Kampanya Kapatıldı

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİF BOZUKLUK - DEHB FARKINDAYIM & HAYAT DEHB İLE GÜZEL

Bu kampanya 3.516 destekçiye ulaştı

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİF BOZUKLUK

“Çok hareketli, uzun süre bir yerde oturamaz. Sınıfta çevresiyle fazla  ilgili, dersi dinlemiyor, sık sık yerinden kalkıyor, izin almadan konuşuyor. Düşünmeden hareket ediyor, yaptıktan sonra üzülüyor, özür diliyor”. Bu tanımlama sadece buzdağının tepesini anlatmaktadır. Gerçekte bu belirtilere eşlik eden pek çok şey vardır.

Daha geniş bir çerçeveden bakıldığında bu tanımlama değişir. “Tükenme noktasındayız. Her gün, her dakika bir sorun yaşıyoruz. Evden kavga dövüş çıkıyoruz. Eve gelince ödev yapması problem,  bizim yönlendirmemiz ve yardımımız olmadan tamamlayamıyor. Yardım ederken de tartışma çıkıyor. Uyguladığımız hiç bir şey, ödüller, cezalar işe yaramadı. Yaptıklarının sonuçlarını asla düşünmüyor. Çevresiyle ilişkileri iyi değil. İstediği bir şey olmadığında çok fazla öfkeleniyor, hemen tepki veriyor. Ben de ona sık sık bağırmaya hatta vurmaya başladım. İlişkimiz giderek bozuluyor”.

Davranış kontrolü yeterli olan kişiler bu isteklerine engel olabilirken dikkat eksikliği olan bireyler engel olamazlar. Bunun tam tersi durumlarda yani fazlaca ilgilerini çeken bir şeylerle uğraşırken dikkatlerini oldukça uzun süre devam ettirebilirler, çünkü o sırada başka bir şey yapma isteği duymazlar.

“ Bilgisayar başında saatlerce oturabiliyor ama ödev başında en çok 10 dakika. ”

Dürtüselliğin temel nedeni de, bir şey yapmadan önce düşünmek için gereken süreyi sağlayan sistemin iyi çalışmamasıdır. Yani frenlerinin olmamasıdır. Bu nedenle de akıllarına gelen şeyi hemen yaparlar, ancak yaptıktan sonra uygun olup olmadığını görebilirler. Davranışlarını ortama ve sonuçlarına göre düzenlemekte ve yönlendirmekte zorluk çekerler. Çünkü tüm bunları yapabilmek için onlara “dur” diyen merkezlerinde sorun vardır.. Bu durum gerek anababa gerekse öğretmeni daha çok öfkelendirir.

Yazı yazmak, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar için oldukça zor bir iştir. Düşünceleri düzgün biçimde kağıda dökebilmek için yavaşlamak, plan yapmak, düşünceleri organize etmek bu arada da noktalama, imla, dilbilgisi kuralları gibi pek çok ayrıntıya dikkat edebilmek gerekir. Yazı yazmak bir çocuğun beyninin idare edebileceği en büyük orkestralardan biridir ve iyi çalışan bir şef olmadan  başarıya ulaşılamaz.

DEHB li çocuklarla başa çıkabilmesi için öğretmenlerin olumlu ve gerçekçi akademik beklentiye, sıkı bir gözlem ve denetim becerisine, tutarlı, sabırlı ve esprili bir kişilik yapısına, işbirliğine yatkınlığa (özel eğitim öğretmeni ve uzmanlarla), sahip olması gerekir. DEHB li çocukların %50 si normal sınıflarda eğitilebilir. Geriye kalan %50 si ise özel eğitim ve ilgili hizmetleri gerektirir. Bu %50 nin yaklaşık %35-40 ı da normal sınıflarda bulunabilir ancak ek destek alırlar. Çok ciddi şekilde etkilenen diğer %10-15 lik kesim için özel sınıflar gereklidir. Öğretmen bu çocukların ihtiyaçlarını tanıyacak ve bu çocuklara uygun eğitim verecek şekilde eğitilmemişse kendini yetiştirme fırsatları aramalıdır. Aksi halde sınıfta bir sinir savaşı yaşanır.

Öğretmenlerin ders anlatırken dikkat dağınıklığı bozukluğu olan çocukların da içinde bulunduğu ortalamanın altındaki çocukları göz önünde tutmaları çok önemlidir. Bazen dürtüsel davranışları nedeniyle DEHB li çocuklar normal çocukların devam ettiği sınıflarda tutulmak istenmez. Alt özel sınıflara gönderilmeleri için anne babalara önerilerde bulunulur. Oysa IQ düzeyi normal hatta çoğu zaman normalin üzerinde olduğu halde dürtüsel ve hiperaktif davranışları nedeniyle bir çocuğun alt özel sınıfa gönderilmesi son derece sakıncalıdır. Aile ya da öğretmen bunu bir çözümmüş gibi görebilir ancak normal IQ ‘ya sahip DEHB li bir çocuk bu tür sınıflarda zihinsel açıdan kapasitelerinin çok daha altında performans göstermeye başlar.

BİZİM BİRÇOK İYİ ÖZELLİĞİMİZ VAR

DEHB’li öğrencilerin, Öğretmenleri ve anne babalar çocukların güçlü yönleri hakkında bilgi sahibi olduklarında, bu çocuklara ilişkin bakış açıları değişebilmektedir. meraklı ve heyecanlı ve enerji dolu olmaları, diğer insanlarla kolay iletişim kurabilmeleri, adalet ve adaletsizlik konularında oldukça duyarlı olmaları, sempatik olmaları, risk almayı sevmeleri, şakacı ve empatik olmaları gibi birçok olumlu özellikleri var. . Bu sorunlarla baş etmede özellikle öğretmen davranışları önemli. Eğer öğretmenler, bu öğrencilerin meraklarını, enerjilerini ve yaratıcılıklarını, öğrenme sürecinde yapıcı bir biçimde kullanabilirlerse, sınıf ortamındaki zarar verici davranışları ile daha kolay baş edebilirler.

ÇOCUKLARI ANLAMAK !!!
DEHB yaşayan öğrenciler okulda ve evde birçok sorunla karşılaşırlar. Bu öğrencilerin, öğretmenleri, akranları, sınıf arkadaşları, ebeveynleri, kardeşleri ve kendileri ile pek çok problemlerinin olduğu yadsınamaz. Davranış problemleri nedeniyle hemen sınıfın karıştırıcıları ya da oyun-bozanları olarak ilan edilirler ve böylece öğretmenler ve sınıf arkadaşları tarafından karşı taraf olarak algılanırlar. ÖTEKİLEŞTİRMEK  Bunun yanı sıra diğer insanların sözsüz işaretleri ve beden dilini anlayamamaları ve uygun tepkileri verememeleri de sınıftaki iletişim sorunlarını artırmaktadır.

DEHB’li öğrencileri öğretmenleri ilk anlarda bu öğrencilerin davranışlarını anlamlandırmakta zorlanır ve öğrenci ile öğretmen arasındaki iletişim kopar. Malesef çoğu öğretmen uğraşmak istemez, bıkar. Ülkemizde öğretmenler bu durumu yönetebilmekte çoğunlukla yetersiz kalmaktadır.
Bu nedenle öğretmenlerin bu öğrencilerin davranış özellikleri konusunda yeterli bilgiye eğitim ve donanıma sahip olmaları önemlidir.

Öğretmenler öğrencinin sınıf içinde hareketli ve yaramaz olduğunu söyler, aileler evde bunun tam tersi olduğunu ve öğretmenlerin sınıftaki durumu abarttıklarını savunur.Öğretmen aileyi “Çocuklarının yaptıklarına göz yummakla ve onları kötü eğitmekle suçlar. öğretmenler, genellikle DEHB konusunda yeterli düzeyde bilgiye sahip olmadıklarını belirtmektedirler . Bu sebeple öncelikle öğretmenleri DEHB ile ilgili bilinçli hale getirmek gerekir. Hatta sürekli artan veli şikayetlerinin önüne geçebilmek için toplumun da bilinçli olması şarttır.

Gerek devlet okulları gerekse özel okullarda her geçen gün sayısı artan DEHB,Özgül öğrenme güçlüğü, Disleksi  gibi tanı almış çocuklarımızı emanet ettiğimiz geleceğe birer nefer yetiştiren öğretmenlerimizin bu konuda eğitilmesini devlet denetimi altında  gerekli eğitim ve donanımın kazandırılmasını istiyoruz.

Bugün Zeynep imzanı bekliyor!

Zeynep Yildiz bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİF BOZUKLUK - DEHB FARKINDAYIM & HAYAT DEHB İLE GÜZEL». Zeynep ve imza atan diğer 3.515 kişiye katıl.