Sokaktan sahiplenilen hayvanların sağlık masrafları belediyelerce üstlenilsin

Sokaktan sahiplenilen hayvanların sağlık masrafları belediyelerce üstlenilsin

Merhabalar,
Sokak hayvanlarının durumu genelde maalesef çok kötü. Ender olarak, bazı bölgelerdekilerin “her şeye rağmen” şanslı olduklarını kabul etsek dahi, maalesef sokak hayvanlarının tümü içinde bu oran çok çok küçük kalmaktadır. Niçin “her şeye rağmen”? Çünkü, karnı tok da olsa, hastalandığı zaman tedavi edilse de, kısırlaştırılmış olup da sürekli bebeleri olmasa da, sokakta insanların bir bölümünün onlar için oluşturduğu tehlikeler maalesef çok fazla. Birçoğu insanların umursamazlığı neticesi meydana gelen trafik kazaları, devamlı kendilerini sakınmaya zorlayan sözlü tehdidin yanı sıra, onları pervasızca ölüme sürükleyebilen fiziki şiddet hareketleri... Bazılarının çok savunduğu ”sokaktaki hürriyet”in çok göreceli bir kavram olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.
“Sokakta hayvan olmaz” görüşünün sonucu olarak sokak köpekleri, görevini hiçe sayan belediyelerce kendilerini ya ormanda, ya da barınakta buluyorlar ki, her iki şık da onlar için sokaklardan beter. Orman asla, bazı kişilerce “doğal ortam” olarak nitelendirilen bir yaşam alanı değildir. Köpek ot ve odunla mı beslensin? Barınaktaki sonlarını ise dile getirmek istemiyorum. Hangi barınak büyük şehirlerden topladığı tüm köpekleri sürekli besleyebilir ki… Bir mahalleden toplanıp, biraz barınak gördükten sonra başka mıntıkalara atılanların yanı sıra, yaşam hakları hoyratça ellerinden alınanlar için maalesef hiçbir şey yapamıyoruz.
Sokakta yaşayanların aç kalmamaları, kaza ve hastalık durumunda gerekli tıbbi desteği almaları gibi en temel yaşam ihtiyaçları giderildikten sonra, en az bunlar kadar önemli olan kısırlaştırılmaları sağlanarak çoğalmalarının önüne geçmek lazım. Onlara gerçek nitelikli bir yaşam sağlayabilmemiz, sayılarının ciddi olarak azalmasına bağlıdır.
Bu noktada hasta olan hayvanlar için barınaktan yardım istediğinizde durumu kritik olan canlar için ilk seçenek uyutmak oluyor çoğu küçük şehirde barınak dahi bulunmuyor. Tedavi, aşı ve devamında yapılan kısırlaştırma işlemi özel kliniklerde gerçekleşiyor ve ciddi maliyetler ortaya çıkarıyor. Gerek sokaktan sahiplenilen bir çatı altında beslenen, gerek bulunduğu sokaktaki varlığına devam eden ancak biri ya da birileri tarafından himaye altına alınan ya da barınaktan sahiplenilen tüm hayvanların ilk tedavi, aşı, kısırlaştırma ve çip işlemlerinin bulunduğu yerdeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri veya belediyelerce üstlenilmesi acil durumlar sebebiyle özel kliniklerde tedavi altına alınan sokak hayvanlarının klinik ücretlerinin yine aynı kurumlarca ödenmesini talep ediyoruz. Düzenli periyotlarda bu hayvanların durumunın takip edilmesi ve varsa temel ihtiyaçlarının temin edilmesini istiyoruz.
Sokaktan sahiplendiği 3 kedi ve barınaktan sahiplendiği 2 köpeğin devasa artan mama ve klinik masraflarıyla tek başına baş edemeyen bir anne..
Saygılarımla.