Koniec z barierkami. Żądamy wolnego wstępu do Parlamentu!

0 have signed. Let’s get to 2,500!
At 2,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Obywatele i Obywatelki, Bydgoszcz started this petition to Marszałkini Sejmu RP Elżbieta Witek

Przyjmując godność drugiej osoby w państwie, Marszałkini Elżbieta Witek zapowiedziała nową jakość pracy swego urzędu. Tymczasem, pomimo licznych deklaracji, do tej pory nie otworzyła Polakom bram Sejmu, zaś obywatele usiłujący wejść na teren swojego Parlamentu są prześladowani.

Pytamy więc parlamentarzystów i parlamentarzystki - czy zapomnieliście, komu zawdzięczacie swoje mandaty? Przecież w Sejmie RP zasiadacie dzięki nam, współobywatelom, którzy mają prawo obserwować pracę swoich przedstawicieli i przedstawicielek. Zamykanie wyborcom drzwi przed nosem to oczywisty wyraz ich lekceważenia i braku szacunku. Otoczenie Sejmu barierkami odbieramy jako fizyczny i symboliczny akt zerwania więzi posłów z nami.

Żądamy przywrócenia Sejmu obywatelom! To nasze prawo gwarantowane przez Konstytucję RP, w której z art. 4 wynika, że Sejm i Senat jako symbole demokracji i dobro wspólne nie powinny być odgrodzone od narodu. Nie tylko w sensie metaforycznym, ale – tym bardziej – dosłownie.

Polscy Obywatele i Obywatelki

•  Po zebraniu wymaganej ilości podpisów interpelację w tej sprawie złożymy w Sejmie

English: http://chng.it/skvfWgFS

0 have signed. Let’s get to 2,500!