HAVAİ FİŞEK CAN ALIR, YASAKLANSIN

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

Eğlence amacıyla fırlatılan havai fişekler her yıl binlerce canlının ölümüne neden olmaktadır. Bu tehlikeli eğlence biçimi en çok kuşları öldürmekle birlikte, insan ölümlerine bile yol açmaktadır. Özellikle yılbaşı gecesi gibi bütün dünyada yapılan kutlamalarda fırlatılan havai fişeklerin neden olduğu ölümlerin sayısını saptamak mümkün değildir. Maalesef 2020 yi uğurladığımız gece, yalnızca İtalya’da çok sayıdaki kuş ölümünün yanı sıra, küçük bir çocuk evinin balkonunda havai fişek isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. Havai fişek patlamalarının kuşlardan başka, şehirde yaşayan bütün hayvanların da sağlık problemleri yaşamasına, kalp krizi geçirmesine ve hatta ölümüne neden olduğu bilinmektedir. Turistik bölgelerde yapılan havai fişek gösterileri, bütün yaban hayatının zarar görmesine neden olmaktadır.

Havai fişeklerin zararları daha üretim aşamasında ortaya çıkmaktadır. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile en çok patlama yaşanan fabrika türlerinden biri, havai fişek fabrikalarıdır. Üstelik bu kazalar, yüksek sayıda ölüm ve yaralanmayla sonuçlanmaktadır. Birkaç ay önce Sakarya Hendek’te patlayan havai fişek fabrikası da dört kişinin ölümüne, yüzden fazla vatandaşımızın yaralanmasına neden olmuştu.

Havai fişekler ani ölüme neden olmalarının yanı sıra, içerdikleri zararlı maddelerin havaya savrulması yoluyla soluduğumuz havayı kirleterek bütün canlıların hayatını tehlikeye sokmaktadır. Fişeklerin patlamasıyla atmosfere yayılan Kurşun, Baryum, Stronsiyum gibi zararlı maddeler, kalp hastalıklarından sinir harabiyetine kadar çok sayıda sağlık problemine yol açmakta, hayvan ve bitkilerin de zarar görmesine, ölümüne neden olmaktadır.

İmza veriyorum:

HAVAİ FİŞEK EĞLENCE DEĞİLDİR! ÜRETİMİ, DAĞITIMI VE KULLANIMI YASAKLANSIN!

Havai fişeklerin içerdiği zararlı maddeler ve etkileri hakkında yazılmış değerli bir makalenin linki aşağıdadır: