Kampanya Kapatıldı

Erzurum’daki petshoplarda canlı hayvan satılmasın!

Bu kampanya 1.126 destekçi ulaştı

Erzurum Valiliği yüksek makamına

Petshopların denetimi hakkında ki dilekçelerimize Valiliğiniz tarafından cevap dahi gelmemesine rağmen, 5199. Hayvanları Koruma kanunu gereği Erzurumda ki petshopların hayvan haklarında ne yazık ki tarafımıza gelen şikayetler üzerine , şiddetli ihlallerin yaşandığına şahit olmuş bulunmaktayız .

Bu bağlamda,

Zaten Erzurum ve ilçelerinde kedi ve köpek populasyonu başını alıp gitmişken; petshoplarda hayvanların satışının durdurulmasını talep ediyoruz.

1. Oncelikle Orman ve Su Bölge Mudurlugu (Hayvanlari Koruma Kanununa gore hayvanlarin uygun kosullarda olup olmadigi hususunda denetim icin) ve Il Tarım Mudurlugu (Ruhsata iliskin denetim icin) basta olmak uzere HKK Kurulu uyesi diger kurumlar olan Belediye Veteriner Isleri Mudurlugu ve Zabita Mudurlugu, Veteriner Hekimler Odasi Temsilcisi, Baro Hayvan Haklari Komisyonu temsilcisi, gerek duyulmasi halinde Emniyet Mudurlugu'nden bir gorevli ile DENETIM EKIBI olusturulmali ve bu ekiple denetim yapilmalidir.

2. Denetim sadece gidip bakilarak degil, asagidaki yonetmelik maddelerine gore tek tek kontrol edilerek yapilmalidir.

Bu baglamda:

a) Ev ve Sus Hayvanlarina iliskin Yonetmeliginin 7. Maddesinin 11 ve 13 nolu siklarinda belirtilen "Kafesler, hayvan turlerine gore yeterli sayida ve buyuklukte olmalıdır. Kafesler ust uste konmamalı, akvaryumlar ise 4 kattan fazla olmamak uzere ust uste konulabilir'" ve "Isyeri alani, hayvan basina en az her bir adet kopek icin 0.8, her bir kedi icin de 0.2 metre kare olmalidir"   maddeleri esas alinarak hayvan sayisina gore "YATAY ZEMIN alani hesaplaması" yapilmalidir. Bu hesaplamada kafeslerin ust uste konmayacagi hususu onemle goz onunde bulundurulmalidir. (Ornek: Eger bir petshopta 10 kopek var ise, sadece 8 metrekare o kopekler icin ayrilmis olmalidir, baska alanlarla ic ice girdirilmeden). Bu bilgiler isiginda petshopta kac hayvan oldugu ve bu hayvanlar icin kac metrekare alan ayrilmis oldugunun denetlenmesini,

b) Petshoplarda bulunan kopeklerin cogunlukla yasa disi ruhsati olmayan uretim ciftliklerinden ve evlerden ve zaman zaman da yurt disindan kacak hayvan getiren kacakcilardan alindigi bilinmektedir. Bu hayvanlarin nereden alindiklarinin belgelerinin kontrol edilmesi, ayrica alindiklari uretim  ciftligi veya beyan edilen her neresi ise oranin da denetlenip "alindiğini belgeleyen resmi faturalarin da" kopek ve kedi sayisina gore kontrol edilmesini,

c) Petshoplarda hayvanlara su verilmedigi bilinmektedir. Kafeslerde su kabi olup olmadiginin, eger su kabi bos ise petshop sahibi tarafindan soylenecek "biraz once su verdik" yalan beyaninin kabul edilmeyip zabta gecilmesini talep ediyoruz. (Cunku Turkiye'de ki tum petshoplar altlari kirlenmesin diye hayvanlara su vermezler ve her girene biraz once verdikleri yalanini soylerler).
d) Petshoplarda birden fazla hayvanin ayni kafeste tutuldugu bilinmektedir. Kafeslerde kac adet hayvan bulundugunun da denetimini,
e) Hasta hayvanlar icin diger saglikli hayvanlarla iliskisinin kesildigi ayri kafesler bulunmamaktadir. Bu durumun da denetlenmesini,
f) Veteriner Hekimler Odasindan gelen temsilcinin hayvanların genel durumlarını kontrol etmesini, sorumlu veteriner hekimin asi ve muayene evraklarinin denetlenmesini,
g) Bu petshoplarda havalandirmasinin yeterli olup olmadigi, hijyen koşullarina uyulup uymadigi . Zeminin ve duvarların temizlik ve dezenfeksiyonu için basınçlı su, musluk ve hortum düzeni bulunup bulunmadığı. Ayrica havalandirma sistemi de hayvanlarin ozelliklerine gore havayi temizleyebilen ozelliklere sahipliği. Bu konularin denetlenmesini,
h) Petshoplarda veteriner hekimin calisma saatlerini gösterir belgenin is yerine asilmasi zorunludur. Bu belgenin olup olmadiginin, belge var oldugu beyan edilirse, o saatte veteriner hekimin orada olup olmadiginin
denetlenmesini,
i) Bunlarin yaninda, bu isyerinin eger yapilmissa daha onceki denetimlerinin de incelenmesini, devam eden aksakliklar icin ayrica tutanak tanzim edilmesini,
j)  Yonetmeligin fiziki ve isletme kosullarini belirleyen tum maddelerinin tek tek kontrol edilip, her madde  icin ayri ayri denetim yapilmasini,
Onemle talep ediyoruz.
Yonetmelige ve mevzuata aykiri tum noksanliklarin ve aksamalarin goz ardi edilmeden tek tek belirlenerek gerekli
islemin yapilmasini talep ediyoruz.
Ayrica, dogalarina aykiri tutulan ve aci cekmelerine sebebiyet verilen hayvanlar icin 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu geregi islem yapilmasini, hayvan basina idari para cezasi verilmesini talep ediyoruz.
Denetime ve tutulan raporlara iliskin dogru ve net bilginin tarafimiza yazili olarak 4982 ve 3071 sayili yasa geregi
verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ederiz.

Semra Şimşek

Yaşam Hakkına Saygı Derneği (YHS) İl temsilcisi

Denetimi istenen petshop isim ve adresi:

Yakut Plaza Dostlar akvaryum ve Paleryum un alt katında ki petshop tan çekilmiş hayvan hakları ihlalleri resimleri!

EK..1. Ev ve Sus Hayvanlari Satis Barinma Egitim yerlerinin kurulus, acilis, ruhsat, calisma ve denetleme usul ve
esaslarina dair yonetmelik.
EK .2. Cevre ve Orman Bakanliginin 5199 sayili yasanin uygulamasi icin Mulki Idarelere yetki devri yazisi.
EK..3. Petshop'a iliskin yazi fotograf ve baska belgeler..
_________________________________________________
EK...1
EV VE SÜS HAYVANLARI SATIŞ, BARINMA VE EĞİTİM YERLERİNİN KURULUŞ, AÇILIŞ, RUHSAT, ÇALIŞMA VE DENETLENME USUL
VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Teknik ve Hijyen Şartları

Genel Şartlar

Madde 7- Ruhsat verilmesi için iş yerlerinde aşağıdaki asgari, teknik ve hijyenik şartların bulunması zorunludur.

1) İşyeri zemini kolay yıkanabilen ve dezenfekte edilebilen fayans, mermer veya benzeri malzeme ile kaplı olmalı, duvarları su geçirmez kolay temizlenip dezenfekte edilebilir açık renkli malzeme ile kaplı olmalıdır.

2) İş yeri zemini eğimli olmalıdır. Zeminde kanalizasyon veya fosseptiğe bağlı ızgaralı veya sifonlu yer süzgeci bulunmalıdır.

3) İş yerlerinde, şehir şebekesine bağlı su tesisatı veya bu amaca yönelik yeterli kapasitede su deposu bulunmalıdır.

4) Zeminin ve duvarların temizlik ve dezenfeksiyonu için basınçlı su, musluk ve hortum düzeni bulunmalıdır.

5) Aydınlatma yeterli olmalı, hayvanları rahatsız edecek kuvvetli, doğrudan hayvanları aydınlatacak ışık kullanılmamalıdır.

6) İşyerlerinin dışarıya açılan pencere kanatları her türlü haşerenin girmesini engelleyecek tarzda kapatılmalıdır.

7) İşyerinin havasını, iklim, hayvan sayısı,hayvan türü gibi koşullara bağlı olarak temizleyebilen havalandırma tesisatı bulunmalıdır.

8) Kafes ve ekipmanlar ile malzemeler, dezenfektanlara dayanıklı, paslanmaz ve kolay temizlenebilir malzemeden yapılmış olmalıdır.

9) İşyeri her türlü mikroorganizmalara ve çeşitli parazitlere karşı yedi günde bir dezenfekte edilmeli ve örneği Ek-9 da bulunan dezenfeksiyon belgesi işyeri sorumlu veteriner hekimi tarafından imzalanarak işyerine asılmalıdır.

10) Her kafeste yemlik ve suluk bulunmalıdır. Kafes, suluk, yemlik gibi malzemeler , her hayvan değişiminden önce mutlaka dezenfekte edilmelidir.

11) Kafesler, hayvan türlerine göre yeterli sayıda ve büyüklükte olmalıdır. Kafesler üst üste konmamalı, akvaryumlar ise 4 kattan fazla olmamak üzere üst üste konulabilir.

12) Yılan, kertenkele, kurbağa, kaplumbağa gibi hayvanların barındırıldıkları özel koruma yerlerinde, tabii hayatlarındaki ortam sağlanmalıdır.

13) İşyeri alanı, hayvan başına en az aşağıdaki gibi olmalıdır.

-Her bir adet köpek için 0,8 m²,Her bir adet yılan için 0,2 m²,Her bir adet sincap için 0,3 m²,Her bir adet kedi için 0,2 m²,

-Her bir adet tavşan için 0,3 m², Her bir adet fare, kobay, hamster için 0,1 m², 25 adet kanarya, muhabbet kuşu vb. küçük kafes kuşları için 0,4 m²,5 adet sevda papağanı, kolyeli papağan vb. orta boy kafes kuşları için 0,4m²,

14) İş yerlerinde köpek, kedi, sincap, ve yırtıcı hayvanlar kafeslerde tek olarak bulundurulmalıdır.

15) Akvaryum, raflar, kafesler ve masaların kapladığı alanlara ek olarak, hayvanların bakım, beslenme ve diğer hizmetlerinin kolaylıkla yapılabilmesi için yeterli genişlikte koridor bulunmalıdır.

16)Kafeslere konulan altlıklar en az haftada bir defa, gerekli durumlarda daha sık değiştirilmeli ve her değiştirilmede kafes dezenfekte edilmelidir.

17) “İş yerlerinde, hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanların, sağlıklı hayvanlarla irtibatını kesecek şekilde her hayvan türü için izole edilmiş ayrı karantina yerleri veya kafesleri bulundurulmalıdır.”

18) İş yerlerinde çevreye rahatsızlık verecek hayvan seslerinin veya kötü kokunun yayılmaması için gerekli önlemler alınacaktır.

19) Temizlik artıkları, hayvanlar için kullanılan altlıklar ve dışkılar, çöp kutusu içine konan, dayanıklı ve yırtık olmayan, ağzı bağlanabilen naylon torbalar içine konulacak, işyeri dışına bırakılmayacaktır.

20) İş yerinde ölen hayvanların ölüm nedeni, sorumlu veteriner hekim tarafından kayıt defterine işlenir. Varsa yapılan tahlil, uygulanan tedavi ve laboratuar teşhisleri rapor halinde deftere işlenip işyerinde muhafaza edilir.

21) Bu Yönetmeliğe tabi iş yerlerinde, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa tabi ihbarı mecburi bir hastalık çıktığında, sorumlu veteriner hekim durumu, resmi makamlara haber vermek ve yetkililerce alınacak yasal tedbirleri uygulamakla yükümlüdür.

22) Bu yönetmeliğe tabi iş yerlerinde bulunan hayvanlar, İl veya İlçe Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimler tarafından, her türlü sağlık kontrollerini yapmak üzere karantinaya alınabilir. Karantina sonunda sağlıklı hayvanlara sağlık karnesi düzenlenerek işyeri sahibine iade edilir. Bu süre içinde hayvanların her türlü masrafları işyeri sahibine aittir.

23) “Pasaj veya çarşı içlerinde bulunan ev ve süs hayvanı satış yerlerinde, 7 inci maddenin ikinci ve dördüncü fıkralarının uygulanamadığı durumlarda, genel teknik ve hijyenik tedbirlerin uygunluğuna bakılır.”

Ev ve Süs Hayvanları Satış Yerleri

Madde 8- Ev ve süs hayvanlarının satış yerlerinde aşağıdaki şartlara uyulması zorunludur.

a) “Ev ve süs hayvanı satan iş yerlerinde, sorumlu veteriner hekimin bulundurulması ve il müdürlüğünce onaylanmış, veteriner hekimin çalışma saatlerini gösterir belgenin iş yerine asılması zorunludur.”

b) Hayvanlar işyerine konulmadan önce mutlaka iç ve dış parazitlere karşı ilaçlanmalı ve yapılan işlem tarihide belirtilerek sorumlu veteriner hekim tarafından sağlık karnelerine işlenip onaylanmalıdır.

c) İki aylıktan küçük kedi ve köpeklerin satışı yasaktır. Kediler 8. haftada ( 56 günlük ) Panleukopenia ve Rhinotracheitis, köpekler 8. haftada ( 56 günlük ) Parvo Viral Enterit, Corona,Hepatit, Leptozpirozis ve gençlik hastalığına karşı, 12. haftada kuduz hastalığına karşı sorumlu veteriner hekim tarafından mutlaka aşılanmalı, tarihleri belirtilerek sağlık karnelerine işlenmeli ve en az 4 gün bekletildikten sonra satışa sunulmalıdır.

d) Yurt dışından ithali yasak olan hayvanların satışı yasaktır.

e) “İthal edilmiş hayvanlar için, ithal edildiklerini gösteren gümrük belgelerinin, sağlık ve orijin sertifikalarının birer suretinin bulundurulması zorunludur.” (Değişik: 27 Kasım 2001 tarihli ve 24596 sayılı R. G.)

f) İşyerlerinde yılan, kertenkele, kaplumbağa, kurbağa, her türlü kuş ve akvaryum balıkları hariç diğer hayvanların türe bağlı tüm aşılarının yapıldığını gösteren sorumlu veteriner hekim onaylı sağlık karneleri bulundurulmalıdır.

g) İş yerinde satılan hayvanlarla ilgili bir örneği Ek-5'de bulunan kayıt formu doldurulup, sorumlu veteriner hekimin onayından sonra, mutlaka hayvan sahibine verilecektir.

h) İşyerlerinde, kaplumbağa, balık, yılan, kertenkele gibi akvaryum hayvanları, kanarya, muhabbet kuşu, papağan gibi kuş türleri ile kedi, köpek, gibi hayvanlar ayrı bölümlerde barındırılmalı ve satılmalıdır.

ı) Ebeveynlerin veya ebeveyn sorumluluğu taşıyan diğer şahısların açık rızası olmaksızın 16 yaşın altındaki kişilere ev ve süs hayvanı satılamaz.

i) Müşterilerin kafeste bulunan hayvanlara direk teması ve ulaşması önlenmelidir.

j) “Ev ve süs hayvanı satış yerlerinde, Nesli Tehlike Altında Bulunan Türlerin Uluslararası Ticareti Sözleşmesinin (CITES) I, II, ve III no’lu listeleri kapsamında bulunan hayvanlar için yetkili otoriteden alınmış ithalat CITES belgesinin bir nüshası ayrıca alıcıya verilir.”

“Hayvan Konukevi, Pansiyon, Otel Gibi Her Türlü Barınak ve Eğitim Yerleri”

Yasaklar ve Cezai işlemler

Madde 16-Yasaklar aşağıda sayılmıştır.

a) Bu iş yerleri, başka işyeri ile ve meskenle doğrudan ilişkili olmamalıdır.

b) İş yerlerinde, reçeteye tabi olmayan Veteriner Müstahzarları dışında her türlü ilaç, aşı ve biyolojik madde satışı yapılamaz.

c) İş yerlerinde, hayvan üretimi yapılamaz.

d) Bu iş yerlerinde doğal ortamlarından yakalanarak toplanan yaban av hayvanlarının, bunların yumurta ve yavrularının üretilmesi ve satılması yasaktır.

e) İş yerlerine muayene, tedavi ve aşılama amacı ile hasta ve sağlam hayvan kabul edilemez.

f) Bu yönetmeliğe tabi iş yerlerini, işyeri sorumlu veteriner hekimi, amacı dışında muayene, tedavi, ilaç ve aşı uygulaması gibi amaçlarla kullanamaz.

g) Satış yerlerinde hiç bir surette kafeslere misafir hayvan konmaz.

h)Hayvanların eğitimi sırasında hayvanın gücünü aşacak hareketlere zorlayarak yaralanmalarına veya sakat kalmalarına yol aşacak yöntemler uygulanama, cihaz tatbik edilemez.

ı) Ev ve süs hayvanları satış yeri, hayvan konukevi, pansiyon ve otelleri ile her türlü hayvan eğitim yerlerinin iş yeri kurma izni ve ruhsat almadan faaliyete geçmesi, ruhsat almış iş yerlerinde bu Yönetmelik hükümlerinin ihlali, veya Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı tarafından yapılan denetimlerde mevzuata aykırı hususların tespiti, görülen noksanlıkların ve aksaklıkların verilen süre içerisinde giderilmemesi veya eksikliklerin devam etmesi hallerinde iki kez yazılı ikazı takiben işyeri hakkında kapatılma kararı verilir.
_______________________________________________________
EK ....3

Bugün Semra imzanı bekliyor!

Semra Şimşek bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Erzurum’daki petshoplarda canlı hayvan satılmasın!». Semra ve imza atan diğer 1.125 kişiye katıl.