Confirmed victory
Petitioning Garanti Teknoloji Genel Müdürü Hüsnü Erel and 4 others

Engelsiz erişim için başka bir arzumuz, @Garanti Bankası #sesliATM istiyoruz

Görmüyoruz, fakat biz de sizler gibi her gün günlük hayatın bir parçası olan pek çok işimizi hallediyoruz. Banka işlemleri ve bankamatiklerden para çekmek de bunlardan sadece biri. Ancak belki de en çok yalnız başımıza yapabilmemiz gereken, en kişisel durumlardan da biri aynı zamanda. Bizler, Engelsiz Erişim Derneği üyeleri olarak, görme engellilerin sosyal hayattaki küçük düzenlemelerle engellenmişliklerinden kurtulduklarında yaşantılarını herkes kadar engelsiz sürdürebileceklerini vurguluyor ve bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Şimdi ise hep beraber engelsiz ATM’ler için yola çıktık.

Kurucu ve üyelerinin çoğunluğu görme engellilerden oluşan bir yapı olarak, Engelli bireylerin en az engelli olmayan bireyler kadar eşit ve özgür bir yaşam hakkı olduğu gerçeğinden hareketle, sizleri sesli ve erişilebilir ATM’lerin yaygınlaştırılması kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz.

Bazen ayrıntıymış gibi gözüken küçük değişimlerin, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran veya zorlaştıran sonuçları oluyor. Bizler Engelsiz Erişim Derneği Üyeleri olarak sizleri, temel hak ve özgürlüklerden olan "erişim hakkı" çerçevesinde Garanti bankasının görme engelliler için sesli ATM’ler kurması talebimiz için imza vermeye davet ediyoruz.

Günümüzde, dünyada büyük bankaların görme engelli müşterilerine sunduğu erişilebilir ATM'ler kullanılıyor. Görme engelliler; tek başlarına bankaların mevcut ATM'lerine taktıkları bir kulaklıkla devreye giren ve ATM ekranındaki bilgileri kullanıcısına seslendiren bir program sayesinde kimseye ihtiyaç duymadan para çekme ve bakiye inceleme gibi sıkça kullanılan işlemleri güvenli ve erişilebilir bir şekilde yapabiliyorlar. Ülkemize de Yapı Kredi Bankası gibi bazı bankalar bu tür ATM’leri yaygınlaştırmaya başladılar.

Ne yazık ki, Türkiye’de birçok ilki gerçekleştiren Garanti Bankası bu konuda henüz bir düzenleme yapmadı. Bir kulaklık aparatı takarak konuşma programı yardımıyla ATM’leri görme engellilerin de kullanabileceği biçimde erişilebilir hale getirmek, çok ciddi bir maliyet getirmediği gibi Yapı Kredi Bankası örneğinde gördüğümüz üzere, Türkçe olarak böyle bir çözümü üretmek günümüz imkanlarıyla mümkün. Bu yüzden, Garanti Bankası’nın da bir an önce sesli ve erişilebilir ATM’ler oluşturmaya karar verip  adım atmasını bekliyoruz.

Eşit, erişilebilir ve engelsiz bir hizmet almak bir tüketici olarak en doğal hakkımız.

Garanti Bankasından, görme engelli müşterilerinin ve onları destekleyenlerin, yani bizlerin ATM'lerin seslendirilmesi konusundaki taleplerimizi dikkate alıp bu hizmete hiç vakit geçirmeden başlamasını bekliyoruz.

Garanti Bankası, Görme engelli müşterilerini de paralarını kendi başına çekebilme ve bankacılık işlemlerini tek başına yapabilme özgürlüğüne bir an evvel kavuşturmalıdır.

Bu kampanyamıza katılarak, Garanti Bankası’nın tüm ATM’lerini sesli hale getirerek işlem erişilebilirliğini sağlaması yönündeki çabalarımızın gerçeğe dönüşmesine yardımcı olabilirsiniz.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Engelsiz Erişim Derneği

Letter to
Garanti Teknoloji Genel Müdürü Hüsnü Erel
Garanti Bankası GMY Nafız Karadere
Kurumsal ve Pazarlama İletişimi Birim Müdürü Elif Güvenen
and 2 others
Kurumsal ve Pazarlama Iletisimi Gözde Pınar
Şubesiz Bankacılık ve Müşteri Memnuniyeti Didem Dinçer Başer
Engelsiz Erişim Derneği tarafından size yönelik başlatılan kampanyayı imzalayarak sizden ATM’lerinizi hem görme engelliler için hem de toplumun çeşitli kesimlerinin faydalanabileceği erişilebilir ATM’lere dönüştürmenizi talep ediyorum.
Engellilerin sosyal hayattaki küçük düzenlemelerle engellenmişliklerinden kurtulduklarında, yaşantılarını herkes kadar engelsiz sürdürebilecekleri gerçeğinin bilincinde olan bir müşteriniz ya da müşteri adayınız olarak, sizleri tüm ATM'lerinizi sesli hale getirmeye davet ediyorum. Kurucu ve üyelerinin çoğunluğu görme engellilerden oluşan Engelsiz Erişim derneğince başlatılmış herkes için erişilebilir ATM kampanyasına olumlu bir yanıt vereceğinizi umuyorum.
Günümüzde, dünyada büyük bankaların görme engelli müşterilerine sunduğu erişilebilir ATM'ler kullanılmaktadır. Görme engelliler; tek başlarına bankaların mevcut ATM'lerine taktıkları bir kulaklıkla devreye giren ve ATM ekranındaki bilgileri kullanıcısına seslendiren bir program sayesinde kimseye ihtiyaç duymadan para çekme ve bakiye inceleme gibi sıkça kullanılan işlemleri güvenli ve erişilebilir bir şekilde yapabilmektedir. Ülkemize de Yapı Kredi Bankası gibi bazı bankalar bu tür ATM’leri yaygınlaştırmaya başlamıştır.
Ne yazık ki, Türkiye’de birçok ilki gerçekleştiren Garanti bankası bu konuda henüz bir düzenleme yapmamıştır. Bir kulaklık aparatı takarak konuşma programı yardımıyla ATM’leri görme engellilerin de kullanabileceği biçimde erişilebilir hale getirmek, çok ciddi bir maliyet getirmediği gibi Yapı kredi Bankası örneğinde gördüğümüz üzere Türkçe olarak böyle bir çözümü üretmek günümüz imkanlarıyla mümkündür. Bu sebeple Garanti Bankası’nın bir an önce karar verip adım atmasını bekliyoruz.
Garanti Bankası, bir çok ilki gerçekleştirmiş bir banka olarak ve global yapısına yakışan bir anlayışla, gecikmiş olan bu hizmeti bir an önce tüm ATM'lerini sesli hale getirerek telafi etmelidir ve işlem erişilebilirliğini evrensel tasarım ilkesi çerçevesinde engelli engelsiz herkes için sağlamalıdır.
Görme engellilerin de Garanti Bankası'nın tüm hizmetlerinden kolayca yararlanmasını sağlamak için gerekli değişikliklerin yapılması, aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve hemen hemen tüm ülkelerin imzaladığı "ayrımcılığın önlenmesi" ilkesinin gereğidir ve bu nedenle yasal zorunluluktur.
Garanti Bankası'ndan, en fazla üç ay içinde sesli ATM'lerle ilgili bir
girişimde bulunmasını ve yıl sonuna kadar bir çok ATM'sini sesli hale
getirmesini istiyorum.
Saygılarımla