen yeniden düzenle @Instagram

Supporters

Instagram 13 Ocak 2013 tarihinde geçerlilik kazanacak yeni kullanım koşullarını ve gizlilik sözleşmesini açıkladı. Açıklama sitenin haberler bölümünde küçük bir duyuru olarak yayınlandı. Ben bir fotoğrafçıyım ve Facebook'un kullanım koşullarını ve telif hakkı uygulamalarını gayet iyi bilirim. İşte bu yüzden Instagram'ın yeni kullanım koşullarını okumak için vakit ayırdım.

Çektiği fotoğraflarını satarak geçimini sağlayan biri olarak koşulları yakından incelediğimde, şartların içinde iki maddenin çok da uygun olmadığını fark ettim.

İşte bu maddeler:
1) "Size ait bilgileri, bununla birlikte tanımlama bilgileri, günlük dosyaları ve aygıt tanımlayıcılar gibi araçlarla elde edilen bilgileri ve size hizmet sunmamıza yardımcı olan organizasyonlarla ilişkili yer bilgilerini (...) üçüncü reklam ortaklarıyla paylaşabiliriz."

2) "Bir ticari işletmenin ücretli veya sponsorlu içerik veya promosyonlarla bağlantılı olarak kullanıcı adınızı, görünümünüzü, fotoğraflarınızı size herhangi bir bedel ödemeksizin göstermemiz için para ödemesini kabul etmiş sayılırsınız."

Bu ikinci madde, Instagram'a yüklediğiniz herhangi bir fotoğrafın reklam amacıyla kullanılabileceğini ve gerekli göründüğünde isminizin ve kişisel bilgilerinizin izin alınmadan kullanılabileceğini söylüyor. Kullanıcıların gönderdiği fotoğrafların reklam amacıyla kullanıldığını gördüğünüzde bunun para kazanma amaçlı bir reklam olup olmadığını da bilemeyeceksiniz.

Beni en çok şaşırtan ve korkutansa ilk paragraf oldu: fotoğrafların telif hakkını Instagram'a devrediyoruz. Bu bizim Instagram'a yüklediğimiz fotoğrafların Instagram tarafından bilgimiz olmadan herhangi bir şirkete satılabileceği ve bu fotoğrafların reklam, basın, TV tanıtımı vb. amaçla kullanabileceği anlamına geliyor.

Instagram'ın bunu yapmak için sizden izin alması gerekmeyecek, hatta ticari amaçla sattığı fotoğraflardan ve görsellerden para kazanacak. Bunun en kötü tarafı ise hem izinsiz kullanım hakkı tanıması hem de fotoğrafın sahibine bunun için hiçbir ödeme yapılmayacak olması.

Bir fotoğraf sanatçısı olarak bu kullanım koşullarını istismar edici buluyorum. Instagram'ı iki yıldan fazladır kullanan biri olarak içinde büyüyüp geliştiğim bir toplulukta kalmakla yaptığım işlerin telif hakkını almalarına izin vermek arasında bir seçim yapmak zorunda bırakıldığım için çok üzgünüm. Eğer Instagram bu kullanım koşullarını geçerli hale getirirse bir saniye bile düşünmeden Instagram'daki hesabımı kapatırım.

İştu bu sebepten Instagram'dan kullanıcılarının fikirlerine saygı göstermesini ve kullanım koşulları ve gizlilik politikasını yeniden düzenleyerek her bir kullanıcısına fotoğraflarının lisans hakkını devredip devretmemeyi seçme imkanı vermesini talep ediyorum.

Letter to
@Instagram Kevin Systrom & Mike Krieger
Kullanıcılarınızın fikirlerine saygı göstermenizi ve kullanım koşulları ve gizlilik politikasını yeniden düzenleyerek her bir kullanıcıya fotoğraflarının lisans hakkını devredip devretmemeyi seçme imkanı vermesini talep ediyorum.