Petition Closed

This petition had 1,360 supporters

Stimate Domn Primar, stimați Membri ai Consiliului Local,

Dear Mayor, Dear Members of the City Council,

Mă consider un prieten/o prietenă a României și a culturii românești. Vă scriu cu respect, în privința gestionării problemei câinilor comunitari din orașul dumneavoastră. A devenit foarte îngrijorător faptul că orașul dumneavoastră ar putea fi numit într-o bună zi „Orașul Morții”.

I am a friend of Romania and Romanian culture. I respectfully write to you regarding the treatment of homeless dogs in your city. I am worried about Târgu Jiu soon becoming, in the eyes of the world, synonymous to a “City of Death”.

Se știe, câinele este considerat cel mai popular animal de companie în majoritatea țărilor europene și clasicul prieten cel mai bun al omului. Astfel, tratarea câinilor în mod abuziv a devenit o problemă a tuturor cetățenilor din țările Uniunii Europene cât și al altor țări ale lumii. Este de-a dreptul șocant să auzi (și să vezi) că aceste animale au fost otrăvite pe străzile Târgu Jiului, iar vinovații nu au fost pedepsiți. De asemenea, condițiile de trai ale câinilor aflati in adapostul public sunt neconforme legislației românești în vigoare, ca să nu mai vorbim de prevederile legale internaționale, pe care România ar trebui să le implementeze și să le respecte. În cele din urmă, se zvonește că instituția dumneavoastră plănuiește o eutanasiere în masă a câinilor aflați deja în adăpostul public.

The dog is the most popular companion animal in most European countries and usually regarded as “man’s best friend”. Therefore, the ill-treatment of dogs is of great concern to people in other EU countries and the entire world. I have been shocked to hear how dogs have been poisoned in the streets of Târgu Jiu without any of the guilty persons being punished in accordance with Romanian law. Also, I am not convinced that the living conditions at the public shelter in Târgu Jiu meet the requirements of Romanian animal welfare law or international obligations binding on Romanian authorities. Finally, it has come to my attention that Târgu Jiu is now planning a mass murder of the dogs at the public shelter.

Permiteți-mi, vă rog, să vă reamintesc că, tot potrivit legislației românești în vigoare, un câine comunitar poate fi eutanasiat NUMAI DACĂ nu există alte soluții pentru el (în ultimă instantă). În realitate, eutanasierea în masă a acestor câini în orașul dumneavoastră este ilegală tocmai pentru că există soluții alternative pentru ei:

Let me remind you that, according to Romanian law, a homeless dog may be euthanized ONLY IF no other alternative is available (“last-resort option”). Actually, a mass murder of the dogs in Târgu Jiu would be ILLEGAL, because an alternative exists:

In Targu-Jiu, Asociația „Pro Animals Romania”, condusă de dna dr.ing.Carmena Șerbănoiu, s-a oferit deja sa sustina financiar adăpostul public si sa incheie un parteneriat, conform legii. Aceasta asociație are deja experiență în acest domeniu in județul Gorj, având în adapostul privat  peste 700 de câini comunitari. Mai mult decat atat, Pro Animals a organizat continuu campanii de sterilizare pentru reducerea populației canine atât în orașul dumneavoastră precum și în tot județul. Asociatia „Pro Animals, are suporteri in toata lumea si doreste sa rezolve problema  cainilor fara stapan din Targ-Jiu in conformitate cu legislatia nationala cat si cu cea internationala. Totodata, propunerea Asociatiei nu solicita fonduri  de la bugetul local ci ,din contra, vine cu fonduri propri in sprijinul autoritatilor.

In Târgu Jiu, the association “Pro Animals Romania”, managed by Dr. Carmena Serbanoiu, has already made you an offer to support financially the public shelter and to sign a partenership, according the law. The Association “Pro Animals Romania”  has a long experience of taking care of dogs in the county of Gorj, and currently takes care of 700 dogs in its private shelter. Furthermore, “Pro Animals Romania” has for years carried out sterilization campaigns which have prevented the appearance of hundreds of thousands of new dogs on the streets of Târgu Jiu (and the county of Gorj in general). The Association “Pro Animals Romania” has supporters all over the world, and is willing to manage the dog population of Târgu Jiu in accordance with Romanian law and international best practice. Besides, the proposal of Pro Animals Romania brings no additional cost to the city hall on the contrary, they come with own funds supporting the authorities.

Exemplele din alte țări dovedesc, de asemenea, că uciderea în masă a câinilor comunitari nu a fost niciodată o soluție permanentă, nici eficientă, pentru controlarea populației canine. Din contră, această problemă a fost întotdeauna rezolvată doar printr-o campanie de sterilizare riguroasă și bine organizată. Exemplele pozitive nu sunt doar în străinătate, ci chiar și în alte orașe din România.

Furthermore, international experience has clearly shown that a mass killing of dogs never permanently solves the problem of surplus dogs. On the contrary, the dog’s problem can only be permanently solved by way of a well-organised sterilization programme for dogs. Examples of successful sterilization programmes exist already not only in foreign countries but also in many Romanian cities.

Ca să nu mai vorbim că tratamentul inuman al populației canine este contrar principiilor morale și valorilor Uniunii Europene.

Most importantly, any ill-treatment or mass murder of dogs is in direct conflict with the values of the European Union.

In consecință, vă rog să acordați atenție, dar și undă verde proiectului propus de Asociația „Pro Animals România”. In acest fel, eutanasierea în masă a câinilor comunitari din Târgu Jiu poate fi evitată cu succes  tinandu-se cont de respectarea legilor românești în vigoare, a celor europene și internaționale.

May I kindly urge you to support the excellent proposal made by the association “Pro Animals Romania”. This way, a mass murder of dogs in Târgu Jiu can be successfully avoided in compliance by Târgu Jiu with Romanian law, European values and international standards.

In mod contrar, dacă instituția dumneavoastră decide să nu acorde atenția necesară cetățenilor din Uniunea Europeană și a celor din alte țări, preocupați de această problemă, ar putea risca o boicotare în masă a produselor românești de la export, a turismului și a culturii românești, chiar și o înghețare a fondurilor europene de dezvoltare a regiunii dumneavoastră, fără precedent.

In the event that Târgu Jiu, however, would decide to disregard the opinion of the citizens of fellow EU countries and the entire world, it could risk facing a global boycott of its products and businesses, including tourism and culture. Also, citizens of fellow European countries might request the freezing of EU funding to a region so flagrantly violating European values.

Stimate domnule Primar, domnilor consilieri ai Consiliului Local Târgu Jiu, întreaga lume are atenția îndreptată către dumneavoastră chiar în acest moment. Care va fi decizia dumneavoastră? Va respecta orașul dumneavoastră valorile Europene sau nu? Atât eu cât și toți ceilalți cetățeni preocupați de situatia câinilor comunitari din România, contăm pe sprijinul și pe binevoința dumneavoastră de a respecta valorile morale și standardele moderne ale Uniunii Europene dar si de a aplica metode eficiente , umane si civilizate pentru gestionarea acestei probleme.

Alegerea este acum dumneavoastră.

Dear Mayor, dear members of the City Council of Târgu Jiu, the whole world is watching you at this critical moment. What will be your decision? Will the name of Târgu Jiu continue to be associated with modern European values or not? Personally, I , as well as other European citizens concerned of stray dogs problem from Romania, continue to count on your willingness to observe modern European values and standards as well as to apply the efficient, humane and civilized ways to handle this issue.

The choice is now yours.

Today: Pro Animals Finland is counting on you

Pro Animals Finland needs your help with “Dlui. Dr. ing. Florin Cârciumaru, Primar: "Târgu Jiu - un oraș European sau un oraș al Mortii?" "Târgu Jiu - a European city or a city of Death?"”. Join Pro Animals Finland and 1,359 supporters today.