Kampanya Kapatıldı
Kampanyanın muhatabı: Gemiler Denizciler

Denizcilere Yıpranma Hakları Geri Verilsin #DenizcilerinYıpranmaHakkı @ISGGMD

Evet, kimdir şu gemiadamı? Gemide görev yapan ve sefere katılan miçodan kaptana kadar değişik yeterlikteki denizcileri kapsayan meslek adamlarının her biridir. Dünya ticaretinin %92 lik bölümü denizden yapıldığına göre “dünya ticaretini omuzlarında yürüten insanlardır” gemiadamları.

Bunlar gece gündüz demeden, fırtına ve harikeyne aldırmadan, hele-hele 12 ayın çokluk 11 ayını yurtlarının dışında geçirmeye mahkûm edilmekle sıla ve yurt özlemi konusunda çelikleşmiş, statik elektriğin durmadan vücudunda baskı kurduğu “yüzer hapishaneyi” işyeri ve bark edinmiş, seyrek de olsa maruz kaldığı bir kaza sonrasında mezarı deniz olabilen insanoğulları… Ekonomisine ve insanlığa yüksünmeden hizmet etmeyi kendisine ülkü edinmiş kişiler. Hem de yükün temizini tehlikelisinden ayırt etmeden alıcısına ulaştıran…

Ama ne yazık ki bu toplumda onların kıymetini anlayan politikacı pek yok. Ekonominin kaptanı olduğunu söyleyen kimseler kaptanın da bir denizci olduğunu hemen unutuveriyorlar.

Böyle bir kararı gemiadamları hiç hak ettiler mi ? Sanmıyorum. İçlerine sindirebilecekler mi? Çok ama çok zor. Onlar sindirseler de biz gemiadamları pek kolay sindiremeyeceğiz.

Öyle anlaşılıyor ki yıpranma payını gemiadamlarından esirgeyecek zihniyet Türkiye’nin üç buçuk yanının denizlerle kuşatılmış olduğunu unutuyor. Aklıma İngiltere’ye ihtisas eğitimi için gittiğim ilk gün beni T.C Londra Büyükelçiliğine götüren taksi şoförünün bileğimi kavrayıp öpmesi ve bana dedikleri geldi. Taksi şoförü demişti ki:

"Benim etimi, yumurtamı, buğdayımı İngiltere’ye getiren siz gemiadamları milliyetiniz ne olursa olsun bileğiniz öpülmeye layıksınız!"

Ankara'da toplumu mutlu etmek için parlamenterlik görevine soyunmuş olduklarına inanmak istediğimiz politikacıların mantığı İngiliz şoförününki gibi olsa yıpranma payını esirgeyip, ülkemiz dış ticaret yüklerinin %90’dan fazla kısmını gemilerle getirip götüren gemiadamlarının boyunlarını hiç bükük bırakırlar mı?

Prof.Dr Necmettin Akten

Bju kampanya şunlara teslim edildi:
  • Gemiler
    Denizciler

Hersey Sizinicin bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 10.672 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün Hersey imzanı bekliyor!

Hersey Sizinicin bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Denizcilere Yıpranma Hakları Geri Verilsin #DenizcilerinYıpranmaHakkı @ISGGMD». Hersey ve imza atan diğer 10.671 kişiye katıl.