Dersim/Tunceli'de Avcılık Yasaklansın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 15.000.

Tunceli Valiliği'ne,

Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü'ne,

İlimiz genelinde son yıllarda yaban hayatına yönelik av faaliyetlerinde ciddi oranda bir artış görülmektedir. Avcılığa yasal olarak izin veren, her yıl Mart-Nisan ayında toplanan il av komisyonları ve bu komisyonların aldığı kararları hayata geçiren merkezi av komisyonu MAK’dır. Her yıl il Av Komisyonu kararlar alarak ilimizde av için sahalar açmakta ve kotalar belirleyerek yaban hayatının avlanmasına yasal olarak izin verilmektedir. Bu durum hem bu işi yasal olarak yapan avcıları hem de kaçak avcıları il içi ve il dışından buraya çekmektedir. İlimiz yurttaşları yediden yetmişe avcılık istemiyor ve avcılığa karşıdır. Bunu defalarca dile getirmiş, imza kampanyaları gerçekleştirmiş ve protestolar yapmıştır. Fakat her defasında gerek il av komisyonu, gerekse de MAK yerelden gelen bu talepleri dikkate almamaktadır.

İlimiz Anadolu'nun en önemli biyolojik çeşitlilik alanı olma özelliğine sahiptir. BERN sözleşmesine göre çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, keklikler, ayılar, urkekliği, vaşak, su samuru, Munzur alabalığı, gibi birçok tür nesli tehlike altında ve korunması gereken türler listesinde gösterilmiştir. Fakat koruma altındaki bu türler için bile zaman zaman avlama kotası belirlenmesi üzücü bir durumdur. Böylesi bir öneme sahip olan coğrafyamızda yaban hayatının ve doğanın korunmaya ihtiyacı vardır. Yasal ya da yasal olmayan avcılık faaliyetleri sonucunda doğamızda bulunan dağ keçileri, keklikler, alabalık, tavşanlar, kuş türleri, yaban domuzları, ayı gibi birçok tür acımasızca avlanmaktadır. Avcılık adı altında yaban hayatı katliamı önüne geçilmez  bir duruma gelmiştir. Hem ilimizde kayıtlı avcıların hem de Elazığ, Bingöl, Erzincan gibi çevre illerden kalabalık gruplar halinde av maksatlı ilimize avlanmaya gelen avcıların, denetim olmadığından da dolayı günlük olarak belirlenen avlanma kotalarını kat ve kat aştıkları ortadadır. Mesela Mazgirt ilçemizde bulunan bir avlağa il dışından son bir hafta içerisinde 15-20 şer kişilik gruplardan oluşan 50 den fazla avcının geldiği ve sayıları yüzlerle ifade edilen keklik, bıldırcın ve yaban ördeği avladıkları bilinmektedir.

Son haftalarda ulusal medyaya da yansıdığı üzere ilimizde kaçak avcılar tarafından  başta kutsal da sayılan dağ keçilerinin avlanmasında büyük artış gözlemlenmiştir. Yine keklik, yaban ördeği ve hatta ayılar bile bu av yapanların hedefi olmuştur. En son olarak da Pülümür vadisinde nesli tehlike altında bulunan bir vaşak katledilmiştir. Belirtiğimiz gibi yasal ya da kaçak avcılık yapanların neyi ne kadar avladığı artık kontrol edilemez bir duruma gelmiştir. Zaman zaman kaçak avcılıkla mücadelede olumlu çalışmalar görülse de Tunceli Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görev yapan koruma memurlarının azlığı ister istemez geniş bir sahaya sahip olan ilimizde kontrolü de yetersiz kılmaktadır.

Öte yandan çetin kış koşulları yaban hayatını olumsuz etkilemekte, keklik ve dağ keçileri aşırı soğuk ve yem bulamamaktan dolayı aşağılara inmekte kendilerinde kaçacak, uçacak güç dahi olmayan bu canlılar kolay hedef olmaktadırlar.

Bizler, imzası bulunanlar, doğada yaşam süren yaban hayatının korunmasını, yasal olarak devam eden avcılık faaliyetlerinin yasaklanmasını, kaçak avcılık yapanlara karşı gerekli tedbirlerin alınarak suç işleyenlerin tespit edilmesini ve cezalandırılmalarını istiyoruz. Ayrıca 2019 Mart ayında yapılacak olan Tunceli İl Av Komisyonu toplantısında da 2019-2020 av sezonu dahilinde ilimiz genelinde av için kota belirlenmemesini ve tüm sahaların ava kapalı tutulmasını talep ediyoruz.

Bugün Doğa Gönüllüleri imzanı bekliyor!

Doğa Gönüllüleri bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Dersim/Tunceli'de Avcılık Yasaklansın @TunceliValiligi». Doğa Gönüllüleri ve imza atan diğer 11.408 kişiye katıl.