Dünyanın 7 Harikasından Efes Artemis Tapınak Alanı ve Çevresi Turizme Kazandırılsın...

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

ARTEMİS TAPINAK ALANI HAKKINDA

Bizanslı Philon Artemis Tapınağı için demiş ki:
Kadim Babilliler’in kudretli işçiliğini ve Mausoleus'in mezarını gördüm. Ama bulutlara doğru yükselen Efes'teki tapınağı gördüğümde, diğerlerinin tümü gölgede kalmıştı.

Dünyanın yedi harikasını derleyen Sidon'lu Antipatros ise tapınağı şöyle tarif etmiştir.
Mağrur Babil'in üstünde savaş arabaları için yol olan duvarını ve Alpheus'daki Zeus heykelini ve asma bahçeleri gördüm ve Güneşin kolosusunu ve yüksek piramitlerin devasa işçiliğini ve Mausolos'un engin mezarını; ama Artemis'in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklıklarını kaybetti ve dedim ki "İşte! Olimpus'un dışında, Güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı. (Antipater, Yunan Antolojisi [IX.58])

Antik yazar Plinius’un bildirdiğine göre tapınağın toplamda 127 sütunu bulunmakta ve bunlardan 36 tanesi ‘‘columnae caelatae’’ olarak adlandırılan kabartmalı sütunluydu. Bu kabartma sütunları Lydia Kralı Kroisos hediye etmişti. Kabartmalı sütun tamburları üzerinde kurban törenine doğru ilerleyen insan figürleri işlenmişti. Tapınağın devasal mermer blokları Belevi yakınlarındaki mermer ocağından getirilmişti.

Böylesine ihtişamlı bir şaheserin bizim kentimizde varoluşunu günümüzde kullanamamanın üzüntüsü içerisindeyim. Bakanlık ve yerel yönetimlerimiz acilen bu tapınak alanında çalışmalara başlamalıdırlar.

Yapılması gerekenler;

1- *Saint Jean’dan başlayan İsabey Camii ile devam eden ve Artemis tapınağına bir köprü yardımı ile geçilen; dinler ve kültürler arası yürüyüş rotası gerekmektedir.
2- *Boşaltılan askeriye binası Artemis ve tapınağı ile ilgili tüm bilgi, belge ve verileri görsel ve dijital olarak sergilenmelidir.
3- *Tapınağın bir minyatürü görsel olarak merkezi bir alana konmalıdır,
4- *Bir güvenlik konulması şarttır,
5- *İnsanları yönlendirecek bir görevli, danışma konmalıdır,
6- *Tapınak alanında gelişigüzel serpiştirilmiş hediyelik eşya satan esnafımızı düzenli bir şekilde stand açmaları sağlanabilir,
7- *Hologramlar hazırlanıp tapınağın ihtişamını gözler önüne serilmesi sağlanabilir,
8- *Alana girişte ki bozuk yollar düzeltilebilir ve daha ihtişamlı hale getirilebilir.
9* British Museum ile iletişim kurulup oradaki eserlerin ülkemize geri dönmesi için uğraşılmalıdır. Olumsuz yanıtlar karşısında replikalar mutlaka yapılmalıdır.
10- *Bunlar profesyonel kişi ve kurumlar tarafından daha da arttırılabilir...

Orada şu an tapınağın olmayışı, orda hiç tapınak olmadığının anlamına gelmez. Dünyanın 7 harikasından birisinin bizim kentimizde olduğunu vurgulamamız ve bunu fiiliyatta göstermemiz gerekmektedir. Buradan zamanında götürülen eserler hakkında detaylı bir çalışmaya girilip, bunlar ile ilgili geri dönüş çalışmaları başlatılmalıdır. Bu giden eserler hakkında halkın bilinçlendirilmesi de gerekmektedir.

Bugün bizim turizm anlamında en çok gelirimiz Efes’tir, fakat Efes’in bir zamanlar en büyük geliri Artemis Tapınağı idi.

Neler yapılacağına dair daha fazla fikir ve görüşleri yorum olarak alabiliriz.

Saygılarımla

Tarihçi Tolga MERT

Bugün Tolga imzanı bekliyor!

Tolga MERT bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Dünyanın 7 Harikasından Efes Artemis Tapınak Alanı Turizme Kazandırılsın». Tolga ve imza atan diğer 777 kişiye katıl.