Petition Closed

Justice for Mihai and Maria Smicală-Jalaskoski

This petition had 3,801 supporters


1 milion de voci pentru Mihai și Maria / 1 million voices for Mihai and Maria

UPDATE MARCH 2021: The children are back with their family! Please read our latest petition update: https://www.change.org/p/finland-justice-for-mihai-and-maria-smical%C4%83-jalaskoski/u/28663600

NOTIFICARE MARTIE 2021: Copiii sunt înapoi la familia lor! Vă rugăm să ne citiți ultima postare despre cazul Mariei și a lui Mihai: https://www.change.org/p/finland-justice-for-mihai-and-maria-smical%C4%83-jalaskoski/u/28663600

*** EN: Please scroll down for English. You can also read Maria and Mihai’s full, incredible story on https://sos-smicala.com/ ***

*** RO: Citiți povestea incredibilă a Mariei și a lui Mihai în întregime pe https://sos-smicala.com/ro/ ***

 

ᐅ RO: Îți poți imagina Serviciul de Protecție al Copilului luându-ți copiii fără niciun motiv real? Nu pentru că i-ai neglijat, nu pentru că i-ai abuzat. Ci din cauza unui sistem ce nu funcționează, faimos pentru abuzul fizic, psihologic și spiritual a sute de mii de copii (http://bit.ly/finlandministerapology) care dorește să își ascundă practicile. Totul pentru că este profitabil, convenabil și permis.

Nu trebuie să te uiți departe ca să găsești un astfel de sistem. Lucrurile descrise se întâmplă astăzi în Finlanda. Printre victimile sale, îi găsim pe copiii româno-finalndezi Mihai și Maria Smicală-Jalaskoski. Cazul lor de răpire, separare și abuz constant de către Protecția Copilului din orașul Tampere reprezintă o infracționalitate. Noi luptăm pentru a aduce dreptate acestor copii și pentru a îi aduce inapoi acasă la mama și la sora lor, care îi iubesc enorm.

Povestea lor este următoarea: Mihai și Maria Smicală-Jalaskoski sunt doi copii cu dublă cetățenie româno-finlandeză, cu vârstele de 14 și 13 ani, ce sunt ținuți în prezent împotriva dorințelor lor și fără nicio acoperire legală de către Serviciul de Protecție a Copilului din Tampere. Au fost luați pe data de 15 mai 2015 într-o manieră violentă  și ilegală de către 3 executori judecătorești din cauza unei minciuni despre situația lor, spusă de tatăl lor Curții de Justiție din orașul Tampere. Petri Jalaskoski, tatăl copiilor, i-a abuzat fizic și psihologic pe toți membrii familiei sale încă de la începutul căsătoriei cu doamna Dr. Camelia Smicală-Jalaskoski (mama copiilor). El i-a amenințat, a țipat la ei, i-a hărțuit și bătut atât pe copiii săi cât și pe fiica Cameliei, Andreea, provenită dintr-o altă căsătorie a acesteia. El a încercat să o ucidă de mai multe ori pe doamna Camelia Smicală-Jalaskoski, un om și un doctor respectabil cu dublă cetățenie româno-finlandeză. Niciun abuz nu a fost investigat de către poliția finlandeză din cauza unei culturi naționale de tăcere și ascundere abuzurilor domestice din această țară. După ani de violențe și experiențe macabre, doamna Smicală-Jalaskoski a reușit să divorțeze. Camelia Smicală-Jalaskoski a învățat limba finlandeză într-un timp record, ca să poată să își găsescă un loc de muncă mai bine plătit ca medic anestezist și să își poată crește cei 3 copii de una singură (nu a primit niciodată bani de la soț pentru creșterea copiilor, nici pe perioada căsniciei, nici după divorț). Când a gasit un loc de muncă mai bine plătit într-un alt spital aflat într-o altă localitate din Finlanda, aceasta a anunțat autoritățile finlandeze de o posibilă mutare în celălalt oraș. Doamna Smicală-Jalaskoski și-a scos casa din Tampere la vânzare și atunci a fost momentul în care fostul soț, printr-un act de răzbunare, a raportat-o pe aceasta la autoritățile finlandeze că ar intenționa să fugă cu copiii în România. În 3 ore, Curtea a decis acordarea custodiei totale tatălui (chiar dacă tot aceeași Curte în trecut a declarat că tatăl nu este apt să își crească copiii din cauza comportamentului violent). Curtea de Justiție din Tampere a hotărât că cei doi copii, Mihai și Maria, vor fi luați de la domiciliul doamnei Smicală-Jalaskoski și plasați în centre de plasament. Nici una dintre aceste proceduri sau decizii nu i-au fost aduse la cunoștință doamnei Smicală-Jalaskoski. Pe data de 15 mai 2015, Mihai și Maria Smicală-Jalaskoski au fost ridicați într-un mod violent de acasă, după cum se poate vedea în înregistrarea făcută de un vecin al acestora: http://bit.ly/smicalachildrenviolentpickup (în clip, Mihai plânge pe fundal, spunând în finlandeză cum tatăl lor era abuziv cu ei și că el vrea să stea cu mama sa).

Acum, după ani de zile de la această despărțire, după sute de încercări, plângeri, scrisori oficiale și proteste, Mihai și Maria nu sunt nicidecum mai aproape de a fi eliberați și trimiși acasă. Ba din contră. În centrele de plasament, copiii nu numai că au fost separați de mama și sora lor mai mare, dar au fost separați și între ei. Acești copii nu sunt lăsați să contacteze pe nimeni din familie, nu sunt lăsași să își contacteze duhovnicul (cei doi fiind creștini), nu pot merge la biserica la care obișnuiau să meargă. Nici măcar Ambasadorului Român din Finlanda nu îi mai este permis să îi vadă pe copii. Poate te întrebi care sunt explicațiile autorităților finlandeze în legatură cu aceste decizii? Ei spun că toate aceste persoane (mama, sora, duhovnicul, Ambasadorul României) reprezintă un pericol, o influență negativă asupra copiilor. Aceste autorități zic și despre Maria și Mihai că ar fi un pericol pentru ei înșiși ca frate și soră. Nicio altă explicație a ce înseamnă ideea de “influență negativă” nu a fost data. Umilința constantă și amenințările asupra lui Mihai și a Mariei din centrele de plasament au făcut ca aceștia să fugă din aceste instituții pe data de 15 noiembrie, respectiv 2 decembrie 2019. Maria a fost ajutată de ceilalți copii din centru să fugă. Amândoi s-au ascuns în casa unor prieteni până pe 15 ianuarie 2020, scriind disperați în tot acest timp autorităților competente din România, sperând că vor primi ajutor datorită faptului că au și cetățenie românească. Mihai și Maria nu au primit niciun ajutor în tot acest timp, fiind mai târziu vânați de poliția finlandeză și plasati înapoi în centrele de plasament. În prezent, ambii copii sunt închiși în instituții psihiatrice. Nimeni nu are acces la nicio informație despre situația actuală a copiilor, despre starea lor de sănătate - nici măcar mama lor sau avocatul copiilor.

Mihai a scris următoarele despre experiența sa cu Sistemul de Protecție al Copilului în prima sa scrisoare către Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturilor Omului când avea 11 ani:

“Noi am fost luați într-un mod violent, bătuți și torturați. Lucrătorii de la Protecția Copilului ne-au spus că vom fi duși să locuim cu Petri (tatăl copiilor). Noi am sunat la 112 de multe ori, deoarece ne era frică de el și de ce putea să ne faca. O dată, când Petri a aflat că Maria a sunat la 112, a început să țipe șa ea, întrebând: “Ce credeți că faceți aici?”, fugărindu-ne pe scări, luându-ne telefoanele și amenințându-ne că vom fi trimiși în orfelinate.[...] Noi vrem să mergem acasă la mama noastră.”

Maria i s-a alăturat în acea scrisoare, expunându-și punctul de vedere la numai 10 ani:

“Petri mă pișca și mă strângea de mână așa de tare că aveam semne pe braț câte o săptămână. I-a facut același lucru și fratelui meu. Petri îl punea pe fratele meu cu capul sub apă și o împingea pe scări pe sora mea mai mare. El mă lovea în cap cu papucii.”

Până acum, dorințele și cererile Mariei și ale lui Mihai au fost ignorate.

Înțelegem că acești copii nu vor primi niciun ajutor real doar dacă acest caz va deveni important în spațiul public. Dacă începem să vorbim despre aceste nedreptăți, dacă media va prelua cazul Mariei și a lui Mihai, poate doar atunci autoritățile române și finlandeze vor fi nevoite să acționeze concret pentru a reuni familia Smicală-Jalaskoski.

Semnând această petiție, vei ajuta la:

        ► Reunirea acestei familii greu încercate;

        ► Cererea dreptății pentru Mihai si Maria;

        ► Crearea unui precedent valabil pentru toate familiile din Finlanda care suferă în acest moment în urma politicilor abuzive ale Serviciului de Protecție al Copilului din Finlanda. Acești oameni au nevoie de speranță acum mai mult ca niciodată.

 

Petiția noastră este adresată :

        ► Curții Europene a Drepturilor Omului;

        ► Agenției pentru Drepturile Fundamentale ale Omului a Uniunii Europene;

        ► Înalt Comisarului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului;

        ► Sanna Mirella Marin, Prim-ministru al Finlandei;

        ► Krista Kiuru, Ministrul Familiei și a Serviciilor Sociale;

        ► Sauli Niinisto, Președintele Finlandei;

        ► Corpului diplomatic finlandez din România;

        ► Klaus Werner Iohannis, Președintele României;

        ► Corpului diplomatic român din Finlanda.

 

Scopul nostru este să strângem 1.000.000 de suporteri/voci pentru Mihai și Maria, susținători ai tuturor copiilor abuzați și uitați astăzi în instituțiile de Protecție ale Copilului din Finlanda.

Te rugăm să dai mesajul nostru mai departe: să le povestești prietenilor despre caz, să postezi pe social media despre Mihai și Maria. Măcar atât să facem pentru a opri această cultură toxică de a ascunde abuzurile într-o țară din Europa, considerată dezvoltată și civilizată. Acesta este un suport minim, dar foarte important pentru cei ca Mihai și Maria, copii care se luptă zilnic cu un sistem nedrept, ce îi ține ilegal departe de mama lor iubitoare și de sora lor.

Te rugăm să ne ajuți.

 

ᐅ EN: Can you imagine your government’s Child Protection Service taking away your children from you for no real reason? Not because you neglected them, nor because you abused them.  But because of a broken system, famous for its physical, psychological, and spiritual abuse on hundreds of thousands of children (http://bit.ly/finlandministerapology that wishes to perpetuate the silence around its practices. Because it’s profitable, convenient, and allowed.

You don’t have to look far for such a system. It’s happening in today’s Finland. Among its victims, we can find Mihai and Maria Smicală-Jalaskoski’s case of abduction, separation, and constant abuse by the Tampere Child Protection Services. We are fighting to do these children justice and bring them back home, to their loving mother and sister. Here is their story.

Mihai and Maria Smicală-Jalaskoski are two Romanian-Finnish children, 14 and 13 years old, currently being held against their will and on no legal ground by the Tampere Child Protection Services. They got taken on the 16th of May 2015 in a violent and illegal manner by three Child Protection agents, because the father lied about their condition to the Tampere Court of Justice. Petri Jalaskoski, the children’s Finnish father, has been physically and psychologically abusive towards all family members since the beginning of his marriage to Ms. Camelia Smicală-Jalaskoski (the children’s mother). He has threatened, screamed at, harassed, and beaten all children, including Ms. Smicală-Jalaskoski’s daughter from a previous marriage, Andreea. He has tried to kill Ms. Smicală-Jalaskoski, a respected Romanian-Finnish citizen and doctor, on multiple occasions. None of the abuse cases were investigated by the Finnish police, due to a national culture of silence around domestic abuse. Eventually, after years of gruesome, violent experiences, Ms. Smicală-Jalaskoski divorced her husband. She learned Finnish in record time to be able to get a better-paying job as an anesthesiologist and raise her three children by herself (she never received alimony from her ex-husband for their children, neither during the marriage, nor afterward). When she found an even better-paying position at a hospital in another city in Finland, she informed the Finnish authorities about her eventual move to this new location. Ms. Smicală-Jalaskoski put up her house in Tampere for sale, and that is how the ex-husband, in an act of revenge, reported that Ms. Smicală-Jalaskoski was planning on running away with the children back to Romania. In only 3 hours, the court ruled to give full custody to the husband (although, previously, they also ruled that he is unfit to parent the children due to his violent behavior). The court also decided that the children will be taken away from Ms. Smicală-Jalaskoski and placed in foster care. None of these procedures and decisions were communicated to Ms. Smicală-Jalaskoski. On May the 16th, 2015, Maria and Mihai Smicală-Jalaskoski were violently taken away from their home, as can be seen in this video filmed by one of the neighbors: http://bit.ly/smicalachildrenviolentpickup (Mihai is crying in the back, saying how his father has been abusive towards them, and that he just wants to stay with his loving mother).

Now, years after this immoral separation, after hundreds of trials, pleas, official letters, and protests, Mihai and Maria are no closer to being returned to their loving family. On the contrary. In foster care, the children have been split not only from their mother and sister, but from each other. They are not allowed to have any contact with their family, with their priest (they are practicing Christians), they cannot go to church as they used to. Even the Romanian Ambassador in Finland cannot visit the children anymore. The Finnish authorities’ explanation for these decisions? Everyone represents a harmful influence on the children, including the children themselves. No further justification of what “harmful influence” could mean was given.

The constant humiliations and threats that Mihai and Maria have been subjected to in foster care have even led them to run away from these institutions, on the 15th of November, and 2nd of December 2019 respectively. Maria was helped by the other children from the foster care home to run away. The siblings hid at their friends’ homes from November 2019 until January 2020, writing desperately to the competent Romanian institutions, hoping to get help based on their Romanian nationality. Maria and Mihai got no help whatsoever for their case, and were later hunted down by the Finnish police and taken back into foster placements. Currently, both Mihai and Maria have been taken and locked inside psychiatric institutions. Nobody has any information about their wellbeing – not even their mother, nor the children’s lawyer.

Mihai wrote the following about his experience with the Finnish Child Protection Services in his first letter to the United Nations’ Human Rights Council, when he was 11:

“We have been forcefully taken away, beaten and tortured. The social workers told us that we were going to live with Petri (the father). We called 112 many times, because we were afraid of him and what he would do to us. One time, when Petri found out that Maria called 112, he screamed at us “what do you think you’re doing?”, chased us up the stairs, took our phones away, and threatened us that we will be sent to the orphanage. […] We want to go home to our mother.”

Maria also joined in with her voice, pouring her heart out the best way she could with only 10 years old:

“Petri would pinch me, and would grab my arm so hard, that I would have signs for a week. He did the same to my brother. Petri would put my brother’s head under water and would push my older sister down the stairs. He would hit me on the head with his shoes.”

Until now, their pleas and wishes have been ignored.

We understand that these children will not get any real help except if their case becomes important in the public’s eyes. If we start talking about this injustice, if the media picks up Maria and Mihai’s story, then both Finnish and Romanian authorities will need to do something concrete about reuniting the Smicală-Jalaskoski family.

 

By signing this petition, you are helping to:

        ► Reunite a deeply-hurt family after years of torment;

        ► Seek justice for Mihai and Maria;

        ► Set a judicial precedent for all families in Finland, who are currently suffering from the same abusive policies by the Finnish Child Protection Services. These people need hope now more than ever.

 

Our petition is addressed to:

        ► The European Court of Human Rights;

        ► The European Union Agency for Fundamental Rights;

        ► The UN High Commissioner for Human Rights;

        ► Sanna Mirella Marin, Finland’s current Prime-Minister, and Krista Kiuru, the Finnish Minister of Family Affairs and Social Services;

        ► Sauli Niinistö, Finland’s acting President;

        ► The Finnish Diplomatic Body in Romania;

        ► Klaus Werner Iohannis, Romania’s acting President;

        ► The Romanian Diplomatic Body in Finland.

 

We are aiming at reaching 1,000,000 supporting voices for Mihai and Maria, and all of the children, abused and forgotten in today’s Finnish Child Protection institutions.

Please share our message. It’s the least we can do to support the breakdown of this culture of silence in one of Europe’s most developed countries. It’s the smallest, yet most important support we can show to children like Mihai and Maria, who are every day fighting with an unfair system that is illegally keeping them away from their loving mother and sister.

Please help.Today: SOS Smicală is counting on you

SOS Smicală needs your help with “Finland: Justice for Mihai and Maria Smicală-Jalaskoski”. Join SOS Smicală and 3,800 supporters today.