Petition Closed

Podrška za otvoreno pismo povodom ugrožavanja novinarskih prava na HTVu

This petition had 368 supporters

Oglašavamo se ovim prosvjednim pismom povodom prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i aktivisticama Hrvatskog novinarskog društva koje ukazuju na najvažnije društvene probleme, krizu novinarstva u Hrvatskoj te na krizu upravljanja na HRT-u. Opomena pred otkaz uručena je u petak 4. svibnja 2012. Elizabeti Gojan, zbog izjava koje je dala Slobodnoj Dalmaciji još u ožujku, dok je Maji Sever opomena pred otkaz uručena 27. travnja 2012. zbog pozivanja u emisiju "Hrvatska u živo" Drage Pilsela još 4. siječnja 2012., a bavila se oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću. Opomenu u ime Uprave HRT-a potpisuje g. Marko Ugarković, koji je nota bene prije mjesec dana sam dao ostavku na članstvo u toj istoj Upravi.

Podsjećamo na probleme i prijedloge rješenja iz Apela upućenog Vladi i Hrvatskom saboru za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a koji je još u siječnju 2012. godine potpisao veliki broj istaknutih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i na video apel kreativnog osoblja HTV-a iz ožujka 2012. Na sve probleme na koje ogranak HND.a pri HTV- te Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u te zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju, Uprava ne reagira dijalogom i promjenama, već prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike.

Moramo konstatirati kako obećanja koja su dobivena od Ministarstva kulture, ali i više članova Odbora za medije Hrvatskog sabora za preuzimanjem političke odgovornosti i rješavanjem krize na HRT-u na uglavnom još nisu ni približno ispunjena, dok se program, profesionalni standardi, suradnički odnosi i reputacija HRT-a sve dublje urušavaju.

Tražimo od nadležnih institucija – prvenstveno Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora - da zaštite novinarske slobode na HTV-u te napokon razriješe krizu upravljanja na HRT-u. Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novi programsku i poslovnu politiku koja će HRT-u vratiti na kolosjek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom ne samo u Hrvatskoj već i u široj regiji.

Today: Danela is counting on you

Danela Zagar needs your help with “HRT: Podrška za otvoreno pismo povodom ugrožavanja novinarskih prava na HTVu”. Join Danela and 367 supporters today.