Confirmed victory
Petitioning Kadıköy Belediyesi and 3 others

İBB: Moda Sahil Parkı projesinde aşırı betonlaşmaya dur de

ACİLEN HAREKETE GEÇMELİYİZ!!! Moda Sahil Parkımız hızla betonlanıyor. Parklar kent insanının bir ölçüde de olsa doğayla buluşabildiği yegane alanlardır. Toprağın betonla hapsedilmesi bu olanağı bitirir. Fakat İstanbul kentinde belediyelerin park peyzaj uygulamalarında plak beton uygulamalarının gittikçe artan şekilde yer alması, parkların giderek yok olmasına yol açmakta ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.

Bunun son örneği Moda Sahil Parkı'nda yapılmakta olan ve toplamda 4 dönüm toprağı hapsedecek olan betonlama. Acilen bu yanlıştan dönülmezse bu parkta da toprağın suyla, insanın toprakla ilişkisi kesilecek, beton tavalarda emilmeden birikip yansıyan radyasyon sağlığımızı bozacak, bu ortamda yeşil alan bitki kökleri bozulacağından kamyonla getirilip karo karo yapıştırılan futbol sahası çimlerinden ibaret kalacak.

Letter to
Kadıköy Belediyesi
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı İhsan Şimşek
and 1 other
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş
Sayın Yetkili!

Moda Sahil Parkı'nda beton plak zemin uygulanmamalıdır.

Kadıköy Caferağa ve Osmanağa mahallesi sakinleri olarak, 9 Ekim 2012 günü 401 imzalı dilekçemizi, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek’e sunmuştuk. Buna cevaben Kurbağalıdere Parkı peyzajında, 560 m2 beton alanın iptal edildiğine dair, 17.10.2012 tarihli bir yanıt verildi.

Dilekçeyi sunduğumuz görüşmede de sayın Daire Başkanı, Moda Sahil Parkı için, gelecekte bir peyzaj düzenlemesinin söz konusu olması durumunda, “sizin dediğiniz gibi yaparız!” diyerek, söz vermişti . Bizim dediğimiz , dilekçemizde yer alan ve bir saatlik görüşmemiz boyunca ifade ettiğimiz, beton plak uygulamalarından kaçınılması, sert zemin uygulamalarında geçirgenlik gözetilerek, kübik taş uygulamasının yapılması, yürüme-koşu yollarının geçirgen, sıkıştırılmış toprak üstü taş kırığı idi. Moda Sahil Park’ımızda aslında var olan da tam bu yapı idi.

Ancak bu söz tutulmamış ve 4 Kasım 2012 itibarıyla Kurbağalıdere Parkı’nın devamı niteliğindeki Moda Sahil Parkı’nda mevcut sıkıştırılmış toprak zemin koşu parkuru ve yeşil alanlar kazılarak beton dökmek üzere çalışma başlatılmıştır. Bunu takiben yaptığımız itiraz sonucunda, İBB Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürü Özkan Gültekin ve toplantıda yanında getirdiği sözkonusu işin müteahhiti Pey-Art firması sahibi Coşkun Bey ile bir görüşme yapılmıştır. Bu görüşmede, İBB yetkilisi ve müteahhit tarafından , toprak geçirgenliği konusundaki duyarlılığımızla alay edilerek, beton plak uygulamasının, özürlüler için istenen sarı işaret bantlarını yerleştirmenin tek yolu olduğu iddia edilmiş ve en önemli noktanın ihalenin mutlaka sonuçlandırılması olduğu ısrarla beyan edilerek, her türlü uzlaşmadan kaçınılmıştır.

Sonuçta engelliler için düşünülen sarı bant bahane edilerek ve diğer betonsuz çözüm alternatifleri yok sayılarak, parkın sert zemin uygulaması, kendi tarafınızda verilen rakamla toplamda %20 artış ile beton plak, geçirimsiz sert zemin olarak uygulanacaktır. Bu dönümlerce arazinin betonla kaplanması demektir.

Sayın yetkili!

Verilen sözlerde durulmasını ve Moda Sahil Parkı’mızda yapılmakta olan beton sert zemin uygulamasının durdurulmasını talep ediyoruz. Böylesi güzide bir park alanı, salt ihalenin tamamlanması motivasyonuna kurban edilemez. O kadar masraf yapılıp, “hiç dokunulmasa daha iyi olurdu!” dedirten bir uygulamadır bu!