Eti Negro'nun ismi değişsin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.

MBA sınıfınfan bir öğrencimin ricası bu kampanyaya ilham oldu. Siyahi, Türkiye'de yaşayan, çalışan ve okuyan bir Nijeryalı. Geçen gün A101'den alışveriş yaparken rafta Eti Negro isimli bir büsküvi gördüğünü ve çok şaşırdığını, bir bisküviye neden bu aşağılayıcı ismin verildiğini merak ettiğini söyledi ve ekledi "Siz ne düşünüyorsunuz?".

Eti'nin aynı bisküvisi, Avrupa'da Eti Mola ismiyle satılıyor.

16. yüzyıl koloni Amerikası’nda siyahi köleleri nitelemek için kullanılan nigger, 19. yüzyılda Amerikan edebiyatında sevimli bir role bürünse de, 20. yüzyılın başlamasıyla birlikte aşağılayıcı kimliğini tekrar kazanmış. Siyahi insanlar, kimliklerine bağlı olduklarını göstermek ve aşağılama anlamını örselemek için nigger sözcüğünü benimseyip, kendi aralarında kullanmaya ve dönüşüm içine almaya başlamışlar. Ancak bu durum, yalnızca siyahi insanlar için geçerli. Dolayısıyla kendileri dışındaki birinin bu ifadeyi kullandığını duyduklarında, bunu ırkçı bir söylem olarak kabul ediyorlar.

Eti Negro'nun ismi değişsin! Yurtdışında Mola ismiyle satılıyorsa, Türkiye'de de yapılabilir. İlk piyasaya çıktığında sadece bir bisküvi ismi olarak algılanırken, şu anda ırkçı bir anlam taşıyor.