“Her Öğrenciye Okulda Ücretsiz Bir Öğün Yemek Verilsin!”

58

Hadi 100 imzaya ulaşalım!
1.000’den fazla imzası olan kampanyalar, başarıya 5 kat daha yakın!

Kampanya metni

Bir öğretmen olarak uzun zamandır üzerinde düşündüğüm bir konu var:
Bir çocuktan öğrenmesini, dikkatini toplamasını ve derse katılmasını bekliyorsak onun en temel ihtiyaçlarından biri olan beslenmeyi neden eğitim politikasının dışında tutuyoruz?
Türkiye'deki bütün devlet okullarında öğrencilere, her okul günü en az bir ücretsiz, sağlıklı ve besleyici öğün yemek verilmesini istiyorum.
Bunu yalnızca çocukların karnını doyurmak için istemiyorum.
Odak nokta eğitimde fırsat eşitliği.
Çocukların eğitim-öğretimini yalnızca zekâ, motivasyon veya çalışma alışkanlıklarıyla açıklayamayız. İçinde bulundukları koşullar da önemlidir. Beslenme de bu koşullardan biridir.
Araştırmalar, özellikle yeterli beslenemeyen çocuklarda kahvaltının dikkat, bellek ve bazı bilişsel işlevlerle olumlu ilişkiler gösterebildiğine işaret ediyor. Okul yemeği programlarını inceleyen çalışmalar da beslenme, gıda güvencesi ve bazı eğitimsel sonuçlar açısından çoğunlukla olumlu bulgular ortaya koyuyor.
Bu, “Bir öğün yemek yiyen her çocuğun başarısı artar” demek değildir.
Daha temel bir şey söylüyorum:
Çocukların öğrenmesini etkileyen temel koşullardan biri olan beslenmeyi eğitim politikasının dışında bırakmamalıyız.
Türkiye'de bu ihtiyaç daha da önemli. TÜİK'in 2025 verilerine göre çocukların %36,8'i yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında.
Bir çocuğun sabah kahvaltı yapıp yapamadığı veya okulda öğle yemeği yiyip yiyemediği ailesinin ekonomik durumuna bağlı olmamalı.
Çocuklar ailelerinin ekonomik durumunu seçmiyor. Eğitim hakkı da ailenin gelirine bağlı olmamalı.
Üstelik Türkiye'de ücretsiz okul yemeği daha önce uygulandı. MEB'in verilerine göre 2023-2024 eğitim öğretim yılında 1 milyondan fazla öğrenciye ücretsiz öğle yemeği verildi.
Dolayısıyla artık sorumuz:
“Böyle bir uygulama mümkün mü?” değil, “Bunu bütün çocuklara nasıl ulaştırabiliriz?” olmalı.
Ben ücretsiz yemeğin yalnızca gelir testiyle belirlenen çocuklara verilmesini de doğru bulmuyorum.
Çünkü yoksulluğun okulda görünür hâle gelmesi çocukların damgalanmasına neden olabilir.
Evrensel okul yemeği farklıdır.
Dar gelirli ailenin çocuğu da, varlıklı ailenin çocuğu da aynı sıraya oturur ve aynı yemeği yer.
Kimsenin ekonomik durumu görünür olmaz.
Bence eğitimde fırsat eşitliği biraz da budur.
Bu nedenle çağrım açık:
Türkiye'deki bütün devlet okullarında, bütün öğrencileri kapsayan ulusal bir okul yemeği programı başlatılsın.
Sağlıklı ve dengeli menüler hazırlansın, mümkün olduğunca yerel üreticiler sisteme dahil edilsin ve programın etkileri düzenli olarak ölçülsün.
Çünkü çocuklardan öğrenmelerini beklemeden önce, öğrenebilecekleri koşulları oluşturmak zorundayız.
Bir öğün yemek tek başına hiçbir çocuğun hayatını değiştirmeyebilir.
Ama bazı çocuklar için o öğün; açlıkla mücadele etmeden derse girmek, arkadaşlarının yanında kendisini eksik hissetmemek ve ailesinin üzerindeki ekonomik yükü biraz olsun azaltmak anlamına gelebilir.
Çocukların karnını doyurmak eğitimden ayrı bir mesele değildir.
Okul yemeği bir ayrıcalık değil, her çocuk için ulaşılabilir bir kamu hizmeti olmalıdır.
Destekliyorsanız kampanyayı imzalayın ve paylaşın.

Kampanya Güncellemeleri