Petition Closed

24.6.2004 tarihinde kabul edilmiş olan 5199 numaralı Hayvanları Koruma Kanunu başlıklı yasanın 10'uncu maddesinde şu ifadeler yer almaktadır:
MADDE 10. - Satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur.

İstanbul'da herkesin gözü önünde olan bir meydanda yer alan Eminönü Hayvan Pazarı ise bu yasayı hiçe saymaktadır. Kediler, köpekler, çeşitli kuşlar, tavşanlar, fare, hamster gibi çeşitli hayvalar iç içe, dar kafeslerde, hiç bir denetime tabii tutulmadan bu pazarda satılmaktadır.

"Cins köpek satımı" adı altında kimi hayvanların kuyrukları kesilmekte, satıcılar tarafından bu durum "bazı cinslere kuyruk yakışmaz" gibi argümanlarla savunulmakta, canlılara birer mal, birer maddi kazanç kapısı gözüyle bakılmaktadır.

Bu hayvan pazarında denetimin olmaması ve maddi kazancın yüksekliği kaçakçılığa da davetiye çıkarmıştır. 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası yasası açık hükümlerle yasaklamış olmasına rağmen bavullar içerisinde yavru hayvanlar kaçak bir şekilde gümrüklerden sokulmakta ve bu pazarlarda yüksek fiyatlara satılmaktadır.

Üstelik veteriner kontrolünden geçtiği ve aşılandığı iddia edilerek satılan pek çok hayvan kısa süre sonra ölmektedir. Bunun sebebi, hayvanların annelerinden süt emme döneminde ayrılmaları ve kötü koşullarda yaşamaya zorlanmalarıdır. Bu pazarda gerçek bir veteriner denetiminin olduğu dahi kuşkuludur.

Sözde denetim yapan Eminönü Zabıtası ise, hayvan pazarı denilen bu sokakta belli saatlerde yürümekte, bu saatlerde hayvan tacirleri sözde kafeslerin üstünü örtmekte, zabıtalar ise orada yapılan zulmü sözde görmemektedir. Bu danışıklı dövüş her gün devam etmekteyken, hayvanlar daracık kafeslerde, uygun olmayan koşullarda yaşamakta, hastalık kapmakta ve ölmektedir.

Bu imza kampanyası ile ilk olarak toplumu bu kanlı pazardan uzak durmaya, hayvan tüccarlarından hayvan almamaya çağırıyoruz. Bu kanlı pazarlardan hayvan satın almak hayvanseverlik değildir. Bunu yaptıkça hayvanlara zulmedilmesine destek olduğunuzu unutmayın.

Ancak asıl amacımız, yetkilileri bu danışıklı dövüşe ve bu zulme artık sessiz kalmamaya davet etmektir.

Eminönü Hayvan Pazarı kapatılmalıdır. Kanlı bir kar kapısı olan hayvan ticaretine ve hayvan kaçakçılığına son verilmelidir. Yasalar zaten mevcut, yetkilileri bu yasaları uygulamaya davet ediyoruz.

Letter to
Çevre ve Orman Bakanlığı