#LeaveNoOneBehind: Sprečite koronsku katastrofu sada - čak i na vanjskim granicama!

0 have signed. Let’s get to 500,000!

At 500,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!

U suočavanju s pandemijom, potrebna nam je solidarnost.

Novi koronavirus posebno će pogoditi one koji već teško žive. To uključuje izbjeglice na vanjskim granicama Europe, kao i beskućnike, stare i bolesne u svim krajevima svijeta. Briga oko pandemije mogla bi nas odvratiti od razmišljanja o patnji onih koji najviše trebaju zaštitu, a nasilje i humanitarna katastrofa nastavljaju se bez obzira na zdravstvenu krizu. Zato je važno držati se zajedno, više nego ikada prije.

Virus nas ne poznaje boju kože, vjeru ili rod. COVID-19 utječe na sve nas.

Da bi se Europa suočila s ovom pandemijom u jedinstvu, prenapučeni izbjeglički kampovi moraju se hitno evakuirati. Grčkom kopnu u tome je potrebna podrška, kao i ljudima na grčkim otocima. Grčki građani predugo su bili ostavljeni na cjedilu.

Samo u kampu Moria na Lesbosu, više od 20.000 ljudi živi u kampu čiji je prihvatni kapacitet samo 3000 osoba. Karantena, pranje ruku ili društveno distanciranje u ovom su trenutku ključni, ali ako živite u Moriji, ništa od navedenoga nije moguće. Tim ljudima prijeti infekcija, suočeni su s nedostatkom humanitarne skrbi, prepušteni sudbini. Ako se virus pojavi u takvom kampu, gotovo je nemoguće spriječiti njegovo širenje.

Tko ne djeluje sada, bit će suučesnik u katastrofi koja prijeti ljudima u potrebi.

Zbog toga sada pozivamo Europsku komisiju i vlade EU-a da osiguraju sljedeće:

- Evakuaciju prenapučenih izbjegličkih kampova i osiguravanje sigurnog smještaja za migrante, gdje mogu biti zaštićeni od razbolijevanja i širenja virusa. U EU ima prostora za čovječnost.

- Neophodne karantenske i zaštitne mjere protiv koronavirusa moraju biti provedene svugdje, kako bi se spriječilo eksponencijalno širenje virusa. To uključuje izbjegličke kampove.


- Pristup medicinskoj skrbi za beskućnike, izbjeglice i sve ostale.


- Humanitarnu i financijsku podršku za najugroženija područja, posebno Grčku, ostvarenu združenim europskim djelovanjem.


- Pristup sustavu azila i bezuvjetnu obranu vladavine prava, uključujući u vrijeme krize.


Da bismo to postigli, u narednim ćemo tjednima zajedno raditi na podizanju svijesti, vršenju političkog pritiska i različitim metodama prikupljanja novca za humanitarne organizacije. Ovaj poziv početak je tog puta. Društvo će dokazati da iz ove krize može izaći jače - ali samo ako nikoga ne napustimo.