Păstrarea cotei de acciz pentru automobilele hybrid în mărime de 50% !

0 have signed. Let’s get to 1,500!
At 1,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
CAROMOTO MOLDOVA started this petition to Guvernul Republicii Moldova and

Prin prezenta, intervenim către Dvs., în speranța soluționării pozitive a chestiunii vizate în continuare.

Potrivit Hotărîrii Guvernului nr. 573 din 27 noiembrie 2019, a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal, în partea ce ține de scutirea de care beneficiem cu toții la procurarea automobilelor cu sistem hybrid sau mild hybrid.

Modificările date urmează a intra în vigoare la data de 01 ianuarie 2020

Începînd cu data de 1 ianuarie 2020 viitorii posesori de automobile cu propulsie hybrid și mild hybrid vor achita mai scump:

Hybrid – cota de acciz va fi de 25%, scutire, în loc de 50%, scutire, (prezent)

Mild Hybrid – cota de acciz va fi conform coeficienților unui tarif de bază

Prin acestă Petiție cerem revizuirea Hotăririi de Guvern și solicităm Parlamentului Republicii Moldova sa nu o susțină din următoare motive:

1.    Tendința mondială este de a încuraja consumatorii finali (automobiliștii) să procure automobile ce sunt eco-friendly, acest lucru este argumentat și de către marii producători de automobile care se dezic de motorizările cu benzină și motorizările diesel și începînd cu anul 2020, unii producători de automobile au scos din producere motorizările sus menționate.

2.    Nivelul de emisie CO2 în Republica Moldova și anume în municipiul Chișinău a ajuns la cote maxime în ultimii ani – modificarea Hotăririi de Guvern nu va stimula consumatorul final să procure un automobil eco-frienly, iar importul de automobile cu propulsie diesel și benzină va agrava și mai tare situația ecologica din Republica Moldova și a municipiului Chișinău.

3.    Țările europene încurajeaza consumatorii finali să procure automobile cu propulsie hybrid și motorizările electrice fiind permisă utilizarea acestor automobile și în marile orașe. Totodata o bună parte din marile orașe europene au interzis accesul automobilelor cu propulsie diesel în orașe, iar deplasarea cu acestea este posibilă doar în periferii.

4.    Prin revizuirea și păstrarea cotei de acciz reduse cu 50% pentru automobile hybrid consumatorul final din Republica Moldova va fi în continuare motivat să procure automobile ce sunt eco și va fi încurajat în continuare să renunțe la motorizările standarte diesel și benzină în favoarea automobilelor ce sunt cu o emisie mai scazut de CO2.

5.    Mărirea cotei de acciz va afecta importul de automobile cu propulsie hybrid în favoarea automobilelor cu propulsie benzină și diesel. Prin urmare în urma acestor modificări vor fi afectați și o serie de agenți ecomonice: parcuri de taxi (ce importă automobile cu propulsie hybrid), service auto specializate, importatorii oficiali de automobile, dealeri oficiali ce importă automobile uzate.

Din acest considerent vă îndemnăm sa înaintați această petiție pentru ca aceasta Hotărîrea de Guvern să nu fie susținută de către deputații din Parlament. Rugăm respectuos urmatoarele:

1.    Păstrarea cotei de acciz reduse pentru toate tipurile de motorizări hybrid în mărime de 50%.

2.    Revizuirea Hotăririi de Guvern NR 573 din 27 noiembrie 2019.

De menționat că acestă hotărîre va intra în vigoare după ce va fi votată în Parlamentul Republicii Moldova.

0 have signed. Let’s get to 1,500!