Petitioning Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı and 32 others

Bodrum Yunus Parkı derhal kapatılsın, yunuslar ve diğer deniz memelileri koruma altına alınsın istiyoruz! #yunuslaraozgurluk

from on .

Özgürlük bütün canlıların hakkıdır!

“Dünyanın ve memleketin birçok sorunu varken, yunusların özgürlüğüyle uğraşıyorsunuz!” eleştirilerine yanıt veriyorum. Evet, diyorum; evet, çünkü yunuslar da candır ve her can değerlidir.

Yaşam döngüsünde her canlının varoluşu ötekinin varlığını etkiler. Bu yüzden cana yönelik her tehdit hepimizin sorunudur ve görmezden gelirsen bir gün döner seni de tehdit eder. Yunuslar dahil bütün canlıları korumak bizlerin sorumluluğundadır. Bizler Yunuslara Özgürlük Platformu ve Bana Göz Kulak Ol Derneği (BGKO) ile tutsak yunuslar ve deniz memelilerinin özgürlüğü için gönüllü mücadele ediyoruz. Onların koruma altına alınması için siz de bize katılın!

Geçen yıl açtığımız ve 23.000 kişinin desteğini toplayan imza kampanyası, yerel sivil toplum kuruluşları ve Yunuslara Özgürlük Platformu'nun önderliğinde iki yıldır ilerleyen ulusal ve uluslararası kampanyaya büyük destek olmuştu.

Sonunda hep birlikte 2013'ün Nisan ayında Kaş Yunus Parkı'nın ruhsat alamadan kapanmasını sağlamıştık. 2010 yılında ise, Fethiye'de Dolphin Angels önderliğinde etkili bir kampanya düzenlenmiş, Türkiye çapında binlerce duyarlı kişinin ve onlarca sivil toplum kuruluşunun desteğiyle, Tom ve Misha adlı iki yunus Born Free'nin "Maviye Dönüş" operasyonu sayesinde yıllar sonra yeniden özgürlüğüne kavuşmuştu.

Bilmeyenler için hatırlatmak istiyorum: Japonya'nın Taiji Koyu, yunus parklarına köle olarak satılmak üzere okyanuslardan koparılan binlerce yunusun kanıyla her yıl kırmızıya boyanırken, Türkiye de sınırları dahilinde açılmasına izin verdiği her yeni yunus parkı ile bu kirli ticarete destek veriyor. Tüm etik sorunlara rağmen, ilkel bir eğlence anlayışı adına Taiji, Rusya ve Ukrayna'dan deniz memelilerinin Türkiye'ye ithal edilmesine göz yumuyor; bu parklarda hayatını kaybeden her yunusun sorumluluğunu üzerinde taşıyor.

İşte Bodrum Yunus Parkı da, bu insanlık dışı ticareti sürdüren, yunus, mors ve deniz aslanı esaretinden para kazanan, yunus gösteri merkezi kurulması için herhangi bir resmi izin verilmemiş ticari işletmelerden biri.

Sahte CITES belgelerinden kaçak inşaata kadar türlü hukuksuzluklar ile adı anılan ve halihazırda Ukraynalı bir şirket ile kiraladığı hayvanlar ile ilgili olarak davalık olduğu bilinen bu deniz hapishanesi, “Geleceğin aydınlık ve medeni yüzü” olarak tanımlanan, bir dünya kenti olma yolundaki Bodrum’a hiç ama hiç yakışmıyor!

Bodrum’un etrafındaki denizlerde özgür yunuslar, deniz kaplumbağaları, hatta Akdeniz fokları görülebilirken, Bodrum'un doğal ve kültürel zenginlikleriyle anılması gerekiyor; yunuslara ve deniz memelilerine eziyet eden, dünya çapında boykot edilen bir yunus gösteri merkeziyle değil...

Kaş Yunus Parkı'nı kapattırdık ve şimdi sıra Bodrum Yunus Parkı'nda!

Bu kez bir kez daha Bodrum'daki deniz hapishanesine karşı iki yıldır mücadelesini sürdüren Yunuslara Özgürlük Platformu ile hareket ediyor ve "Benim Bir Dostum Var" videosu ile aklımıza ve vicdanımıza dokunan, Özge Özder, Aslı Varlıer ve Aslı Tandoğan öncülüğünde kurulan Bana Göz Kulak Ol Derneği ile güçlerimizi birleştirerek, Maliye Bakanlığı'ndan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na kadar tüm yetkili kurumlara talebimizi iletiyoruz:

- Güvercinlik'te "içkili lokanta" ruhsatıyla faaliyet gösteren Bodrum Yunus Gösteri Merkezi'nin Muğla sınırları dahilinde bir daha açılmamak üzere acilen kapatılmasını,

- Tüm CITES belgelerinin iptalini ve Türkiye denizlerinden yakalanan iki yunus ile birlikte Ukrayna'dan sahte belgeler ile kiralanan deniz memelilerinin, 5199 sayılı kanunun 24. maddesi ve uluslararası sözleşmeler gereğince, insandan uzak bir deniz koruma alanında, uzmanlar tarafından bir an önce koruma altına alınmasını istiyoruz.

Bu vesileyle, yunus parklarının kapatılması için verdiğimiz uzun soluklu mücadelede yeni gösteri merkezlerinin açılmasının yasalar ile engellenmesine ve mevcut olanların kapatılmasına yönelik talebimizi yineliyoruz.

Bodrum Yunus Parkı'nın Türkiye’de kapatılan üçüncü yunus parkı olabilmesi için şimdi sen de imzanı at ve esaretin değil, özgürlüğün yanında olduğunu herkese göster! Eğitmenler ve işletmeciler tarafından şiddet ve açlıkla cezalandırılan tutsak hayvanları özgürleştirmek ve zulme karşı durmak elimizde!

Unutmayalım:

* "Yunus gösterileri ayı oynatmaktan farksız çağdışı bir eğlence ve büyük bir insanlık suçudur."

* “Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz. Hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.”

Kampanyamıza daha fazla destek olmak için www.change.org/bodrumyunusparkinahayir kısa linkini Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda kendi çevrenle paylaşabilir, hayvan esaretine karşı desteğini göstermek ve detaylı bilgi almak için www.yunuslaraozgurluk.com adresini ziyaret edebilirsin.

Letter to
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bakanlığı
Maliye Bakanlığı Maliye Bakanlığı
İçişleri Bakanlığı İçişleri Bakanlığı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)
Yetkili tüm kurumların, Bern, Barcelona ve CITES gibi uluslararası sözleşmelere ve ilgili ulusal mevzuata uygun hareket ederek ve Bodrum Belediye Başkanı Kocadon’un bu konuda daha önce verdiği sözü yerine getirerek, Güvercinlik’teki yunus gösteri merkezinin faaliyetlerini durdurmasını, alan kirası, ruhsat yenileme, CITES belgeleri, vb. gibi güncel işlemleri iptal etmesini, tesisin tamamen kapatılmasını ve hayvanların 5199 sayılı kanunun 24. maddesi gereğince koruma altına alınması için gerekeni yapmasını talep ediyorum.