Victory

General Mills - przestańcie używać jajek z chowu klatkowego!

This petition made change with 30,351 supporters!

Konsumenci są w większości zgodni, że kury nie powinny spędzać całego życia w klatkach. Właśnie dlatego, takie firmy jak Grupo Bimbo, Unilever, Barilla, Sodexo, ALDI i wiele innych zobowiązały się wycofać ze stosowania jaj z chowu klatkowego w swoich oddziałach na całym świecie. Jednak firma General Mills nadal wspiera działalność ferm, na których kury całe życie spędzają w ciasnych, brudnych klatkach.

Klatki są tak małe i przepełnione, że kury nie mają możliwości realizowania swoich naturalnych potrzeb. Często zdarza się, że ich kończyny utykają w okratowaniu, co powoduje pęknięcia i złamania kości, deformacje i utratę pierza. Niektóre kury w wyniku zmęczenia lub braku możliwości poruszania się są zadeptywane na śmierć przez inne zwierzęta przebywające w tej samej klatce.

Ze stosowania jaj z chowu klatkowego stopniowo wycofują się nie tylko producenci żywności, lecz także sieci sklepów spożywczych i firmy hotelarskie. Nawet najwięksi światowi producenci jaj rezygnują z tego modelu hodowli i przyznają, że w przyszłości nie ma dla niego miejsca. Firma General Mills również zobowiązała się odejść od tej okrutnej praktyki w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, ale nie chce zrobić tego kroku w Polsce.

Zachęcamy do podpisania petycji i poinformowania firmy General Mills, że nie będą Państwo kupować ich produktów, jeżeli będą nadal wspierać stosowanie klatek.

Today: Otwarte Klatki is counting on you

Otwarte Klatki needs your help with “General Mills: General Mills - przestańcie używać jajek z chowu klatkowego!”. Join Otwarte Klatki and 30,350 supporters today.