Reduceți în jumate bugetul Președinției

0 have signed. Let’s get to 1,500!

În 2016 bugetul Președinției era de 17 milioane lei. În 2020 - dublu. Atribuțiile președintelui nu s-au schimbat. De ce să plătim dublu? Mai ales pe timp de criză. În anul 2020, întreținerea președintelui costă bugetul de stat 100 mii de lei pe zi

Reieșind din faptul că atribuțiile Președintelui Republicii Moldovei din 2016 până în prezent au rămas neschimbate, considerăm inoportune și nechibzuite aceste cheltuieli, în timp ce o bună parte a populației trăiește sub minimul de existență, în timp ce sistemul medical, grav subfinanțat, este pus la cea mai grea încercare.

Reducerea anunțată de Președintele Igor Dodon, la data de 26 martie 2020, argumentând că vor fi „sistate achiziții care nu sunt absolut necesare”, este una simbolică și insuficientă, dar denotă clar faptul că bugetul alocat pentru anul 2020 acestei instituții a fost unul exagerat, și reprezintă un lux ci nu o necesitate pentru Aparatul Președintelui.

Reieșind din cele sus menționate, în contextul crizei economice în care se află actualmente Republica Moldova, trebuie să reducem cheltuielile la maximum.

Președinția trebuie să dea dovadă de empatie și modestie pe aceste timpuri grele pentru toată țara. Cu 100 mii de lei pe zi putem ajuta 100 de pensionari, 100 medici sau 100 de șomeri.

Nu ne mai putem permite așa cheltuieli. Dacă palatul prezidențial ne costă prea scump, atunci președinția trebuie relocată într-o locație mai modestă.

Din aceste motive, solicităm reducerea în jumate a bugetului președinției, până la nivelul anului 2016, înainte de accederea lui Igor Dodon în funcție. Atribuțiile președinției nu s-au schimbat din 2016. De ce să plătim dublu din bugetul de stat pentru aceleași atribuții?