Faytona Binme Atlar Ölüyor!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.000.

Sadece Adalar’da her yıl 400’den fazla at, sömürüldükleri süre zarfında çeşitli hastalıklar sakatlanma, hastalık, bakımsızlık ve tedavi edilmeme neticelerinde yaşamlarını yitirirken tüm bunlar yetmezmiş gibi, at ahırlarında çıkan yangınlarda yanarak acı bir şekilde yaşamlarını kaybetmektedirler. 2017 yılında yaz ayında çıkan yangında 15 at yanarak can vermiştir, yine daha 2019'a yeni girdiğimiz 1 Ocak günü, Büyükada'da ahırlarda çıkan yangında 9 atın yanarak öldüğü, yaralı atların kaçışmaları  haberine tüm vicdan sahibi insanlar olarak kahrolduk.

Bazıları, bakımı külfet geldiğinden kışın ormana terk edildikleri için ölüyor; bazıları fayton kazalarında ölümcül yaralar ve darbelerle kıvranarak son nefesini veriyor.,bazıları da çıkan yangınlarda yanarak feci şekilde can veriyor.Tüm bunlar toplum vicdanında derin üzüntü yaratmaktadır.

Bir at, ortalama 25 sene yaşayabiliyorken, faytona koşulan atlar, çok ağır bir sömürü sistemine dahil edilerek sonu hep aynı olan ağrılı ve acılı bir ölüme mahkûm ediliyor. Doğal olmayan bir şekilde yaşamını yitiren, ölürken bile paraya dönüştürülen atların yerine hemen başka atlar getiriliyor.

Atlara olan zararı, beraberinde getirdiği ölümleri ve zulmü her fırsatta belgeleriyle dile getirerek faytonculuğun kaldırılması konusunda yaptığımız tüm başvurular ve görüşmeler, ne yazık ki sonuçsuz kaldı.Son olarak; Sn.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018 Haziran seçimi öncesi "faytonları kaldıracağız, atları fayton zulmünden kurtaracağız" sözü ile tüm hayvan hakları savunucuları, hayvanseverler ve STK'lar olarak umutlandık.Fakat aradan geçen 7 aylık süreçte, yetkili kurumlar tarafından faytonların kaldırılması yönünde en ufak bir adım atılmadı. Yıllardır toplum vicdanını yaralayan bu sürece son vererek, faytonların kaldırılması talebimizi yineliyoruz.

*Çok ağır bir zulüm ile ayakta duran faytonculuk derhal yasaklanmalı ve faytonlarda çalıştırılan tüm atların yaşam hakları güvence altına alınarak ömürlerinin sonuna kadar yaşamsal ihtiyaçlarının giderileceği, her türlü tehlikeden ve tehditten uzak bir şekilde özgürce yaşayacakları bir tesiste yaşamaları sağlanmalıdır.

*Adalar’ın ulaşım sorunu için atların kullanılmadığı, Adalar'ın yapısına, doğaya ve ekolojik sisteme dost çözümlerin uygulamaya koyulması isteğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Adalar halkının hayvan kullanımını içermeyen ve herhangi bir sömürü biçimini desteklemeyen yerinde önerilerinin dikkate alınarak hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Talebimiz, "daha az fayton” veya “atlar için daha iyi yaşam koşulları" değil, atlı faytonların tamamen kaldırılmasıdır. Talebimiz, atlara özgürce yaşam hakkının, yani her canlının doğuştan sahip olduğu ve gerek uluslararası sözleşmeler gerekse ulusal mevzuat ile devletçe de güvence altına alınmış olan en temel hakkın derhal geri verilmesidir.

Yetkililerin, yıllardır binlerce atın hayatını kaybettiği, çok ağır koşullarda çalıştırıldığı, sakatlandığı yanarak can verdiği atlı faytonların ,İstanbul'da ve tüm Türkiye'de tamamen yasaklanması için yetkilerini kullanarak harekete geçmesini rica ediyoruz.

Bugün Elif imzanı bekliyor!

Elif Ertürk bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Faytona Binme Atlar Ölüyor!». Elif ve imza atan diğer 613.876 kişiye katıl.