Confirmed victory
Petitioning Sosyal Medya T.C. Sağlık Bakanlığı and 2 others

#HIVePozitifBak Ücretsiz ve anonim HIV testi merkezleri yeniden açılmalı @saglikbakanligi

(You can find the English version below)

Çevrende HIV ile yaşayan kaç kişi olduğunu biliyor musun?

Peki sen en son ne zaman HIV testi yaptırdın?

HIV ve AIDS nedir?

HIV ve AIDS birbirinden farklıdır. HIV  (İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü), insan bağışıklığını etkileyen bir virüstür. AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu)  ise tedavi alınmadığında HIV’in neden olduğu hastalıklar bütünüdür.

1981 yılında ortaya çıktığı ilk günlerde büyük bir salgına dönüşen ve ölümlere yol açan HIV 1996'dan bu yana  Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kronik hastalıklar listesinde ve geliştirilen ilaçlarla  tamamen kontrol altında tutulabiliyor.  Bu gelişmiş tedaviler sayesinde HIV taşıyıcılığı hiç bir zaman AIDS evresine dönüşmüyor,  bulaştırıcılık büyük oranda azalıyor, HIV pozitifler sağlıklarını koruyabiliyor, çalışabiliyor, evlenebiliyor ve HIV ile enfekte olmayan çocuk sahibi olabiliyorlar.

Test yaptırmak neden önemli?

WHO ve UNAIDS'e (Birleşmiş Milletler AIDS Ortak Programı) göre  HIV yayılımını durdurmanın en önemli yollarından birisi insanların HIV statülerini bilmeleri ve  tedaviye erişimleri. Çünkü bilmek gerekli tedbiri alabilmenin ilk yolu.

İşte bu yüzden düzenli test yaptırmayı kolaylaştıracak ve teşvik edecek ücretsiz/anonim test olanaklarının arttırılması, hem yerel hem küresel düzeyde HIV yayılımını engelleyebilmek için çok önemli.

Neden anonim (isim vermeden) ve ücretsiz test?

Çünkü kolay erişilebilen merkezlerde sunulan anonim ve ücretsiz test olanağı insanların güvenle test yaptırmalarının ilk koşulu. Pek çok insan mahremiyet, bilgi gizliliği, deşifre olmak gibi endişeler yüzünden teste gitmekten korkuyor ve vazgeçiyor. Bu durum hem ülke genelinde gerçek HIV pozitif sayısını bilmemizi hem de HIV statüsünü bilmeyen insanların tedavi almalarını engelliyor.

Ülkemizde maalesef, Avrupa’da yaygı olan anonim test yaptırma olanaklarından mahrum durumdayız. Daha önce 4 ayrı ilde açılan bu merkezler, yaygınlaştırılmaları gerekirken kapatıldılar. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı bir genelgede hem Devlet/Üniversite hastaneleri hem de özel laboratuvarlardan test yaptırırken kimlik bildirimini zorunlu kılıyor.

Bu yıl Avrupa çapında ilk kez düzenlenen  ve Pozitif Yaşam Derneğinin de imzaladığı HIV Testi Haftası kampanyasına imza veren 56 ülkeden 100'ü aşkın kuruluş da işte bu sebeple, ücretsiz, güvenilir ve gönüllü HIV testinin yaygınlaştırılmasının Avrupa çapında tüm hükümetler için bir öncelik olması gerektiğini savunuyor.

Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri yeniden açılmalı

Bu yüzden Sağlık Bakanlığını, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, herkesin test öncesi ve sonrasında kapsamlı danışmanlık alarak ücretsiz ve anonim HIV testi yaptırabilecekleri Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri açmaya ve bunları yurt çapında yaygınlaştırarak, herkesin güvenle test yaptırabilmesi önündeki engelleri kaldırmaya davet ediyoruz.

Do you know how many people around you are living with HIV?

When was the last time you got tested for HIV?

Why is testing important?

According to WHO and UNAIDS, one of the most important ways of eliminating the spread of HIV is that more people become aware of their HIV status and access treatment.

Therefore, it is crucial to scale up testing sites that offer voluntary, free, anonymous HIV tests linked with appropriate pre & post-test counselling, treatment and care. While Voluntary Counselling and Testing Centres are part of standard operating procedure in most of the countries, those facilities are lacking in Turkey.

Why Voluntary Counselling and Testing Centres?

Many people in Turkey are reluctant to get tested for HIV because of the fears of being disclosed to others without their consent. As a result, many people do not know their HIV status, thus cannot access treatment.

Voluntary Counselling and Testing Centres, which were established in 4 cities in Turkey, are now closed. In addition, identity cards should be shown when getting tested in state and university hospitals and private testing laboratories, due to a notice issued by the Ministry of Health.

For the first time this year, the European HIV Testing Week has been launched from 22nd to 29th November. As part of this campaign, many HIV/AIDS organisations from up to 56 countries across Europe, including Positive Living Association, have signed-up to implement activities to support and encourage free, confidential and voluntary HIV testing opportunities.

Voluntary Counselling and Testing Centres should be re-opened in Turkey!

For these reasons, we invite the Ministry of Health to lift the barriers that prevent people from getting tested for HIV securely; by opening and expanding the Voluntary Counselling and Testing Centres, where everybody can get tested freely, anonymously and get proper pre and post-test counselling.

Letter to
Sosyal Medya T.C. Sağlık Bakanlığı
T.C. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu T.C Sağlık Bakanlığı
T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı. Fatma Şahin
Herkesin ücretsiz ve anonim HIV testi yaptırabildiği, test öncesi ve sonrası kaliteli danışmanlık alabileceği Gönüllü Test Danışmanlık Merkezleri (GDTM) yeniden açılmalı ve yaygınlaştırılmalı.